În cursul mai multor conferinţe de presă susţinute de ministrul federal de interne, Thomas de Maizière, de primarul guvernator al land-ului Berlin, Michael Müller şi procurorul general Peter Frank, s-a precizat că există incertitudini în ceea ce priveşte persoana suspectată c-ar fi comis atacul de luni, în cursul căruia şi-au pierdut viaţa 12 persoane.
Thomas de Maizière a precizat că nu există vreo revendicare din partea statului islamic (ISIS), contrazicând astfel relatările care au fost răspândite în cursul nopţii de anumite medii.
Pe de altă parte, ministrul a confirmat că persoana împușcată găsită în cabina tirului este un polonez. El a contrazis informaţiile din Polonia că victima ar fi fost înjunghiată. Totodată, ministrul a spus că cel arestat, în vîrstă de 23 de ani, este un refugiat din Pakistan care a sosit la Berlin în februarie. Din declaraţiile lui Thomas de Maizière s-a mai putut deduce că există posibilitatea ca cel arestat să nu fie prezumtivul atentator şi că făptașul real a reuşit să se ascundă.
Într-o altă conferinţă de presă a autorităţilor landului Berlin, la care a participat primarul guvernator, Michael Müller, s-a spus că nu se poate afirma nimic despre identitatea prezumtivului atentator.
În cursul după amiezii de marţi a avut loc şi conferinţa de presă a procurorului general al Germaniei, însoţit de şeful poliţiei din Berlin şi preşedintele Oficiului Federal pentru Combaterea Criminalităţii. În linii mari, cei prezenţi au confirmat cele declarate de ministrul de interne. Concluzia conferinţei de presă a fost că nu se ştie dacă persoana arestată aseară este, într-adevăr, autorul atentatului. Totodată, s-a spus că nu există nici un video sau vreun alt material prin care cineva ar revendica atentatul.
În semn de pietate, târgurile de Crăciun de la Berlin au fost închise marţi. Miercuri ele vor funcţiona din nou cu program normal. Drapelele au fost arborate-n bernă în toată ţara.
Preşedintele Consiliului Central al Musulmanilor din Germania, Aiman Mazyek, şi-a exprimat consternarea, afirmînd că se va opune oricăror încercări de a crea panică, de a stîrni ură şi neînţelegere între diferitele grupuri sociale şi religioase.
Liderul Uniunii Creştin-Sociale – bavareze (CSU), Horst Seehofer, a cerut după „atacul brutal şi crud” o reorientare a politicii migraţioniste. Primul ministru bavarez Seehofer este cunoscut pentru atitudinea sa critică faţă de politica de securitate propagată de cabinetul Merkel.
Deputatul creştin-social, Hans Peter Uhl, a criticat instrumentalizarea politică a incidentului violent de la Berlin. Într-un interviu difuzat de postului naţional de radio (DLF), el s-a referit la declaraţiile răspîndite de către liderul partidului naţional-populist, xenofob şi declarat anti-islamic, Alternativa pentru Germania (AfD) din landul Renania de Nord-Vestfalia, Marcus Pretzell, care a susţinut că victimele din Berlin sînt „morţii lui Merkel”. Astfel de ieşiri sînt în opinia lui Uhl încercări de defăimare a cancelarei.
De remarcat este faptul că acuzaţii similare au fost răspîndite şi de publicaţii radicale de dreapta din România. Astfel, în gazeta NapocaNews, de pildă, se comenta sarcastic: „Merkel nu era la tîrg. Era dusă din oraş cu pluta!” Şi: „Unde e Merkel cu discursul ei despre religia păcii şi integrarea tuturor?”