România pare să se întoarcă în timp, în perioada în care puterea politică îi intimida pe față pe jurnaliști, ultima dată în timpul guvernării lui Adrian Năstase, cu câțiva ani înainte ca țara să fi fost primită în Uniunea Europeană.
După căderea lui Năstase, au fost găsite noi procedee de intervenție în mass-media, dar ceva mai puțin brutale, care să nu bată la ochi. A fost, astfel preferată metoda „cumpărării” jurnaliștilor, a atragerii celor mai incomozi dintre ei, uneori pe salarii fabuloase, în trusturile mogulilor.
Acești afaceriști ancorați în politică pentru a-și hrăni afacerile i-au redus pe mulți la tăcere în momente importante.
Între timp, procurorii anticorupție i-au arestat pe câțiva dintre acești moguli, iar televiziunile și ziarele lor, chiar dacă merg înainte, nu mai au puterea financiară de odinioară.
Oricum, au rămas mereu în zone oarecum periferice ziariști care n-au vrut să intre în sferele de influență gri ale media autohtone. O parte dintre ei s-au grupat la RISE Project și au găsit mijloace de finanțare independente, așa că au devenit în ultima vreme cea mai puternică opoziție față de Partidul Social Democrat și față de liderul acestuia, Liviu Dragnea, care încearcă să conducă treburile guvernului și parlamentului cu mână forte.
Încă de la începutul săptămânii RISE Project a anunțat că va publica o nouă anchetă despre rețeaua infracțională creată de Liviu Dragnea în județul Teleorman.
Cu puțin timp înainte, jurnaliștii de la RISE Project au descris afacerile aceluiași Dragnea în Brazilia, cu ramificații și spălări de bani.
Joi, în aceeași zi în care jurnaliștii de la RISE Project au publicat un raport care dacă este adevărat l-ar putea compromite definitiv pe liderul PSD, oamenii Fiscului au descins la sediul RISE Project.
„O acțiune de intimidare” condamnată de organizaţia media ActiveWatch, care le cere instituţiilor statului să îşi respecte „cu bună credinţă" mandatul legal şi „să nu răspundă unor comenzi politice”, „să respecte munca jurnaliştilor” şi să nu afecteze „progresele” României în domeniul libertăţii presei.
Președintele liberalilor Ludovic Orban a cerut în plus, alături de celelalte partide de opoziție (USR, PMP) demiterea „de urgenţă” a preşedintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală Bogdan Stan, în urma verificărilor efectuate de instituţie la RISE Project, acuzând „încălcarea în mod grosolan" a libertăţii presei.
O descindere ulterioară a avut loc și la sediul site-ului Hotnews.ro, care a făcut o anchetă ale cărei fire duc tot spre Dragnea și care a apăut vinerzi.
RISE Project a publicat ji seară un raport al serviciului secret al ministerului de Interne intitulat „Notă privind aspectele care afectează climatul socio-economic al județului Teleorman”.
Nota este secretă, dar a fost confirmată de un chestor și de un lucrător al serviciului secret, structură care este acum subordonată total ministrului de resort Carmen Dan, o apropiată a liderului PSD.
Din document rezultă că Liviu Dragnea și-a creat în perioada în care era șeful Consiliului Județean o „rețea infracțională compusă din persoane cu putere în județ” cu ajutorul căreia ar fi fraudat fonduri europene și guvernamentale.
Compania Tel Drum asociată în presă de multă vreme cu Liviu Dragnea apare și în acest presupus raport, din care rezultă că șeful PSD ar fi principalul ei acționar.
Direcția Generală de Informații și Protecție Internă (DGIPI), care este seriviciul secret al ministerului de interne a negat existența raportului, în schimb Direcția Națională Anticorupție a confirmat că o parte dintre aspectele anchetei RISE Project fac obiectul unui dosar penal la care lucrează procurorii DNA.
Dragnea i-a certat pe cei de la Fisc că au descins la RISE Project, dar în același timp e greu de crezut în coincidența controalelor pe care agenții le fac la două instituții de presă exact atunci când investigațiile împotriva liderului partidului de guvernământ din România apar public.