Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

16:59 14.6.2019

Situația pe front astăzi în Donbas

16:58 14.6.2019

Partidul lui Saakașvili și-a anunțat candidații

Partidul ucrainean al fostului președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, și-a prezentat candidații pentru alegerile parlamentare din Ucraina, anunțate pentru 21 iulie. Saakașvili se află în fruntea listei Mișcării pentru Forțe Noi și a anunțat că cei de pe liste sunt oameni cu experiență în lupta „împotriva nedreptăților și corupției”.

Saakașvili a fost guvernator al Odesei între 2015-2016 și președinte al Georgiei între 2004-2013. Saakașvili are cetățenie ucraineană care i-a fost reîntoarsă de noul președinte Volodimir Zelenski după ce îi fusese ridicată de fostul președinte Petro Poroșenko, iar cetățenia georgiană i-a fost ridicată odată ce a obținut-o pe cea ucraineană, deoarece Georgia nu permite dubla cetățenie.

23:19 13.6.2019

Trump ia în considerare impunerea unor sancţiuni care să vizeze proiectul Nord Stream 2

Preşedintele american Donald Trump a declarat că ia în considerare impunerea unor sancţiuni care să vizeze proiectul privind gazoductul rus Nord Stream 2, avertizând Germania că ar putea deveni dependentă de Rusia.

Gigantul rus Gazprom încearcă să construiască, împreună cu firmele europene Uniper, Shell, Engie şi Wintershell, o conductă de 1.200 de kilometri care să transporte gazul natural din Rusia spre Germania prin Marea Baltică, ocolind Polonia, Ucraina şi ţările baltice.

Polonia, Ucraina şi statele baltice se tem că proiectul va creşte dependenţa Europei de gazul provenit din Rusia şi va ajuta Kremlinul să obţină un venit suplimentar de câteva miliarde de dolari.

13:56 11.6.2019

Klimkin se arată îngrijorat de situația politică din Republica Moldova

Pavlo Klimkin, ministrul de Externe de la Kiev, a declarat că riscul ca Moscova să intervină în afacerile interne din Republica Moldova cu scopul creării unui cap de pod în această țară reprezintă o amenințare pentru sudul Ucrainei.

"Chiar ne pasă de ceea ce se întâmplă în țara vecină, Moldova. Monitorizăm cu mare atenție", a declarat șeful diplomației de la Kiev, care a precizat că diplomatul ucrainean Viktor Krijanovski urmează să sosească marți la Chișinău.

"Toți avem nevoie de o Moldovă europeană și democratică, în timp ce posibilitatea unui nou cap de pod rusesc, care va reprezenta o amenințare pentru sudul Ucrainei, nu se potrivește", a adăugat Klimkin.

Astfel, reprezentanții statului vecin susțin că Ucraina este interesată ca R. Moldova să fie un stat stabil, democratic și european și este gata să ofere, dacă este necesar, asistență în rezolvarea problemelor existente.

„Invităm forțele politice aflate la conducere în R. Moldova să acționeze conform cadrului legal, să soluționeze litigiile prin intermediul dialogului politic, pentru a evita o luptă pentru putere. Important pentru țară și securitatea din regiune este prevenirea unor ingerințe externe care vizează implementarea scenariului rus de federalizare a țării”, se mai arată într-un comunicat al Externelor de la Kiev.

Autoritățile ucrainene mai menționează că Republica Moldova rămâne un partener important pentru Ucraina și un vecin cu care împărtășește interesele comune și un viitor european comun.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG