Linkuri accesibilitate

WikiLeaks: nevralgia Kievului față de intențiile României în privința Moldovei


Serhiy Tihipko
Serhiy Tihipko

”Guvernul Ucrainei este preocupat că executivul de la București încearcă să promoveze o politică a României Mari"

WikiLeaks a publicat cîteva depeşe diplomatice americane privind atitudinea Kievului față de evoluția relațiilor moldo-române. Depeșele au fost republicate de HotNews.


Dezvalurile din aceste zile au pus in lumina si o telegrama a Ambasadei de la Kiev datand din 2007 pe tema Transnistriei care irita relatiile ucraineano-moldovenesti. Depesa noteaza ca "Ucrainenii au constatat ca politicienii din Republica Moldova, promovand o politica pro-europeana, sustineau tacit intrarea Moldovei in UE prin Romania, cu posibilitatea ca Moldova de la dreapta Nistrului sa se uneasca, eventual, cu Romania, iar stanga Nistrului (Transnistria) sa revina Ucrainei. In loc sa fie absorbita de Romania, Moldova de la dreapta Nistrului s-ar putea uni cu Romania intr-o structura supra-nationala, "Romanova”.

Intr-un raport din 2009 al diplomatilor americani de la Kiev este citat Bogdan Iaremenko, adjunctul sefului sectiei de politica externa a Secretariatului Prezidential, care relata ca Guvernul Ucrainei “este preocupat” ca executivul de la Bucuresti “incearca sa promoveze o politica a "Romaniei Mari" care ar include parti din Ucraina, Ungaria si Moldova. El a concluzionat ca relatiile incordate cu Romania reprezentau o problema serioasa si a spus ca Guvernul Ucrainei "analiza optiunile" avute pentru a aborda inrautatirea relatiilor".

La aceste observatii se adauga o telegrama din 2010 intitulata “Cealalta amenintare la securitatea Ucrainei: Romania”, care contine plingerile ucrainiene referitoare la politica Bucurestiului: “cea mai insidioasa problema este suspiciunea Ucrainei in privinta unui sentiment iredentist romanesc, poate chiar o strategie, cu privire la regiunea Cernauti si partea sudica a regiunii Odesa, zone luate de Uniunea Sovietica de la Romania in 1940 si, din nou, in 1944. Unii observatori ucraineni atenti ne-au spus ca, in campania sa electorala din 2009, presedintele Romaniei Basescu a exploatat in mod regretabil nationalismul romanesc, inclusiv in privinta Ucrainei.

Unii observatori mai putin atenti de aici sunt inclinati sa extrapoleze sloganurile iredentiste ale unor grupari marginale romanesti si sa le transforme in declaratii de intentie ale Romaniei sau chiar in linii politice”. Aceeasi depesa subliniaza ca o a alta problema este "nevralgia ucraineana fata de intentiile Romaniei in privinta Moldovei. Orice miscare spre absorbtia Moldovei sau reunificarea acesteia cu Romania ar fi primita rau la Kiev, unde ar fi vazuta, intre altele, drept o deschidere a apetitului Romaniei pentru pretentii teritoriale conexe impotriva Ucrainei. Candidatul prezidential ucrainean Tihipko a declarat in timpul campaniei sale ca "mentinerea Moldovei ca stat independent este un interes strategic al Ucrainei. Nimeni nu este interesat mai mult decat noi de acest lucru" (Nota: Nu e intamplator faptul ca Tihipko insusi s-a nascut
si a crescut in Moldova.)

Nu este, probabil, o exagerare prea mare sugestia ca ucrainenii percep o analogie intre atitudinea Romaniei fata de Moldova si atitudinea Rusiei fata de Ucraina". Reprezentantii ambasadei SUA la Kiev il mai citeaza pe fostul adjunct al ministrului Apararii, Leonid Poliakov care argumenteaza ca “ucrainenii nu au incredere in Romania, dar nici nu exista temeri".

Politigraf

XS
SM
MD
LG