Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

13:45 13.2.2019

SUA îşi consolidează poziţia în Marea Neagră


Comandantul Flotei a Vl-a americane, Viceamiralul Lisa Franchetti, a că US Navy va continua să concentreze periodic în Marea Neagră distrugătoarele purtătoare de armament antibalistic, chiar dacă sistemul Aegis din Baza de la Deveselu este total operaţional.

„Distrugătoarele americane vor face în continuare exerciţii în Marea Neagră. Există un plan de rotaţie pentru aceste nave în Marea Neagră. Este unul dintre obiectivele mele pentru anul 2019. (...) Cu astfel de misiuni, după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, în 2014, putem trimite un mesaj credibil de descurajare”, a declarat viceamiralul Lisa Franchetti.

În acelaşi timp, un înalt oficial al US Navy, admiralul John Richardson a declarat că sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu este un mijloc eficient de descurajare a unei Rusii care ridică tonul din ce în ce mai tare.

"Avem Aegis Ashore în România şi cred că această capacitate este foarte eficientă", spune John Richardson. Responsabilul american a precizat că sistemul a fost construit pentru a fi folosit împotriva unor rachete lansate de Iran sau de alte ţări din Orientul Mijlociu, dar că acesta poate fi utilizat şi pentru a contracara acţiuni ale Rusiei. dacă este necesar.

Afirmaţiile oficialilor americani vin în contextul în care, recent, Rusia a cerut Statelor Unite “distrugerea lansatoarelor universale Mk-41 desfăşurate la sol, dezvoltate pentru lansarea rachetelor de croazieră Tomahawk, a rachetelor-ţintă, similare în privinţa caracteristicilor cu rachetele balistice cu raza medie şi scurtă de acţiune”, adică neutralizarea sistemului din Baza de la Deveselu.

12:09 13.2.2019

Poroșenko și-a anulat vizita la Chișinău

Vizita lui Petro Poroșenko în Moldova a fost anulată, dar rămâne „pe agenda contactelor bilaterale” a Republicii Moldova și a Ucrainei.

Anterior, Igor Dodon declarase că Poroșenko va sosi la Chișinău pe 13 februarie. El a menționat că nu se va întâlni cu omologul său ucrainean, deoarece acest lucru ar însemna ”amestec în alegerile din statul vecin”.

„Știu că președintele Poroșenko va sosi la Chișinău miercuri. Din câte știu domnul Poroșenko este candidat la alegerile prezidențiale din Ucraina și cred că ar fi greșit să mă întâlnesc cu el. Dacă ne întâlnim cu Poroșenko, mâine apare alt candidat care vrea să meargă în Republica Moldova și să se întâlnească cu președintele. De aceea nu vom interveni în lupta din statul vecin”, a spus Dodon.

În luna august, Poroșenko a spus că este pregătit pentru un dialog cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, dacă acesta va declara că susține integritatea teritorială a Ucrainei.

Dodon a refuzat să facă astfel de declarații. El e cunoscut pentru opiniile sale pro-ruse și se consideră prieten al lui Putin.

În timpul campaniei sale electorale din 2016, Dodon a negat ilegalitatea anexării Crimeei de către Rusia.

11:44 12.2.2019

Oficial de rang înalt, inculpat pentru atacul cu acid soldat cu moartea Katerinei Gandziuk

Katerina Gandziuk
Katerina Gandziuk


Un oficial de rang înalt a fost inculpat luni cu privire la organizarea unui atac cu acid care a condus la moartea activistei anticorupţie Katerina Gandziuk şi care a provocat un val de indignare în lume, a anunţat procurorul general.

Preşedintele Adunării regionale Herson Vladislav Mangher a fost inculpat ”pentru organizarea uciderii Katerinei Gandziuk”, a anunţat procurorul general Iuri Luţenko pe Facebook.

În iulie, un agresor a stopit-o cu acid sulfuric pe Katerina Gandziuk - o consilieră a primarului din Herson, care denunţa corupţia în cadrul poliţiei regionale - în timp ce ieşea din locuinţă.

Katerina Gandziuk a murit din cauza rănilor suferite, în noiembrie, la vârsta de 33 de ani.
Şase suspecţi au fost plasaţi în detenţie, însă niciun comanditar nu a fost prezentat şi inculpat până acum.

Potrivit unui fragment din textul oficial al inculpării, publicat de procurorul general, Vladislav Mangher resimţea o ”animozitate personală” faţă de victimă, care denunţa o ”tăiere ilegală de copaci” efectuată ”sub acoperirea unor incendii criminale” în regiune.

Acest oficial a fost membru al partidului politic Batkivşcina al fostului premier Iulia Timoşenko, o rivală-cheie a actualului preşedinte Petro Poroşenko în alegrrile prezidenţiale prevăzute la 31 martie.

Vladislav Mangher a fost exclus vineri din partid, după ce au început să se răspândească zvonuri despre posibila sa implicare în uciderea Katerinei Gandziuk.

Procurorul general este un apropiat al şefului statului. El a participat la un miting în cursul căruia Poroşenko şi-a anunţat, la sfârşitul lui ianuarie, candidatura la al doilea mandat de preşedinte.

11:31 12.2.2019

Dodon refuză se întâlnească cu Poroşenko

Igor Dodon a declarat că nu se va întâlni cu omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, care urmează să efectueze miercuri o vizită la Chişinău, motivând că liderul de la Kiev este candidat la algerile prezidenţiale şi nu doreşte să se implice, anunță agenţia Tass.

"Din câte cunosc, domnul Poroşenko este candidat la prezidenţiale din Ucraina şi consider că nu va fi corect dacă ne vom întâlni în cadrul acestei vizite. Dacă ne întâlnim cu Poroşenko, mâine poate veni un alt candidat şi să spună că vrea să vină în Republica Moldova să se întâlnească cu preşedintele. Astfel, nu ne vom implica în lupta politică din ţara vecină”, a declarat Igor Dodon în cadrul unui interviu pentru Accent TV.

În schimb Dodon a lăudat Rusia, spunând că eliberarea celor doi cetățeni moldoveni ținuți ostatici, din 2015, în Afganistan, s-a reușit datorită implicării conducerii Federației Ruse,

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG