Linkuri accesibilitate

Bulgaria și problema licențelor de armament sovietic


Guvernul Borisov pregătește semnarea cu Rusia a unui acord de reglementare a relațiilor în producția de armament, tehnică militară și piese de schimb.

Rusia exercită presiuni asuprră Bulgariei în vederea punerii sub control a industriei bulgare de armament, a avertizat fostul ministru al apărării Boiko Noev.

Noev a anunțat că guvernul Borisov pregătește semnarea cu Rusia a unui acord de reglementare a relațiilor în producția de armament, tehnică militară și piese de schimb. În acest mod va putea fi extins sub o altă formă acordul asupra licențelor din perioada sovietică.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00
Link direct

Ex-ministrul apărării avertizează că Rusia urmărește să controleze exporturile de armament și muniții fabricate la baza vechilor licențe sovietice.

„Până acum nici-un guvern bulgar nu a cedat presiunilor Moscove care nu au încetat în ultimii 15 ani”, a declarat Boiko Noev. Sofia considerân că nu există baze legale pentru a fi recunoscute aceste pretenții. Acordul licențelor sovietice nu a fost respectat atât de fosta URSS căt și de Federația Rusă. Experții bulgari afirmă că Sofia a pierdut două miliarde de dolari ca urmare a renunțării într-un mod unilateral, de către Moscova, la acordul licențelor, în 1996.

Ex-ministrul apărării consideră că nu există baze legale pentru eventuala recunoaștere de către Bulgaria a dreptului la licență și de protecție a proprietății intelectuale asupră licențelor pentru armamentul din perioada sovietică. În cursul anilor producătorii bulgari au adus îmbunătățiri la armamentul și munițiile la baza de tehnologii occidentale. Mai multe produse nu au nimic comun cu versiunea sovietică.

Pe de altă parte Rusia nu poate fi considerată singură urmașă a Uniunii sovietice ca să aibă pretenții pentru licențele militare din aceea perioadă.

Până acum poziția bulgară a fost clară – renunțare reciprocă la pretenții legate de licențele sovietice la baza principiilor dreptului internațional și a relațiilor pragmatice bilaterale cu luare în considerare a faptului că Bulgaria este membra NATO și Uniunii europene.

Rusia însă nu renunță la ideia de a-și restabili controlul asupră industriei bulgare de armament. Acest scop este urmărit prin mijloacele războiului hibrid. În mediile celor două țări periodic apar informații despre exportul ilegal de armament bulgăresc în zone de conflict, inclusiv Siria. Cu câteva săptămâni în urmă unele ziare moscovite au informat că un avion rusesc Su-25 a fost doborât de rebeli în regiunea Idlib cu o rachetă produsă în Bulgaria.

Interesele Rusiei la sud de Dunăre sunt promovate de ultranaționaliștii din partidul „Ataka” care participă la guvernare în cadrul coaliției „Patrioții uniți”.

Exportul bulgaresc de armament și muniții depășește un miliard de euro pe an și reprezintă un stimulent pentru pretențiile Moscovei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG