Linkuri accesibilitate

Premierul maghiar Orban susține aderarea României la spațiul Schengen


Viktor Orban

Pentru multi experti din societatea civilă, ținerea României la porțile Schengen este o bună ocazie pentru a duce reformele anticorupție la bun sfirsit.


Ungaria, tara care detine presedintia rotativa a Uniunii Europene pina in luna iunie, ramine aliatul cel mai insistent al Romaniei in lupta pentru aderarea la spatiul de libera ciruclatie Schengen. In bilantul de la jumatatea mandatului Ungariei in fruntea Uniunii, premierul ungar Viktor Orban a spus ca singurele nerealizari sint cele care tin atit de extinderea Uniunii, cit si de largirea spatiului Schengen cu Romania si Bulgariei. In primul caz, premierul ungar a mentionat ca sprijinul opiniei publice pentru largirea comunitatii europene este cel mai scazut din ultimii 15 ani, iar in ceea ce priveste admiterea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, oficialul ungar a explicat ca nu exista sustinerea politica necesara.

Seful guvernului de la Budapesta a explicat ca Romania este pregatita tehnic pentru a intra in spatiul Schengen, in vreme ce Bulgaria va fi la rindul ei gata in luna mai, dupa ce va incheia securizarea granitei cu Turcia, unde au fost constatate unele probleme. Premierul ungar a recunoscut ca nu poate schimba opinia statelor “mari cu greutate” care se opun accesului Romaniei si Bulgariei in zona de libera circulatie.

Premierul ungar Viktor Orban are o relatie speciala cu presedintele roman Traian
Basescu, pe care de altfel l-a sustinut aproape neconditionat in campanei electorala din 2009, cind le-a spus maghiarilor din Romania ca el ar vota in al doilea tur cu Traian Basescu, dat fiind ca in primul tur candida si Marko Bela, seful de atunci al Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania.

In orice caz in paralel cu discursul sefului guvernului de la Budapesta de sustinere a Romaniei, ministrul de externe francez Alain Juppe si omologul sau german Guido Westerwelle au ajuns la concluzia ca cele doua state est-europene vor fi primite in spatiul Schengen, dar numai dupa ce vor indeplini toate criteriile necesare. Franta si Germania s-au coalizat impotriva Romaniei si Bulgariei pe motiv ca acestea nu sint destul de convingatoare in lupta cu marea coruptie, iar Parisul pregateste un set de inca sase criterii pe care oficialii romani si bulgari sa le indeplineasca pentru a primi unda verde de intrare in Schengen.

Presedintele Romaniei a replicat de mai multe ori ca este periculos sa se aplice
standarde diferite pentru statele care au intrat deja in Schengen si pentru celelalte care sint tinute la usa. In acelasi timp incursiunile procurorilor anticoruptie la punctele de granita dintre Romania si vecinele sale care nu sint in Uniunea Europeana au dovedit ca frontierele autohtone nu sint sigure. In plus raportul privind monitorizarea progreselor din justitia romaneasca a scos la iveala ca exista inca probleme grave, care tin inclusiv de integritatea magistratilor. Pentru multi experti din societatea civila autohtona, mentinerea Romaniei la portile Schengen, este o buna ocazie pentru a duce reformele
anticoruptie la bun sfirsit, in conditiile in care pe rolul tribunalelor exista procese care treneaza de ani de zile in care sint inculpati fosti ministri si chiar un fost premier.
XS
SM
MD
LG