Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

14:48 9.9.2021

Ultima porțiune a conductei Nord Stream 2 a fost terminată

Ultima porțiune a gazoductului Nord Stream 2 a fost sudată la locul său, însemnând că cele două secțiuni ale proiectului pot fi unite pentru a finaliza conducta de sub Marea Baltică, a anunțat Gazprom.

Gazoductul în valoare de 11 miliarde de dolari care va dubla capacitatea de livrare a gazelor naturale de către Gazprom prin Marea Baltică a fost puternic criticat de Statele Unite, Ucraina și alte state europene pe motiv că va crește dependența energetică a Europei față de Rusia.

Proiectul va permite de asemenea Rusiei să limiteze livrarea de gaze naturale prin conductele din Ucraina, lăsând astfel țara fară taxele de tranzit și o importantă armă de presiune geopolitică.

Gazprom a anunțat luni că nava rusească Fortuna a sudat ultima bucată a conductei.

„Pasul următor va fi conectarea conductei de pe țărmul german cu secțiunea din apele daneze”, a anunțat compania rusească, subliniind că „lucrările de montare a conductei Nord Stream 2 au fost finalizate”.

Gazprom a anunțat de asemenea că intenționează ca Nord Stream 2 să fie dată în folosință până la sfârșitul acestui an.

Gazoductul trebuie întâi certificat și verificat de autoritățile ruse și germane, fiind așteptat ca acest proces să dureze câteva luni.

Noul gazoduct va putea transporta 55 de miliarde de metri cubi de gaze naturale anual, suficient pentru a aproviziona 26 de milioane de locuințe, potrivit Gazprom.

11:52 5.9.2021

Zelenski şi Putin s-ar putea întâlni în Crimeea

Pregătirile pentru întâlnirea dintre preşedinţii ucrainean şi rus, Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin, continuă la cel mai înalt nivel - potrivit RIA Novosti, care citează o declaraţie a prim-vicepremierului şi ministrului ucrainean al economiei, Oleksi Liubcenko.

Întrebat la ce nivel se desfăşoară pregătirile pentru întâlnirea celor doi lideri, Liubcenko a precizat că „la cel mai înalt nivel", însă nu a răspuns la întrebarea în ce ţară ar putea avea loc întâlnirea dintre Zelenski şi Putin. Jurnaliştii l-au întrebat pe prim-vicepremierul ucrainean dacă cei doi preşedinţi s-ar putea întâlni la Moscova, însă acesta a sugerat că evenimentul respectiv nu va avea loc în capitala Rusiei.

Vicepremierul ucrainean şi ministrul pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate, Oleksi Reznikov, a declarat că Ucraina exclude o recuperare prin forţă a Crimeii, peninsulă anexată de Federaţia Rusă.

Potrivit lui Reznikov, Crimeea poate reveni în componenţa Ucrainei doar pe cale politică şi diplomatică. Oficilul a mai subliniat că o mulţime de ţări suferă deja din cauza acţiunilor Rusiei, inclusiv ţări din cadrul NATO.

"Cred că nu vom putea elibera Crimeea prin mijloace militare. Strategia modernă este o cale politică şi diplomatică. De asemenea, aceasta include un front juridic puternic al întregii lumi civilizate împotriva Federaţiei Ruse" - a menţionat Oleksi Reznikov.

Întrebarea jurnaliştilor privind o posibilă dată a întâlnirii celor doi lideri a rămas fără răspuns din partea lui Liubcenko. La finalul intervenţiei, însă, Oleksi Liubcenko a afirmat că Putin şi Zelenski s-ar putea întâlni în Crimeea.

11:47 5.9.2021

Patru ani de la intrarea în vigoare a Acordului de asociere Ucraina-UE

Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev a a făcut o evaluare a realizărilor Acordului de asociere dintre Ucraina și UE, care a intrat în vigoare la 1 septembrie 2017. „Acordul de asociere între Ucraina și UE are deja patru ani. Pe 1 septembrie 2017, acesta a intrat pe deplin în vigoare. Acordul a devenit o adevărată foaie de parcurs pentru reformele și transformările noastre interne. De-a lungul anilor, datorită acordului, Ucraina și UE au devenit mai aproape ca niciodată” – se arată într-un mesaj transmis de MAE ucrainean.

Potrivit instituţiei, în toată această perioadă, UE a sprijinit integritatea teritorială și suveranitatea statului ucrainean, a mobilizat 16,5 miliarde de euro pentru a susţine reformele și stabilitatea macroeconomică și, totodată, a devenit principalul partener comercial al Ucrainei.

În cei patru ani de funcţionare a Acordului de asociere, UE a aprobat de opt ori prelungirea sancţiunilor împotriva Rusiei, a prelungit de patru ori pachetul de sancţiuni legat de anexarea Crimeii şi a adoptat 16 documente referitoare la restricţii împotriva mai multor persoane fizice şi juridice. MAE de la Kiev mai transmite că 40% din exporturile ucrainene ajung pe piaţa UE şi că, în cei patru ani care au trecut de la samnarea Acordului de asociere, exporturile ucrainene către statele UE au crescut cu 60%.

11:44 5.9.2021

Rusia refuză să prelungească misiunea OSCE la două punte de graniță cu Ucraina

Observatori OSCE in Ucraina.
Observatori OSCE in Ucraina.

Rusia a refuzat să prelungească mandatul observatorilor internaționali pentru a monitoriza două puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, a declarat un oficial american. Courtney Austrian, responsabil cu afaceri la Misiunea SUA de pe lângă Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a declarat pe 2 septembrie că Washington-ul „regretă profund faptul că Rusia a decis să facă notă separată și să nu sprijine extinderea misiunii și finanțarea acesteia după luna septembrie”.

Austrian a mai declarat că misiunea OSCE și-a îndeplinit mandatul de a furniza „rapoarte imparțială” despre trecerile de frontieră la două puncte, în efortul de a restabili un anumit nivel de încredere între Rusia și Ucraina.

Ea a spus că decizia Kremlin-ului de a pune capăt mandatului „se înscrie într-un șir de promisiuni nerespectate, ceea ce arată că Rusia pur si simplu nu este interesată de menținerea unor relații bune cu vecinii”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG