Linkuri accesibilitate

Viscol în aprilie


Bună ziua, dragi ascultători! Sunt Lina Grâu și va prezint astăzi, la microfonul Europei Libere, emisiunea Dialoguri transnistrene.

Ca în fiecare an, Europa Liberă vă propune un program muzical special cu ocazia Sărbătorilor de Paști, pregătit de colegul nostru, Victor Eskenasy.

Până atunci însă vă vă invit să ascultați un buletin de știri cu principalele evenimente ale săptămânii trecute:

Viscol în aprilie
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00
Link direct

Zăpada și lapovița care au căzut joi și vineri pe cea mai mare parte a teritoriului Republicii Moldova au adus prejudicii considerabile culturilor agricole, au doborât mii de copaci și au lăsat sute de localități fără curent electric. Mai multe drumuri locale și naționale au fost blocate, la fel ca și puncte de trecere a frontierei. În Chişinău vineri a fost declarată stare excepțională, transportul public nu a circulat, iar oamenii au fost sfătuiți să nu iasă din casă. Pentru combaterea efectelor calamității naturale a fost mobilizată armata, iar pagubele reale urmează să fie estimate în perioada următoare.

Тирасполь разгребает сугробы NO COMMENTS
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:35 0:00

Autoritățile moldovene insistă că extinderea controlului comun cu Ucraina pe sectorul transnistrean al graniței nu va prejudicia interesele cetățenilor de rând. Asigurările au fost date la o întâlnire cu reprezentanții UE, SUA, ai Ucrainei și Rusiei miercuri la Chișinău de vice-ministrul de externe Lilian Darii. Darii a spus că tendinţa autorităţilor moldoveneşti de a-şi restabili controlul asupra sectorului central/transnistrean al frontierei de stat moldo-ucrainene este una absolut firească şi legitimă și că introducerea controlului comun și la punctul de trecere a frontierei „Cuciurgan-Pervomaisc” va facilita circulația persoanelor și mărfurilor. Precizarea vine după ce administrația de la Tiraspol, sprijinită de Moscova, s-a plâns că inițiativa introducerii controlului comun moldo-ucrainean la graniță ar echivala cu o blocadă pentru regiunea transnistreană.

La punctul de control Cuciurgan
La punctul de control Cuciurgan

Departamentul de externe de la Tiraspol a invitat șefii a 23 de misiuni diplomatice acreditate la Chişinău să vină la Tiraspol joi, 21 aprilie, pentru o discuție neoficială de lucru și examinarea modalităților de ieșire din ceea ce Tiraspolul numește situația de criză generată de planificata instituire de către Chişinău și Kiev a controlului mixt moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean al frontierei comune. Un comunicat al departamentului de externe transnistrean se arată surprins de faptul că nicio misiune cu excepția celei a Federaţiei Ruse nu a dat curs acestei invitații și califică acest gest drept „un refuz demonstrativ de a auzi poziția Transnistriei”.

Subiectul controlului mixt a fost unul central și în cadrul vizitei la Moscova a liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, și a șefului executivului din regiune, Alexandr Martînov, care au avut vineri întâlniri atât în Duma de stat, cât și cu reprezentanți ai executivului și ai administrației prezidențiale de la Moscova. În cadrul vizitei a fost discutată și situația economică dificilă din regiunea transnistreană, dar și subiectul acordării cetățeniei ruse tinerilor din stânga Nistrului născuți după 1992. Duma de stat examinează în această perioadă modificări la legea cetățeniei ruse, iar Sovietul suprem de la Tiraspol a venit chiar cu propriul pachet de propuneri pentru aceste modificări.

Prima ședință din acest an a grupurilor de lucru la nivel de experți de la Chişinău și Tiraspol privind combaterea criminalității a avut loc săptămâna trecută la sediul Misiunii OSCE de la Chişinău. Delegația transnistreană a cerut din nou Chişinăului să renunțe la ceea ce Tiraspolul numește „dosare motivate politic”, spunând că a făcut un prim pas prin anularea a zece dosare deschise pe numele unor oficiali de pe malul drept al Nistrului. Chişinăul are deschise peste 200 de dosare pe numele unor factori de decizie de la Tiraspol, acuzați de a fi încălcat legile Republicii Moldova. În cadrul ședinței s-a discutat de asemenea despre pregătirea unei noi înțelegeri cu privire la colaborarea în domeniul combaterii criminalității între Chişinău și Tiraspol.

La Tiraspol au avut loc vineri noi aplicații militare ale Grupului operativ de trupe ruse (GOTR) dislocat în regiunea transnistreană. Divizia antitero din componența GOTR a exersat un scenariu în care un grup de teroriști ar fi încercat să intre pe teritoriul bazei militare pentru a plasa explozibil. Un comunicat al Districtului vestic al armatei ruse, citat de presa transnistreană, anunță că „astfel de exerciții au loc cu regularitate pentru a exclude posibilitatea unor atacuri teroriste împotriva militarilor ruși în locurile de dislocare a GORT în Transnistria și împotriva obiectivelor protejate”.

Republica Moldova va primi statut de observator la Uniunea Economică Eurasiatică în octombrie, la următorul summit al organizației, a spus președintele Igor Dodon într-un interviu apărut vineri în ziarul rusesc „Izvestia” și preluat de Interfax. Dodon a spus că Uniunea Economică Eurasiatică are nevoie de timp pentru examinarea cererii făcute de el pentru că deocamdată nu există precedent – adică nu există țară cu statut de observator. Dodon a mai spus că el crede că Moldova trebuie să devină membră în Uniunea dominată de Rusia, dar că aceasta se va decide abia după alegerile parlamentare din Moldova. Partidul Socialiștilor, pe care Dodon l-a condus până să devină președinte, este cotat cu șansele cele mai mari de a câștiga următorul scrutin legislativ.

XS
SM
MD
LG