Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

12:59 6.10.2021

Ucraina are aproape 13.000 de cazuri noi de COVID-19 şi peste 300 de decese

Ministerul Sănătăţii de la Kiev a anunţat, miercuri, 12.662 de cazuri noi de coronavirus, în urma efectuării a 135.559 de teste (54.386 – PCR, 11.665 – ELISA şi 69.508 – teste expres).

În ziua anterioară, au fost raportate 9.846 de cazuri pozitive la 74.125 de teste. De asemenea, în ultimele 24 de ore, 320 de ucraineni au decedat din cauza COVID-19, faţă de 317 în ziua precedentă, iar 3.745 de pacienţi infectaţi au fost internaţi în spital. Pe de altă parte, de luni până marţi, 4.630 de pacienţi s-au vindecat de COVID-19. Bilanţul pandemiei de coronavirus în Ucraina a ajuns, astfel, la 2.482.518 infectări şi 57.526 de decese.

09:34 5.10.2021

«Pandora Papers»

Documentele Pandora Papers au arătat că Volodimir Zelenski și-a transferat participarea într-o companie secretă offshore chiar înainte de a câștiga alegerile din 2019.

Site-ul ucrainean Slidstvo.info a publicat o investigație bazată pe datele obținute de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație, iar Kyiv Post în limba engleză a avut ieri ca articol principal unul cu titlul: „Pandora Papers dezvăluie afacerile offshore ale lui Zelenski și ale apropiaților săi".

Cu toate astea, revelațiile nu sunt o temă majoră în majoritatea presei ucrainene. Descoperirile au fost discutate pe scară mai largă online, inclusiv pe mai multe bloguri, mulți susținând că dezvăluirile nu ar afecta în realitate popularitatea lui Zelenski.

00:56 4.10.2021

UE ar putea crea o misiune de instruire pentru ofițerii ucraineni din cauza „activităților militare în curs” ale Rusiei

Recruți în "republica" separatistă Donețk.
Recruți în "republica" separatistă Donețk.

Uniunea Europeană ar putea crea o misiune de instruire pentru ofițerii ucraineni din cauza „activităților militare în curs” ale Rusiei, se spune într-un document intern al blocului comunitar. Date fiind tensiunile dintre Kiev și Moscova, unele țări din UE vor ca Bruxelles-ul să înființeze un program independent de instruire și formare militară pentru Ucraina, numit Misiunea Militară UE de Consultanță și Instruire Ucraineană (EUATM), scrie duminică ziarul german „Welt am Sonntag”, citând un document de lucru al Serviciului European de Acțiune Externă, serviciul diplomatic al UE.

„O misiune militară ar sublinia vizibilitatea și angajamentul față de țările inițiativei Parteneriatului estic”, și ar fi de asemenea „o expresie a solidarității cu Ucraina, având în vedere activitățile militare în curs ale Rusiei la granițele cu Ucraina și în Crimeea anexată ilegal”. Pe lângă EUATM, serviciul diplomatic al UE condus de Josep Borrell ia în considerare alte trei opțiuni pentru a contribui la îmbunătățirea capacităților militare ale Ucrainei, se mai spune în documentul citat.

Cele trei state baltice ale UE - Lituania, Estonia si Letonia - fac presiuni în special pentru misiunea de instruire militară, care e sprijinită și de Polonia, România și Slovacia. Suedia și Finlanda. Aceste state membre ale Uniunii au temeri similare cu ale Ucrainei legate de exercițiul militar rusesc Zapad-21 care a avut loc la frontierele lor din septembrie, și masiva desfășurare de trupe rusești în apropiere de granița Ucrainei în aprilie, acțiuni care au provocat îngrijorări la Kiev și în Occident cu privire la intențiile Moscovei.

Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în 2014, înainte de declanșarea conflictului armat între separatiștii susținuți de Rusia din estul Ucrainei și forțele guvernamentale ucrainene.

19:30 3.10.2021

A pipeline runs through it

În Rusia, Moskovski Komsomoleț scrie că gazul rusesc destinat Ungariei a încetat să mai tranziteze prin Ucraina, la câteva zile numai de la semnarea unui contract de livrare pe termen lung a gazului între trustul rusesc Gazprom și Budapesta.

Ungaria va primi gaz, însă pe alte căi, ocolind Ucraina, de pildă prin conducta TurkStream, care trece pe sub Marea Neagră, la fel cum ocolește Ucraina și conducta, tocmai încheiată, care va duce gaz rusesc spre Germania, Nord Stream 2.

Decizia de a închide conducta prin Ucraina spre Ungaria nu va afecta așadar această din urmă țară, ci doar Ucraina, care nu va mai putea astfel reimporta gaz ieftin din Ungaria. Moskovski Komsomoleț notează satisfacția din partea rusă în fața necazurilor Ucrainei, unde prețul energiei a crescut deja vertiginos, mai ales după ce Kievul la rândul său a sistat livrările de apă spre Crimeea, peninsula ocupată și anexată de Rusia în 2014.

Decizia e însă pe cale de a neliniști și în Europa, punând încă odată în lumină dependența țărilor din UE de gazul rusesc.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG