Linkuri accesibilitate

Călătoria pentru vaccin. „M-a costat 650 de lei testul și 200 de lei motorina”


De ce se vaccinează cetățenii moldoveni în România
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:31 0:00

Tot mai mulți cetățeni cu dublă cetățenie merg să se vaccineze în România. Fluxul mai mare a început din 15 martie, când s-a dat drumul la a treia etapă de vaccinare, pentru toată populația.

Celor care preferă serurile Moderna și Pfizer le vine rândul, dacă au noroc, și peste două-trei săptămâni, mulți însă optează pentru AstraZeneca, mai puțin solicitat peste Prut. Cât costă deplasarea pentru vaccin și de ce această opțiune este văzută ca un colac de salvare în R. Moldova?

Călătoria pentru vaccin. „M-a costat 650 de lei testul și 200 de lei motorina”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:49 0:00
Link direct

Dezamăgit de felul în care autoritățile moldovene gestionează pandemia și astfel nu-și onorează obligația de a se preocupa de sănătatea populației, Vitalie Braniște, un inginer IT, dar care are studii medicale la bază, a anunțat pe o rețea de socializare încă din iarnă că singura șansă de a se vaccina poate fi realizată peste Prut. Imediat cum s-a anunțat etapa a treia, el s-a programat acolo și i-a luat maxim trei zile până la administrarea primei doze de vaccin. Vitalie Braniște spune că a ales preparatul disponibil. A făcut peste 300 de kilometri într-o direcție, până la Suceava, ceea ce a constituit cinci ore pe drum, cu tot cu vama și popasuri, iar cheltuielile s-au ridicat la peste 100 de euro, oferă detalii Vitalie din experiența sa.

„Am activat contul de înregistrare, trebuie să-l activezi cu un număr românesc. Au adăugat-o pe soție, sora soției tot dorea și cu soțul, tot i-am adăugat din contul acesta, în baza CNP-ului. AstaZeneca are o reputație mai slăbuță, dar contează că ești vaccinat. Și este foarte bună întrebarea dacă pui riscul să aștepți trei săptămâni un alt vaccin pe care îl preferi, în aceste trei săptămâni, dacă ești în grupul persoanelor sensibile la virus, s-ar putea să regreți mult că ai pierdut acest interval”.

Atunci când a ales să meargă în România pentru a se vaccina, Vitalie a și-a făcut următoarele calcule: în jur de un milion de oameni în R. Moldova reprezintă grupul pensionarilor și al celor cu boli cronice, programați pentru etapa a doua, respectiv, dacă jumătate ar accepta să se vaccineze, ar fi necesare minim un milion de doze.

„Și dacă aplici calculele acestea, e foarte ușor de clarificat că, până la sfârșitul anului 2021, etapa a treia nu poate să înceapă pentru că nu-s doze pentru etapa I-a și a II-a, nu-s, chiar dacă ar fi corect organizat, nu s-ar duce dozele în altă parte. Ceea ce este practic imposibil, că ai noștri umblă cu mâna întinsă pentru 20 de mii, pentru 30 de mii. Pentru cei de 30, 40, 50 de ani care nu intră în grupurile de risc, eu nu văd probabilitatea ca ei să fie vaccinați până la sfârșitul anului”.

Tot cu AstraZeneca s-a vaccinat într-o comună din Iași, zile trecute, și Olga Cebanu, expertă în comunicare la un ONG din Chișinău. Olga recunoaște că a motivat-o să ia această decizie valul de basarabeni care au început a merge în număr mare peste Prut. Din start, scopul principal a fost ca să își vaccineze părinții, după au intervenit alți factori, iar la Iași până la urmă a ajuns singură. Despre cheltuieli, Olga spune că e vorba doar de cele necesare la drum, astfel îi încurajează pe toți cei cu dublă cetățenie să profite de această oportunitate.

Nu am fost obligată să stau să aștept ora fixă la care eu eram programată, am trecut pentru că nu era rând...

„Reieșind din faptul că listele pentru Pfizer sau Moderna sunt foarte lungi, am decis că nu are rost să stau să aștept și mă vaccinez cu ce este. Ca să fiu sinceră mi-e frică de reinfectare, pentru că la reinfectare situațiile sunt mai grave. În primul rând, procesul de programare este foarte simplu. Programul funcționează perfect, după mine. Am ajuns acolo un pic mai devreme decât eram programată. Nu am fost obligată să stau să aștept ora fixă la care eu eram programată, am trecut pentru că nu era rând. Dar eu nu pot să spun cât de drăguți erau oamenii, adică o atitudine din asta - Uau! Eu am rămas impresionată. Mie mai mult mi-a trebuit să înțeleg dacă am nevoie de test la vamă sau nu, decât să mă programez și să mă decid să mă duc”.

Alexei Busuioc, fost primar în satul Capaclia, raionul Cantemir, în prezent consultat la o companie gazieră din Iași, a așteptat două săptămâni pentru un vaccin Pfizer, iar acest termen îl descrie ca pe unul optim.

„Chiar dacă e roșu, dar apeși acolo după ce te-ai logat pe site-ul ROVACCINARE, lași un nr. de telefon și adresa de email. Când îți vine rândul, cu vreo patru-cinci zile înainte tu ești avertizat prin SMS și prin adresa electronică. În 10 minute toată procedura a fost, foarte rapid, foarte bine organizat.

A câta oară ne convingem că statul român nu uită de cetățeni...

Am vorbit cu colegul de la Podul Iloaiei după vaccinare și el îmi spunea: Alexei, eu chiar să vreau nu te pot ajuta cu nimic aici. Adică să înțelegeți că totul e pe bune, cum s-ar zice, nu-i prin cumetri. M-a costat 650 de lei testul și 200 de lei motorina. Este un colac de salvare pentru cetățenii români din Basarabia. Și noi pentru a câta oară ne convingem că totuși statul român, cu toate plusurile și minusurile pe care le are, nu uită de cetățeni”.

Majoritatea celor care se vaccinează în România sunt uimiți de organizarea procesului, iar Vitalie Braniște explică că asta ar fi cauzat de comparația cu ceea ce au acasă în materie de servicii medicale. Românii din dreapta Prutului au însă alte opinii, ei vor condiții comparative cu cele din Occident, mai spune el.

Responsabilii de vaccinare la Chișinău afirmă că se va ști numărul celor care și-au administrat serul în România abia când se va ajunge la etapa a treia rezervată populației generale a Republicii Moldova.

XS
SM
MD
LG