Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

16:44 30.10.2019

Situația pe front astăzi în Donbas

16:44 30.10.2019

Diplomat: John Bolton avertizase asupra rolului lui Giuliani în Ucraina

John Bolton cu Donald Trump
John Bolton cu Donald Trump



Fostul consilier prezidenţial pentru Securitate Naţională John Bolton avertizase asupra rolului lui Rudolph Giuliani, avocatul preşedintelui Donald Trump, în interacţiunile cu Ucraina pentru investigarea afacerilor familiei lui Joseph Biden, afirmă un diplomat.

Christopher Anderson va transmite miercuri în Camera Reprezentanţilor că oficiali din cadrul Administraţiei de la Washington erau preocupaţi de implicarea lui Rudolph Giuliani în politicile din Ucraina înainte de conversaţia din iulie a preşedintelui Donald Trump cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, care face obiectul investigaţiei ce ar putea conduce la procedura demiterii.

Christopher Anderson va descrie o şedinţă din iunie în care John Bolton a exprimat susţinere pentru obiectivul Washingtonului de intensificare a cooperării în domeniul energiei între SUA şi Ucraina şi despre impulsionarea preşedintelui Volodimir Zelenski să combată corupţia.

"Cu toate acestea, diplomatul a avertizat că Rudy Giuliani era o voce importantă în relaţia cu preşedintele Ucrainei, ceea ce putea fi un obstacol în calea unui angajament mai mare al Casei Albe", afirmă Anderson.

18:34 29.10.2019

Kievul și separatiștii se retrag dintr-un sector-cheie de pe linia frontului



Ucraina a anunțat marți începutul retragerii trupelor sale și ale separatiștilor pro-ruși dintr-un sector-cheie al liniei de front în regiunea estică ucraineană Lugansk.

"Procesul de dezangajare a început de ambele părți (...) în apropierea localității Zolote-4", a declarat armata ucraineană, într-un comunicat.

Așteptată de săptămâni, dar amânată de mai multe ori din cauza schimburilor de focuri în această zonă, această operațiune prevedea ca armatele beligeranților să se retragă simultan de pe poziții, în virtutea unui acord semnat în 2016 dar care nu a fost aplicat.

Această inițiativă a provocat în ultimele săptămâni proteste la Kiev, în special din partea celor care au participat la războiul împotriva separatiștilor. O organizație naționalistă și-a trimis chiar militanți la Zolote pentru a împiedica retragerea trupelor ucrainene.

Retragerea trupelor din Zolote și din alte două sectoare de pe linia frontului este o condiție prealabilă pusă de Rusia pentru derularea la Paris a unui summit în formatul Normandia, cu participarea președinților rus, ucrainean, francez și a cancelarului german, pentru a relansa procesul de pace în estul Ucrainei.

18:33 29.10.2019

Ucraina este gata de reluarea livrărilor directe de gaze ruseşti înspre Europa începând cu 2020

Ministerul Energiei din Rusia consideră că Ucraina are disponibilitatea de reluare a livrărilor de gaze ruseşti începând cu anul 2020, a anunţat ministrul rus Aleksandr Novak după consultările trilaterale Rusia-UE-Ucraina pe tema gazelor desfăşurate luni la Bruxelles.

„Au fost discutate inclusiv probleme privind livrările de gaze în Ucraina. Noi observăm că există disponibilitatea partenerilor noştri pentru reluarea livrărilor de gaze ruseşti începând cu anul 2020” – a declarat Novak la postul de televiziune „Rossia-24”.

Ministrul rus a adăugat că, în timpul consultărilor, părţile au convenit să colaboreze intens la nivelul companiilor. Potrivit afirmaţiilor sale, există o serie de probleme care trebuie studiate, dar Gazprom şi partenerii ucraineni intenţionează să colaboreze intens asupra metodicii de stabilire a tarifelor.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG