Aducerea focului haric de la Ierusalim de către o delegație a Mitropoliei Moldovei a fost sponsorizată de compania Air Moldova care a pus la dispoziția preoților o aeronavă specială, anunță un comunicat al operatorul aerian național. Spre deosebire de alți ani, delegația bisericească nu mai include politicieni.
Curtea supremă de la Tiraspol a menținut, joi, 25 aprilie, o decizie a instanței inferioare care ar putea duce la închiderea Centrului informațional și de drept Apriori – o organizație neguvernamentală care este acuzată de procuratura locală de activități politice ilegale, desfășurate pe bani din străinătate, după ce a organizat câteva evenimente la care au răsunat și voci critice la adresa conducerii regiunii. În baza Centrului Apriori, în regiunea transnistreană funcționează și cunoscutul „Club 19” - un centru cultural unde sunt organizate expoziții, proiecții de filme, concerte și dezbateri. Procesul judiciar împotriva Centrului Apriori este primul la Tiraspol, intentat în baza unei legi adoptate încă anul trecut, după modelul legislației Federației Ruse, care interzice ONG-urilor să se ocupe de politică – o noțiune vagă, ușor interpretabilă de către autorități. La finele anului trecut, Procuratura de la Tiraspol a acuzat Centrul Apriori că a organizat, în iunie 2018, o expoziție numită „Presa sub presiunea a trei atmosfere: Smirnov, Șevciuk, Krasnoselski”, unde în cadrul discuțiilor au fost criticate intențiile administrației transnistrene de a închide mai multe portaluri on-line. A doua acuzație ține de prelegerea „Sistemul electoral mixt și perspectivele lui pentru Transnistria”, ținută de expertul Anatoli Dirun, în cadrul căreia acesta a propus ca deputaților să li se interzică să aibă afaceri pe perioada mandatului lor și a afirmat că „în Transnistria s-a instituit un model oligarhic de conducere”.
Administrația regiunii transnistrene caută noi modalități de a face mai atractivă regiunea pentru turiști și investitori. Sovietul suprem de la Tiraspol a adoptat un program de dezvoltare a turismului pentru următorii șapte ani, care presupune o finanțare de 17 milioane ruble transnistrene (aproximativ un milion de dolari) pentru îmbunătățirea calității serviciilor în turism și creșterea atractivității regiunii, prin crearea unei imagini pozitive și a promovării în mass media. Programul presupune crearea a 25 de trasee turistice, care vor aduce un venit din impozite de 35 mii de dolari anual. Statisticile din regiune spun că anul trecut numărul turiștilor s-a triplat față de anul 2017 și a ajuns la peste zece mii de persoane.
Compania românească Transgaz anunță că a semnat toate contractele necesare realizării conductei Ungheni-Chișinău, iar ordinul de începere a lucrărilor va fi emis la data de 2 mai, relatează portalul Agora.md. Realizarea proiectului Ungheni-Chișinău, un proiect de interes național în Republica Moldova, presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 120 km, trei stații de predare a gazelor naturale (două în Chișinău și una în Ungheni) şi dotarea centrului de dispecerizare și dirijare de la Ghidighici.
Preşedintele în exerciţiu al Ucrainei Petro Poroşenko şi preşedintele ales Volodimir Zelenski au denunţat Rusia ca o forţă de ocupaţie în estul Ucrainei, după ce Moscova a decis să simplifice procedurile de acordare a cetățeniei rusești locuitorilor din regiunile separatiste Doneţk şi Luhansk, din estul Ucrainei. Petro Poroşenko a declarat că acţiunea Kremlinului a încălcat dreptul internaţional, în timp ce Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că duce un război împotriva Ucrainei. Decretul privind cetățenia a fost emis de Putin la trei zile după ce ucrainenii au ales un nou președinte, pe actorul Volodimir Zekenski, oferind astfel și o șansă pentru relansarea relațiilor cu Moscova, afectate serios de anexarea Crimeii de către Rusia și războiul din Donbas. În decret se precizează că scopul acestuia este de a „proteja drepturile omului și pe cele civile” și că respectă toate „normele legislației internaționale”.
Ambasada Statelor Unite la Kiev a declarat miercuri că decretul președintelui Putin este „absurd și destabilizator”. Într-un mesaj pe Twitter, ambasada reafirmă sprijinul american pentru integritatea teritorială a Ucrainei. La Washington, Departamentul de Stat a calificat, de asemeni, decretul lui Putin drept un atac „asupra suveranității și integrității teritoriale” ale Ucrainei.
Parlamentul Ucrainei a adoptat amendamente legislative despre care autorii lor spun că vor „asigura” în practică folosirea limbii ucrainene ca limbă de stat. Președintele Petro Poroșenko, care a pierdut alegerile prezidențiale pe 21 aprilie, a spus că va promulga legislația lingvistică înainte să-și încheie mandatul, la începutul lunii iunie. Amendamentele stipulează că „limba ucraineană este singura limbă oficială de stat în Ucraina”, iar „tentativele” de a introduce o altă limbă de stat vor fi considerate „activități îndreptate înspre schimbarea forțată a ordinii constituționale”.
Polonia și Republica Belarus nu mai acceptă livrări de petrol rusesc prin conducta Drujba, spunând că importatorii occidentali în Polonia și Germania refuză să-l cumpere din cauza calității proaste. Deteriorarea bruscă a calității petrolului care vine din Rusia prin această conductă a fost semnalată de autoritățile beloruse pe 19 aprilie. Belorușii au spus că poluarea petrolului avea loc în Rusia. Operatorul belorus al Drujbei, Gomeltransneft, a spus că întreruperea livrărilor este pe o perioadă nedeterminată. Compania belorusă spune că va continua să pompeze petrol rusesc către Cehia, Slovacia și Ungaria printr-un braț al conductei care trece prin Ucraina. Dar suspendarea livrărilor prin Polonia afectează mari rafinării în Polonia și Germania.