Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

10:08 12.10.2019

Fosta ambasadoare de la Kiev susţine că a fost revocat de Donald Trump în mod arbitrar

Marie Yovanovitch punând flori în Kiev la mormântul jurnalistului asasinat Pavel Șeremet, 20 iulie 2018
Marie Yovanovitch punând flori în Kiev la mormântul jurnalistului asasinat Pavel Șeremet, 20 iulie 2018

Marie Yovanovitch, retrasă din funcţia de ambasador al SUA în Ucraina, a declarat vineri în Camera Reprezentanţilor că a aflat de la un oficial din Departamentul de Stat că preşedintele Donald Trump a insistat să o demită deşi nu făcuse „nimic rău”.

În cadrul unei depoziţii efectuate într-o şedinţă privată, în cadrul anchetei parlamentare care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii preşedintelui Donald Trump, Marie Yovanovitch a criticat politica externă a Administraţiei de la Washington, avertizând că influenţele şi interesele personale au afectat discernământul diplomaţilor, riscând să submineze interesele naţionale şi să conducă la plecarea unor specialişti de calitate.

Conform NYT, Marie Yovanovitch a declarat că i s-a părut „incredibil" că a fost revocată din funcţia de ambasador. Decizia a fost luată, „din ceea ce vă pot spune, pe baza unor raţiuni nefondate şi false invocate de oameni care au motive în mod clar dubioase", a afirmat ea.

„În prezent, văd că Departamentul de Stat este atacat şi umbrit din interior", a continuat diplomatul, argumentând că acuzaţiile potrivit cărora nu i-ar fi fost loială preşedintelui Donald Trump, emise de aliaţi ai avocatului Rudolph Giuliani, sunt total „fictive".

„Nu ştiu care sunt motivele pentru care mă atacă domnul Giuliani", dar apropiaţi ai lui „poate că au crezut că ambiţiile financiare personale au fost blocate de politicile noastre anticorupţie din Ucraina", a spus ea.

În declaraţiile iniţiale, Marie Yovanovitch nu a oferit detalii despre eforturile lui Donald Trump de a exercita presiuni asupra noului preşedintele ucrainean, Volodomir Zelenski, pentru anchetarea afacerilor lui Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte Joseph Biden, nici despre Lev Parnas şi Igor Fruman, doi oameni de afaceri din statul Florida apropiaţi de Rudolph Giuliani arestaţi preventiv pentru donaţii ilegale făcute pentru campania electorală a actualului lider de la Casa Albă.

Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul opoziţiei democrate, a lansat o investigaţie parlamentară care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii preşedintelui Donald Trump, suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden. În cadrul investigaţiei, Camera Reprezentanţilor a trimis citaţii prin care le solicită unor membri ai Administraţiei de la Washington participarea la audieri şi furnizarea documentelor referitoare la contactele preşedintelui Donald Trump cu Ucraina.

Ca reacţie, Comisia pentru Afaceri Judiciare din Senatul SUA, în care republicanii deţin majoritatea, a anunţat lansarea unei anchete privind presupuse acte de corupţie în Ucraina.

17:05 11.10.2019

Zelenski afirmă că nu îl va trimite pe consilierul său să depună mărturie în SUA

Volodimir Zelenski a declarat că nu este sigur că îi va cere consilierului său Andrei Ermak să depună mărturie în Statele Unite cu privire la ancheta sa de destituire, relatează Reuters.

Ermak, un consilier al preşedintelui ucrainean, s-a deplasat la Madrid pentru a se întâlni cu Rudy Giuliani, avocatul personal al preşedintelui Donald Trump, la câteva zile după un apel telefonic din 25 iulie în care Trump îi cerea lui Zelinski să-l investigheze pe vicepreşedintele Joe Biden.

Giuliani şi acuzaţiile sale nedovedite sunt esenţiale pentru ancheta democraţilor din Camera Reprezentanţilor în vederea destituirii preşedintelui SUA, pe baza unei convorbiri telefonice din 25 iulie. În cadrul dialogului respectiv, preşedintele Trump a făcut presiuni asupra omologului său ucrainean Volodimir Zelenski pentru a-i ancheta pe posibilul candidat democrat la alegerile prezidenţiale din 2020, Joe Biden, şi pe fiul acestuia, Hunter.

22:03 10.10.2019

Arestați în SUA doi ucraineni finanţatori ai campaniei lui Trump

Lev Parnas și Igor Fruman
Lev Parnas și Igor Fruman

Doi oameni de afaceri din statul Florida apropiaţi de Rudolph Giuliani, avocatul personal al preşedintelui american Donald Trump, au fost arestaţi preventiv pentru donaţii ilegale făcute pentru campania electorală a actualului lider de la Casa Albă.

Lev Parnas şi Igor Fruman, care au donat 325.000 de dolari, unui comitet politic care susţine campania electorală a lui Donald Trump, sunt acuzaţi de conspiraţie, declaraţii false la Comisia Electorală Federală şi falsificare de documente, informează agenţia Associated Press.

Lev Parnas şi Igor Fruman sunt implicaţi în eforturile lui Rudy Giuliani de a obţine cooperarea unor oficiali din Ucraina în investigarea afacerilor fostului vicepreşedinte Joseph Biden şi a fiului acestuia, Hunter Biden.

Avocatul lui Trump Rudy Giuliani cu Lev Parnas la Trump International Hotel in Washington, 20 sept., 2019
Avocatul lui Trump Rudy Giuliani cu Lev Parnas la Trump International Hotel in Washington, 20 sept., 2019

13:42 10.10.2019

Pompeo consideră că este „adecvat" ca Trump să ceară Ucrainei să investigheze corupţia din SUA

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat că este „adecvat" din partea preşedintelui Donald Trump să ceară liderului ucrainean să investigheze corupţia din propria lui ţară.

„Consider că este adecvat să încerci să faci altă ţară să nu mai fie coruptă", a declarat Pompeo.

Oficialul american a informat anterior că a ascultat convorbirea telefonică între liderul de la Casa Albă şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a avut loc la data de 25 iulie şi în cadrul căreia Trump a cerut investigarea rivalului său politic Joe Biden.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG