Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

15:20 18.2.2019

UE sancţionează opt ruşi pentru incidentele din Azov

UE a lărgit sancțiunile impuse Rusiei, incluzând opt cetăţeni ruşi pe lista neagră pentru responsabilitatea lor în incidentele din strâmtoarea Kerci în noiembrie trecut.

Cele opt persoane vor avea interdicţie de călătorie în UE, iar eventualele lor active în Uniunea Europeană vor fi îngheţate.

Procedurile juridice vor fi apoi lansate şi numele persoanelor sancţionate vor fi ţinute secrete până la publicarea deciziei în jurnalul oficial al UE, potrivit aceloraşi surse.

În noiembrie, forțele navale ruse au deschis focul și au capturat trei ambarcațiuni militare ucrainene și 24 de marinari, care se îndreptau din Marea Neagră către un port ucrainean din Marea Azov. Rusia a refuzat eliberarea navelor și marinarilor, în ciuda apelurilor internaționale.

Lista neagră a rușilor și aliaților lor sancționați de Uniunea Europeană după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014 include în total 164 de persoane, printre care mai multe personalităţi apropiate preşedintelui rus Vladimir Putin şi noului „preşedinte” al „republicii” autoproclamate Lugansk, Leonid Pasecinik, precum şi 44 de entităţi.

Statele membre ale UE rămân însă divizate cu privire la oportunitatea de a înăspri măsurile vizând schimburile cu Rusia.

Europenii îşi interzic în special să lovească în sectorul energetic din cauza marii lor dependenţe de gazele ruseşti.

UE a cumpărat 169 miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în 2018, faţă de 155 miliarde de metri cubi în 2017.

15:15 18.2.2019

Klimkin la Bruxelles, iar NATO îşi întărește prezenţa în Marea Neagră

Pavlo Klimkin
Pavlo Klimkin

Ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin se află la Bruxelles, unde a avut astăzi mai multe întâlniri bilaterale cu omologii săi din UE, în marginea Consiliului afacerilor externe care a discuta, printre altele, și Ucraina.

Klimkin s-a mai întâlnit și cu șefa diplomației UE Federica Mogherini.

La rîndul său, ministrul apărării Stepan Poltorak, care a vizitat sediul NATO, a anunţat că, în cursul anului 2019, Alianţa îşi va spori prezenţa navală în Marea Neagră.

În plus, potrivit ministrului, "NATO solicită ferm ca Rusia să elibereze marinarii și navele ucrainene capturate de forţele speciale ruseşti" în Marea Azov, Alianța considerând că "libertatea de navigație pe baza dreptului internațional a fost încălcată de către Federația Rusă și reprezintă o amenințare la adresa securității întregii regiuni a Mării Azov şi a Mării Negre".

"Anul acesta, NATO îşi va spori prezența navală în Marea Neagră. În fiecare lună, vor avea loc activităţi derulate atât de grupurile permanente maritime ale NATO, cât şi de aliații cheie" - a detaliat Stepan Poltorak, ministrul apărării din Ucraina.

Poltorak a mai menţionat că aliații Ucrainei din cadrul NATO sunt pregătiți să consolideze sprijinul acordat armatei ucrainene și să ofere resurse pentru a întări capacitatea de apărare a țării. Este vorba, în mod special, de sprijin în ceea ce priveşte pregătirea militarilor și dezvoltarea infrastructurii militare ucrainene.

14:19 17.2.2019

Meleşcanu va discuta luni Ucraina la Bruxelles

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu va discuta situația din Ucraina în cadrul reuniunii miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Uniunii Europene, luni la Bruxelles.

În marja reuniunii CAE, ministrul Teodor Meleşcanu va participa și la un mic-dejun de lucru privind Ucraina, organizat de omologul danez, Anders Samuelsen, unde invitat special este ministrul de Externe ucrainean, Pavlo Klimkin.

14:17 17.2.2019

Discuţii despre Ucraina-NATO între Poroşenko şi Stoltenberg

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în marja Conferinței de Securitate de la München.

Poroșenko a mulțumit Alianţei pentru susţinerea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și condamnarea fermă a acțiunilor agresive ale Federației Ruse şi a apreciat asistența practică din partea NATO în ceea ce priveşte reformarea sectorului de securitate și apărare al Ucrainei, astfel încât acest domeniu să corespundă standardelor Alianţei.

În timpul discuțiilor de la München, Poroşenko şi Stoltenberg au remarcat un progres semnificativ înregistrat în relaţia NATO-Ucraina, iar președintele Ucrainei a reiterat poziţia conducerii ucrainene cu privire la opţiunea euroatlantică a ţării. La rândul său, secretarul general al NATO a salutat decizia Parlamentului de la Kiev de a înscrie în Constituţie obiectivul de aderare la Uniunea Europeană şi la NATO şi a reconfirmat politica ușilor deschise a Alianței.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG