După ședința de guvern de astăzi, premierul Pavel Filip a promis măsuri mai ferme de combatere a evaziunii fiscale în rândul companiilor, avertizând că „toți vom plăti impozite”. Cui a fost adresat mai ales avertismentul și de ce, am întrebat-o pe corespondenta noastră.
Motiv de satisfaţie nu reprezintă volumul amenzilor, peste un milion de lei, ci semnalul transmis celor din mediul de afaceri, „un mesaj foarte serios şi foarte dur”, a declarat şeful executivului Pavel Filip.
„Cei care nu plătesc impozite fac o lovitură dublă sau dacă vreți triplă: nu vin banii în buget, pe de altă parte, ei pur şi simplu se eschivează din a face contribuiții pentru domeniul social, astfel întru a oferi o bunăstare cetăţenilor Republicii Moldova, şi, poate cel mai important şi mai urât lucru, este că îi punem într-o condiţie neechitabilă pe ceilalți agenți economici care sunt oneşti”.
Premierul Pavel Filip a spus că în prezent legea prevede controale transparente şi previzibile, iar urmare a activizării Fiscului, cabinetul de miniştri va putea răspunde mai lesne cetățenilor de ce nu ajung bani pentru investiţii sau pentru majorarea salariilor şi pensiilor.
Procesul de reducere a evaziune fiscale este unul complex şi continuu, iar guvernanții tocmai de asta ar trebui să se ocupe, aşa cum au promis de nenumărate ori, afirmă economistul Dumitru Budianschi, de la Centrul analitic Expert-Grup. Important e ca amenzile să fie aplicate corect şi să nu se transforme în abuzuri, a ţinut să remarce expertul.
„Astfel de declaraţii mai mult arată ca un fel de lozinci şi într-o oarecare măsură, probabil, şi trădează şi o neputință, fiindcă având la îndemână toate instrumentele administrative necesare, nu-i nevoie să faci astfel de declarații. Este nevoie pur şi simplu serviciile respective să lucreze şi să raporteze public rezultatele”.
Intenţia de a lupta cu economia tenebră este una bună, dar nu trebuie făcută doar pe calea sancțiunilor şi a amenințărilor, este de părere președintele Asociației Micului Business, Eugen Roşcovan. Măsuri de acest fel dimpotrivă ar duce la închiderea afacerilor, fenomen care deja se şi înregistrează, adăugă el.
„Am impresia că mai mult se luptă cu agenţii economici, şi nu cu economia tenebră. Probabil că veniturile în buget sunt tot mai puţine şi din cauza aceasta se caută căi pentru pentru a completa cumva bugetul. Dar eu cred că calea de a face acest lucru, prin amenzi, diferite căi de constrângere, nu este cea mai bună”.
După părerea președintelui Asociaţiei Micului Business, Eugen Roşcovan, populaţia are venituri mici, din care cauză consumul nu mai aduce venituri ca altădată, iar de aici bănuiala guvernanților că agenţii economici ar ascunde venituri, ipoteză ceea ce nu ar corespunde realităţii. Eugen Roşcovan spune că guvernul are la îndemână şi alte instrumente pentru a îmbunătăţi mediul de afaceri, precum reducerea taxelor şi impozitelor sau aplicarea unor stimulente.