Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

10:12 30.11.2021

Ucraina pe meniul reuniunii NATO de la Riga

Cei 30 de miniștri de externe din țările NATO, inclusiv secretarul de stat american Antony Blinken se întârlnesc marți, 30 noiembrie în Letonia pentru a discuta despre noile masări de trupe rusești în apropierea graniței cu Ucraina și despre criza migranților din Belarus, care crează tensiuni supimentare la frontiera estică a alianței.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la creșterea numărului de militari ruși, staționați la granița dintre Rusia și Ucraina. Totodată a avertizat Moscova cu privire la „consecințe” unei eventuale intervenții militare împotriva Ucrainei.

Stoltenberg a spus că agresiunea Rusiei asupra Ucrainei ar putea să o "coste". Asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Karen Donfried, a spus la rândul său că "toate opţiunile" sunt pe masă ca răspuns.

„Nu există claritate cu privire la intențiile Rusiei, dar există o concentrare neobișnuită de forțe pentru a doua oară în acest an”, a declarat Stoltenberg. „Vedem blindate, drone, sisteme electronice și zeci de mii de trupe pregătite pentru luptă”.

Se așteaptă ca la Riga, miniștrii de externe NATO să discute despre sprijinul suplimentar pentru armata Ucrainei și potențialul de întărire a forțelor NATO dispuse de-a lungul graniței de est.

Ucraina, care aspiră să devină membră NATO, îl trimite pe ministrul de externe Dmitro Kuleba la întâlnirea de două zile.

La Riga, secretarul de stat Bliken va sublinia trăinicia relației transatlantice, dar și a angajamentului administrației Biden față de NATO și aliații săi, a declarat Departamentul de Stat pe 29 noiembrie.

În declarația Departamentului de stat se reafirmă și angajamentul Statelor Unite față de principiul apărării colective, sintetizat de articolul 5 din tratatul NATO.

Alianța Nord-Atlantică „ descurajează și protejează împotriva multor amenințări”, inclusiv „escaladarea agresiunii ruse, terorismul, amenințările hibride și cibernetice, și modul în care criza climatică schimbă caracterul amenințărilor” se mai arată în declarația Departamentului de Stat de la Washington.

14:43 29.11.2021

Joe Biden vrea să discute cu Putin şi Zelenski despre tensiunile de la granița Ucrainei​

Joe Biden a anunțat că foarte probabil va discuta cu omologii săi rus, Vladimir Putin, şi ucrainean, Volodimir Zelenski, în încercarea de a atenua tensiunile dintre cele două ţări.

Jurnaliştilor care l-au întrebat dacă va vorbi cu Vladimir Putin sau cu Volodimir Zelenski, liderul de la Casa Albă le-a răspuns "foarte probabil".

Preşedintele american, care se află la Nantucket, în statul Massachusetts, a spus că este "îngrijorat" şi a reafirmat sprijinul său pentru "integritatea teritorială" a Ucrainei.

Cu puţin timp înainte, Casa Albă a cerut continuarea eforturilor diplomatice pentru a dezamorsa tensiunile dintre Ucraina şi Rusia.

Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Biden, Jake Sullivan, a discutat cu un oficial ucrainean, Andrii Yermak, şi cei doi "au convenit că toate părţile ar trebui să-şi continue eforturile diplomatice pentru a atenua tensiunile", potrivit unei purtătoare de cuvânt.

13:33 27.11.2021

Stoltenberg avertizează Rusia: o agresiune împotriva Ucrainei „va costa mult”

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg a reafirmat că Rusia a masat la granița cu Ucraina, trupe pregătite de luptă, tancuri și echipamente militare grele. Totodată a avertizat Moscova că orice incursiune împotriva Ucrainei o să „coste mult”.

„Este a doua oară în acest an când Rusia concentrează neobișnuit de multe forțe miliatre în regiune”, a spus Stoltenberg, într-o aluzie la masare similară de forțe rusești, în primăvară.

Atunci, tensiunile de la granița ruso-ucraineană s-au atenuat imediat după sprimul summit Biden-Putin din iunie, de la Geneva.

07:23 26.11.2021

Merkel: UE trebuie să adopte noi sancţiuni în cazul unei agresiuni a Rusiei împotriva Ucrainei

Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă situaţia din interiorul şi din jurul estului Ucrainei sau de la graniţa dintre Belarus şi Polonia va escalada, a declarat Angela Merkel.

Merkel a discutat despre situația securității de la granița Ucrainei cu Rusia și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, asigurându-l de sprijinul ei pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.

Cei doi au discutat de asemenea despre situația de la granița dintre Belarus și țările UE, a mai notat purtătorul de cuvânt Steffen Seibert pe Twitter, adăugând că orice tenativă de subminare a independenței Ucrainei „nu va rămâne fără consecințe”. Forțele rusești au fost desfășurate în număr mare aproape de granița ucraineană în ultima perioadă. Mai devreme, Merkel fusese citată cu declarația că Uniunea Europeană trebuie să fie gata să aplice mai multe sancțiuni Rusiei dacă situația din estul Ucrainei sau de la granița polono-belarusă escaladează.

Într-o conferinţă de presă la Berlin cu premierul polonez Mateusz Morawiecki, Merkel a mai spus că UE trebuie să dea dovadă de unitate în chestiuni precum folosirea de către Belarus a migranţilor ca "armă" împotriva Poloniei şi desfăşurarea de către Rusia a unor trupe în apropiere de graniţa sa cu Ucraina.

"Orice agresiune suplimentară împotriva suveranităţii Ucrainei va avea un cost mare", a afirmat cancelarul german, adăugând că detensionarea situaţiei ar trebui să fie întotdeauna prima opţiune.

La rândul său, Morawiecki a declarat că Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să impună noi sancţiuni împotriva regimului de la Minsk în cazul în care criza de la graniţa dintre Polonia şi Belarus va escalada.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG