Din înțelepciunile lui Azarov
Ucraina va semna acordul de asociere cu UE atunci cînd va primi condiții favorabile, a declarat premierul Mikola Azarov… Ceea ce conținea precedentul acord nu era satisfăcător, spre deosebire de cel oferit de Putin, și că ar fi menținut Ucraina în criză, estimează el.
O fi fost un acord redactat la Bruxelles de cine știe ce femei… Prin 2010, Azarov stîrnise indignare chiar și în patriarhala Ucraină declarând că femeile nu în'eleg nimic din politică și economie. Intrebat de ce nu sînt femei în guvern, Azarov a spus: „Așa e, nu sînt femei. La ședințele de guvern vezi numai fețe morocănoase și plicticoase. Dar femeile nu înțeleg nimic din reforme."
Bisericile ucrainene pentru Europa
Diferitele culte din Ucraina organizeaza deseori slujbe religioase pe Maidan. Pe 23 octombrie, înalți membri ai clerului ucrainean s-au întâlnit cu conducerea principalului partid de opoziție Batkvișcina și și-au anunțat sprijinul pentru semnarea acordului de asociere cu UE (pe care președintele Ianukovici a refuzat să-l semnze, ceea ce a provocat marile manifestații de pe Maidan).
Ucraina are trei biserici ortodoxe, iar biserica privește în general cu suspiciune spre valorile occidentale, însăclerul a fost încurajat de exemplul bisericii catolice poloneze, care în momentul aderării Poloniei la UE obținuse ca Polonia să nu fie obligată să aplice acordurile UE referitoare la legislația familiei.
In rândul bisericilor, cele care se opun cel mai mult actualei puteri de la Kiev sînt greco-catolicii și branșa ortodoxă a Patriarhatului de Kiev, creată abia acum 20 de ani, imediat după independență, și condusă din 1995 de patriarhul Filaret. Aceștia sînt considerați schismatici, folosesc doar ucraineana la slujbă și se consideră urmașii mitropolitului Petru Moghilă, sau Movilă, sfântul cărturar moldovean, a cărui familie a dat o serie de domnitori în Moldova și Valahia.
Maidanul văzut altfel...
Protestele continuã pe Maidan...
Opoziția de la Kiev organizează astăzi, duminicã 22 dec., o nouă demonstrație de masă împotriva președintelui Viktor Ianukovici și a deciziei acestuia de a alege Rusia în loc de UE.
Pe Maidan s-au adunat circa 40.000 de oameni, mai puțini decât sutele de mii care au manifestat în duminicile anterioare.
Săptămâna aceasta, Ianukovici a obținut promisiunea liderului rus, Vladimir Putin că Rusia va oferi Ucrainei împrumuturi ”frățești” de 15 miliarde de dolari și ieftinirea prețului gazelor cu o treime.
---