Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

16:32 21.2.2021

Zelenski pledează pentru adoptarea unei legi privind minorităţile etnice

Volodimir Zelenski, a declarat că se pronunţă în favoarea adoptării unei legi referitoare la minoritățile naționale din Ucraina – scrie ziarul Ukrainska Pravda, citând un comunicat postat pe site-ul Biroului Preşedintelui de la Kiev.

„Această lege va acorda drepturi minorităților naţionale, dar, de asemenea, va proteja integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. Noi, ca stat, trebuie să apărăm tradițiile, sărbătorile, limba, folclorul minorităților naționale, dar, în același timp, trebuie să cerem respect pentru tradițiile noastre și limba ucraineană.

Copiii oricărei minorități trebuie să cunoască limba poporului său și limba ucraineană” – a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.

Cancelaria prezidenţială de la Kiev a transmis că un astfel de proiect de lege vizează soluționarea problemelor legate de identitatea minorităţilor naţionale şi de egalitatea în drepturi, astfel încât drepturile acestora să fie protejate.

Ukrainska Pravda aminteşte că ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a afirmat recent că proiectul de lege privind minorităţile naţionale va ajuta Ucraina pe plan extern, în special în ceea ce priveşte protejarea drepturilor ucrainenilor care locuiesc în străinătate.

Ziarul mai menţionează că UE a solicitat Ucrainei să pună în aplicare recomandările Comisiei de la Veneția și să adopte o lege privind minoritățile naționale, iar Kievul s-a angajat să implice minorităţile în elaborarea unui astfel de proiect de lege.

10:27 20.2.2021

Biden și Ucraina

Vorbind prin video la conferința pe teme de securitate „de la München”, de ieri 19 februarie, Joe Biden a menționat și „amenințarea rusească” și a vorbit despre efortul Kremlinului, al lui Putin, de a șubrezi UE și NATO, comunitatea transatlantică.

„De aceea, integritatea teritorială a Ucrainei rămâne o prioritate”, a spus Biden.

El a insistat că nu dorește un conflict cu Rusia și nici întoarcerea la războiul rece, mai ales că este nevoie de cooperare pentru înfrângerea pandemiei de COVID-19. În context, Biden a anunțat creșterea contribuției americane la platforma COVAX, de care beneficiază și Moldova.

19:56 19.2.2021

Șapte ani de la violențele de pe Maidan care au schimbat soarta Ucrainei

Ucraina marchează șapte ani de la finalul sângeros al protestelor care au dus la destituirea președintelui Viktor Ianukovici, om al Kremlinului. În timpul represaliilor au fost ucise aproximativ 100 de persoane, majoritatea în perioada 18-20 februarie 2014.

Ucraina marchează șapte ani de la finalul sângeros al protestelor care au dus la destituirea președintelui Viktor Ianukovici, om al Kremlinului.

13:48 19.2.2021

Ucraina cere UE noi sancţiuni împotriva Rusiei din cauza încălcării drepturilor omului în Crimeea

Dmitro Kuleba
Dmitro Kuleba

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a declarat azi că problema represiunilor din Crimeea va fi ridicată la o sesiune a Adunării Generale a ONU şi, totodată, a anunţat că Ucraina intenționează să solicite UE să impună noi sancțiuni Federației Ruse.

Kuleba a menționat că, anul trecut, Kievul a cerut UE să aplice mecanismul de sancționare ca răspuns la încălcările drepturilor omului în Crimeea, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014. „Vom insista în mod constant că este nevoie de noi sancțiuni pentru astfel de încălcări ale drepturilor omului. Prin urmare, în curând, poate chiar azi, voi semna aceste documente, ne vom adresa din nou Uniunii Europene cu o astfel de solicitare” – a explicat şeful diplomaţiei ucrainene.

Ucraina cere introducerea de noi sancţiuni împotriva Rusiei după ce, în cursul acestei săptămâni, Parchetul pentru Republica Autonomă Crimeea și Sevastopol, instituţie cu sediul la Kiev, a deschis două dosare penale din cauza unor percheziții efectuate de serviciile de securitate ruse în peninsula anexată.

În cadrul operaţiunii respective, forţele regimului de ocupaţie au reţinut şapte persoane de etnie tătară. MAE de la Kiev şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu aceste percheziţii şi arestări, iar preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a calificat aceste operaţiuni ale Rusiei drept „o nouă crimă de război”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG