Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

13:23 18.1.2020

Zelenski respinge demisia lui Honcearuk

Volodimir Zelenski a respins vineri seară demisia prezentată în cursul dimineţii de premierul Oleksi Honcearuk, care a luat această decizie după ce publicarea unei înregistrări audio a provocat o criză politică la Kiev.

''Am decis să vă dau o şansă dumneavoastră şi guvernului'', a spus Zelenski în timpul unei întâlniri cu Honcearuk, conform imaginilor difuzate de preşedinţia ucraineană.

Pe YouTube a fost postată o înregistrare audio a unor presupuse conversaţii la care alături de el ar mai fi participat ministrul de finanţe Oksana Markarova, şeful Băncii Naţionale a Ucrainei, Iakov Smoli, şi adjuncta acestuia, Iekaterina Rojkova.

Unele media de la Kiev au acreditat ipoteza că ar fi vorba de interceptări făcute ilegal în timpul unei întâlniri de lucru cu miniştri şi responsabili ai Băncii Centrale. În înregistrare, o voce asemănătoare cu cea a premierului spune că el este ''profan'' în probleme economice şi totodată îl acuză pe preşedintele Zelenski de incompetenţă. Participanţii discută despre cum să-i explice deciziile lor economice preşedintelui Zelenski, fost actor de comedie, un novice în politică. Conform înregistrării, Oleksi Honcearuk spune că aceste explicaţii trebuie să fie simple, întrucât ''Zelenski are o înţelegere cu adevărat primitivă a economiei''.

Cu toate că şi-a prezentat demisia, Oleksi Honcearuk a calificat această înregistrare drept o ''manipulare'', un montaj din fragmente ale unor înregistrări făcute în cursul unor şedinţe de guvern. ''Conţinutul său creează artificial ideea că eu şi echipa mea nu-l respectăm pe preşedinte', adaugă premierul, care l-a descris pe Zelenski drept 'un om în care ucrainenii au o încredere fără precedent''.

19:09 17.1.2020

Zelenski cere autorităţilor să investigheze incidentul privind înregistrările audio


Volodimir Zelenski a cerut vineri autorităţilor să afle cine este implicat în înregistrarea conversaţiilor care au avut loc în cabinetul premierului Oleksi Honceariuk şi cine a participat la acele întrevederi.

Cabinetul preşedintelui Zelenski a informat printr-un comunicat că acesta a declarat de asemenea că sunt necesare noi măsuri de a îmbunătăţi protejarea informaţiilor pentru a evitat incidente similare.


Oleksi Honceariuk a trimis o scrisoare prin care îşi prezintă demisia, în contextul publicării unor înregistrări audio în care l-ar fi criticat pe Zelenski. Parlamentul ucrainean urmează să voteze dacă va accepta sau nu demisia premierului.

19:07 17.1.2020

Honceariuk a demisionat după apariţia unor înregistrări audio


Premierul ucrainean Oleksi Honceariuk a trimis azi o scrisoare preşedintelui Volodimir Zelenski prin care îşi prezintă demisia din funcţia.

Anunţul a fost făcut la două zile după ce mai multe înregistrări audio privind întrevederi private între Honceariuk şi miniştrii săi au fost publicate online, în care Volodimir Zelenski era criticat

"Multe grupuri de influenţă, care încearcă să obţină acces la câştiguri financiare, beneficiază din astfel de prezentări, însă nu este adevărat. Am venit pe această poziţie pentru a îndeplini programul preşedintelui", a declarat Honceariuk.

"Am scris o scrisoare de demisie pentru a îndepărta orice dubiu privind respectul şi încrederea noastră în preşedinte", a adăugat acesta.

13:55 15.1.2020

Piraterie informatică în Ucraina și destituirea lui Trump

Joe Biden cu fiul său Hunter.
Joe Biden cu fiul său Hunter.

Le Monde publică astăzi o întreagă anchetă despre firma ucraineană aflată la baza tentativei de destituire a lui Trump și care a fost atacată de pirați informatici ruși.

Consorțiul ucrainean Burisma e direct implicat în procedura de destituire a lui Trump și a fost deja în mod repetat atacat de pirați informatici.

Aceștia sunt bănuiți a proveni din GRU, serviciile secrete ale armatei ruse, potrivit firmei americane Area 1, specializată în securitate informatică, într-un studiu publicat pe 13 ianuarie și preluat de New York Times.

Firma ucraineană Burisma, a cărei piratare a fost efectuată, din câte se pare, de serviciile GRU rusești, e cea pentru care a lucrat, între 2014 și 2019, Hunter Biden fiul contracandidatului democrat al lui Trump la președinție Joe Biden.

În faimoasa convorbire telefonică dintre Donald Trump și președintele ucrainean pe atunci abia învestit Volodimir Zelenski, Trump i-a cerut acestuia să lanseze o anchetă asupra acestei firme Burisma și a fiului lui Biden.

Despre toate acestea scrie în detaliu și la Moscova cotidianul Kommersant.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG