Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Nu tot ce se numără e exact


Cifrele au o putere uriașă asupra noastră, inclusiv puterea de a ne deruta sau dezinforma.


Cîte numere ați înghițit astăzi? Nu există om ferit de răspuns. Dieta numerică e o realitate inevitabilă. Înghițim cifre și statistici, în fiecare zi, de dimineața pînă seara. Presiunea cifrelor e atît de mare încît nu mai putem judeca și înțelege lucrurile, dacă nu ne sînt prezentate în cifre. Atîtea milioane cheltuite sau irosite de un guvern, atîția ani de pușcărie pentru un infractor mai mult sau mai puțin important, atîtea milioane cîștigate la loto de un necunoscut, atîția morți în Libia și atîtea grade Richter în Japonia.

Jurnal de corespondent: cu Traian Ungureanu, de la Londra
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:40 0:00
Link direct


Nu există lucru sau ființă care să nu poată fi agățată de un număr. Știrile care ne spun ce se întîmplă în jur au devenit demult o baie de cifre. În lipsa lor nu mai putem vedea și cîntări. Asta înseamnă că lucrurile din spatele cifrelor rămîn adesea invizibile. Și mai înseamnă că cifrele au o putere uriașă asupra noastră, inclusiv puterea de a ne deruta sau dezinforma.

Cu asta, am ajuns la statistici care nu sînt altceva decît un fel de a face din cifre concluzii de mare amploare: cine și cum votează, cîtă lume vrea sau nu vrea avortul, ce felie din societate ar dori să se introducă pedeapsa cu moartea?

Chiar și pentru lucruri mult mai mărunte, de la creme de față la mersul pe bicicletă, există întotdeauna o statistică de mare autoritate care ne spune ce credem sau ce ar trebui să credem. Presiunea e enormă și încearcă mereu să ne pună în fața unei majorități sau a unei situații de neignorat. Dar cifrele sînt sigure, nu-i așa? Nu chiar. Cifrele sînt elastice. Iar prea multe cifre ne ajută să credem în exactitate, fără să mai credem în prorpia judecată.
XS
SM
MD
LG