The Black Sea Trust for Regional Cooperation, organizație româno-americană înființată în 2007 de German Marshall Fund din Statele Unite și ministerul român de externe, a fost declarată indezirabilă marți de către guvernul rus, în virtutea controversatei legi care interzice presupusa influență politică străină în Rusia.
Potrivit unui comunicat de presă al ministerului rus de interne, citat de publicația online Balkaninsight, ONG-ul româno-american a fost pus pe „lista organizațiilor neguvernamentale străine și internaționale ale căror activități sînt considerate indezirabile în Federația Rusă”.
Internele de la Moscova spun că interdicția a fost impusă în virtutea unei legi federale care prevede luarea de măsuri împotriva „persoanelor implicate în încălcarea drepturilor fundamentale ale omului și libertăților” cetățenilor ruși.
Același comunicat al ministerului rus de interne spune că decizia de interdicție a fost semnată de procurorul general al Rusiei în 30 iunie.
Reprezentanți Black Sea Trust au declarat publicației Balkaninsight că organizația evaluează impactul deciziei ruse și nu pot face comentarii în plus.
Potrivit ministerului român de externe, The Black Sea Trust for Regional Cooperation a fost printre primele proiecte americane dedicate dezvoltării în regiunea Mării Negre, organizația fiind înființată când noi țări din regiune au intrat în NATO și Uniunea Europeană.
Pagina de internet a German Marshall Fund spune că Black Sea Trust nu are nici un proiect în Rusia, și finanțează numai proiecte din România, Bulgaria, Turcia, Ucraina, Mildova, Georgia, Armenia și Azerbaigian.
Black Sea Trust este o organizație finanță de mai multe instituții din Statele Unite, cum ar fi Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID, Fundația Ford, Fundația Mott, și de governele din Letonia și din România. (LȘ)