Linkuri accesibilitate

Donald Trump își declară victoria, la un miting la Palm Beach, în Florida.
Donald Trump își declară victoria, la un miting la Palm Beach, în Florida.

LIVE America a votat. Trump își declară victoria, iar lumea îl felicită

update

Fostul președinte republican, Donald Trump, și-a declarat victoria în alegerile din Statele Unite, din 5 noiembrie, în timpul unui miting în Florida, după ce proiecțiile rezultatelor sugerau că a câștigat în state cheie, adjudecându-și cel puțin 267 de electori, din 270 necesari.

08:01

Trump câștigă statul cheie Georgia, într-o lovitură grea pentru Harris

Suporterii lui Trump, în Georgia.
Suporterii lui Trump, în Georgia.

Presa din SUA apreciază că Donald Trump a învins-o pe Kamala Harris în statul cheie Georgia, care votase în 2020 cu democrații. Trump are acum 246 de voturi electorale, cu numai 23 mai puține decât pragul victoriei.

Mai devreme, un prim stat cheie, Carolina de Nord, fusese adjudecat de presă lui Trump. El a câștigat deja acolo de două ori.

Trump a anunțat că merge să se adreseze suporterilor la Centrul de Convenții din Palm Beach, în Florida. Harris spune că le va vorbi suporterilor ei abia „mâine” (astăzi, miercuri, dar mai târziu, după ora Moldovei).

Intrare inclusă
06:49

11:39

Kremlinul nu-l felicită pe Trump. SUA rămân „țară ostilă”

Purtătorul de cuvânt prezidențial rus Dmitri Peskov
Purtătorul de cuvânt prezidențial rus Dmitri Peskov

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că nu are cunoștință de vreun plan al președintelui Vladimir Putin de a-l felicita pe Donald Trump pentru victoria în alegerile din SUA.

El a mai spus că Statele Unite rămân o țară ostilă pentru Rusia, indiferent cine se află la Casa Albă, dar a amintit și că Putin a spus mereu că el este „deschis pentru dialog” cu Washingtonul.

Peskov a negat în aceeași declarație că Rusia s-ar fi amestecat în alegerile americane. În zilele dinaintea votului, serviciile de informații din SUA au avertizat despre asemenea planuri, iar alertele cu bombe din ziua votului, de la unele secții de votare, au fost puse de unii pe seama rușilor.

Presa internațională a speculat că Rusia și-ar dori mai degrabă o victorie a lui Trump, despre care unii comentatorii cred că îl admiră pe Putin și ar putea fi mai ușor manipulat de Kremlin în chestiuni arzătoare, mai ales în ce privește războiul din Ucraina.

11:02

Reuters: Explicația victoriei lui Trump a fost inflația

Prețuri la benzină și motorină la Maynard, Massachussets., pe 21 octombrie 2024.
Prețuri la benzină și motorină la Maynard, Massachussets., pe 21 octombrie 2024.

Chiar înainte ca Donald Trump să atingă pragul de 270 de voturi electorale necesar pentru noul mandat, marile organizații de presă caută explicațiile victoriei sale, pentru unii șocantă.

„Pentru alegătorii americani cărora le pasă mai mult de economie decât de alte probleme - și aproape jumătate dintre aceștia care au declarat că se află într-o situație financiară mai proastă decât în urmă cu patru ani - alegerea lor pentru viitorul președinte a părut extrem de clară: republicanul Donald Trump”, scrie Reuters.

Associated Press pare să fie de acord: „Soarta democrației a părut să fie principalul motiv pentru susținătorii lui Harris (...) Susținătorii lui Trump s-au concentrat în mare parte asupra imigrației și inflației - două probleme pe care fostul președinte republican le-a combătut încă de la începutul campaniei sale.”

10:21

Au început să curgă mesajele de felicitare pentru Trump

Ungurul Orban a fost primul care l-a felicitat pe Trump, care nici nu apucase să-și proclame singur victoria. Au urmat zeci de alți lideri, de toate culorile politice.
Ungurul Orban a fost primul care l-a felicitat pe Trump, care nici nu apucase să-și proclame singur victoria. Au urmat zeci de alți lideri, de toate culorile politice.

Liderii internaționali au început miercuri dimineață să-l felicite pentru victorie pe Donald Trump, chiar dacă presa americană încă nu i-a atribuit definitiv victoria.

Primii au fost doi conservatori naționaliști central-europeni, premierul maghiar Viktor Orban și cancelarul austriac Karl Nehammer.

Tot repede au venit felicitări de la premierul israelian conservator Benjamin Netanyahu.

Felicită însă și lideri aflați mai spre centrul spectrului politic, de la președintele francez Emmanuel Macron până la premierul ceh Petr Fiala.

Pe de altă parte, un purtător de cuvânt guvernamental de la Paris este citat cu o declarație îngrijorată și cu apelul ca Europa să-și ia soarta în mâini în domenii cheie de acum înainte, inclusiv în apărare.

La Berlin s-a confirmat că Macron și cancelarul german Olaf Scholz s-au consultat despre „coordonare” după alegerile din SUA.

„Felicitări pentru victoria dvs. în alegeri”, a scris miercuri președinta moldoveană Maia Sandu pe X, adăugând: „Moldova prețuiește relația sa cu Statele Unite, partenerul nostru strategic, și așteaptă cu nerăbdare să aprofundeze cooperarea noastră pentru un viitor de mai mare prosperitate și securitate pentru poporul nostru.”

O reacție așteptată cu interes de ziariști a fost a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev l-a felicitat pe X pe Trump, amintind că avut o întâlnire „mare” cu el în septembrie, când a fost în vizită în Statele Unite.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG