Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

14:33 4.5.2021

Zelenski semnează o “declarație de solidaritate” cu Polonia și țările baltice

Volodimir Zelenski (stânga) și Andrzej Duda.
Volodimir Zelenski (stânga) și Andrzej Duda.

Volodimir Zelenski șl președinții din Polonia și țările baltice au semnat o declarație de solidaritate în contextul „amenințării comune de securitate”, o referire la Rusia.

Președintele polonez, Andrzej Duda, a vorbit cu Zelenski despre legăturile dintre țările din regiune. „Noi, cetățenii din centrul și estul Europei, polonezi, ucraineni, lituanieni, letoni și estoni, prezenți aici, ne amintim că soarta noastră este strâns legată. Realizăm că nu putem fi liberi decât împreună și doar simultan putem trăi în patriile noastre suverane, bucurându-ne de libertățile caracteristice țărilor unei Europe moderne și democrate”.

Discuțiile au avut loc în cadrul unor serii de evenimente organizate pentru a marca a 230-a aniversare de la prima Constituție modernă a Europei.

06:45 4.5.2021

Reuniunea ministerială G7 discută relațiile cu Rusia și China și problema Ucrainei

Londra: reuniunea G7 a miniștrilor de externe, 3 mai 2021.

La reuniunea ministerială G7 de la Londra, Marea Britanie va încerca astăzi să-şi convingă partenerii din G7 să convină asupra unei strategii comune pentru a proteja democraţiile împotriva ameninţărilor globale, cum ar fi cele reprezentate de Rusia (dar și de China).

Reuniunea de două zile a miniştrilor de externe din G7 de la Londra pregătește summitul grupului, care va avea loc luna viitoare tot în Anglia.

Miniștrii de externe din G7 vor discuta la Londra și stategia agresivă a Rusiei din ultimele săptămâni, inclusive manevrele trupelor ruse de la graniţa cu Ucraina. O altă team va fi situația opozantului rus Aexei Navalnîi, aflat într-o colonie penitenciară.

Ministrul britanic de externe a declarat duminică că doreşte ca G7 să creeze și structură comună, prin care să fie contracarate dezinformarea şi propaganda promovate de Rusia.

08:06 3.5.2021

Marina rusă a efectuat un test cu rachetă antinavă supersonică pe Marea Neagră în largul Ucrainei

Marina rusă a lansat, pentru prima oară, o rachetă de croazieră antinavă supersonică în Marea Neagră, a anunţat ministerul apărării.

Crucişătorul cu rachete ghidate Moskva a lansat o rachetă turbojet către „capătul opus” al Mării Negre.

Oficialii militari ruşi afirmă că o epavă, care juca rolul de navă-ţintă, a fost lovită de rachetă la 100 de secunde după lansare.

„Aceste rachete sunt motivul pentru care crucişătorul nostru este numit „ucigaş de portavioane,” a spus un corespondent militar aflat pe punte în timpul lansării.

„Crucişătorul Moscova al flotei ruseşti din Marea Neagră a lansat pentru prima oară în istoria recentă o rachetă Vulcan, cu ajutorul sistemului lansator de rachete Bazalt,” a scris pe Twitter Ministerul Apărării.

17:24 2.5.2021

Secretarul de stat SUA Antony Blinken vizitează Ucraina

Secretarul de stat american Antony Blinken va vizita Ucraina pe 5-6 mai, în contextul intensificării tensiunilor cu Rusia.

„Există mai multe forţe concentrate la granița cu Ucraina decât oricând începând din 2014, când Rusia a început efectiv invazia” – a remarcat Blinken. „Nu pot spune că știm intențiile lui Putin. Există multe lucruri pe care acesta ar putea să le facă sau să aleagă să nu le facă. În ultimele zile, am văzut o decizie de a retrage unele dintre aceste trupe și vedem că unele dintre ele au fost retrase” – a adăugat Blinken.

Joe Biden i-a comunicat direct lui Vladimir Putin îngrijorarea sa cu privire la această situaţie, precum şi angajamentul SUA faţă de integritatea teritorială a Ucrainei, a spus miercurea trecută consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

Rusia a declarat că masarea trupelor sale la graniţa cu Ucraina face parte din exerciţiile organizate ca răspuns la ceea ce a calificat ca fiind un comportament ameninţător al NATO.

Blinken îi va transmite însă și lui Volodimir Zelenski îngrijorarea SUA în legătură cu demiterea, de către guvern, a șefului Naftogaz, Andri Koboliev, ceea ce trimite un semnal negativ creditorilor și investitorilor străini, ca un exemplu nedorit al amestecului guvernului de la Kiev în funcționarea mediului privat.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG