Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

12:31 24.2.2020

Marina rusă urmăreşte activitatea distrugătorului USS Ross în Marea Neagră

Flota Rusiei din Marea Neagră urmăreşte activitatea distrugătorului USS Ross, în drum spre Odesa, ULcraina, și echipat cu sisteme Aegis, care a intrat duminică în apele Mării Negre, a informat Centrul naţional de gestionare a apărării Rusiei.

'Forţe şi mijloace ale Flotei ruse din Marea Neagră au început să urmărească activităţile distrugătorului USS Ross al marinei SUA, care a intrat duminică în Marea Neagră, în jurul orei locale 18:30', conform unui comunicat al centrului menţionat.

Navele de război americane intră periodic în Marea Neagră, notează în acest sens publicaţia Vzgliad. Potrivit acesteia, anul trecut, nave aparţinând unor ţări NATO au intrat de 30 de ori în Marea Neagră, de 15 ori acostând în portul Odesa (sudul Ucrainei).

În decembrie trecut, distrugătorul USS Ross a efectuat o vizită în partea de sud-vest a Mării Negre şi la fel pe durata vizitei a fost 'escortat' de nave ale Flotei ruse din Marea Neagră.

Distrugătorul USS Ross (DDG 71) din clasa Arleigh Burke, cu rachete ghidate, a intrat în Marea Neagră pentru operaţiuni de securitate maritimă şi întărirea stabilităţii maritime regionale, se menţionează într-un comunicat al Flotei a 6-a americane pe site-ul navy.mil.

Este pentru prima oară de la începutul anului 2020 când o navă de război americană intră în Marea Neagră. Distrugătorul USS Rose a fost ultima navă care a vizitat Marea Neagră în decembrie 2019, fiind a opta navă de război americană care a efectuat o vizită în Marea Neagră anul trecut.

Conform Convenţiei internaţionale de la Montreux din 1936, navele de război ale statelor neriverane Mării Negre au dreptul să staţioneze în apele Mării Negre nu mai mult de 21 de zile.

13:20 24.2.2020

Omul care controlează Transnistria are cetățenie ucraineană

Magazin în Tiraspol
Magazin în Tiraspol

Cel mai mare mogul din Transnistria, Viktor Gusan, deține cetățenie ucraineană și mari proprietăți în Kiev și Odesa, potrivit revelațiilor făcute de programul Shemî.

Shemî (Skhemy) este un program TV realizat în comun de Europa Liberă (Svoboda) și UA:Pershy television, cu difuzare, printer altele, pe rețelele media, Facebook, Twitter, Instagram și YouTube.

Jurnaliștii de la Shemî relatează că acesta dispune de vaste terenuri și călătorește cu un pașaport ucrainean. Conform revistei din SUA Foreign Affairs, holdingul lui Gusan, Sheriff, “monopolizează și controlează aproape toate aspectele vieții din Transnistria.”

Sheriff e acuzat că ar controla traficul illegal cu țigări, alcool și produse alimentare de primă necesitate, din care bună parte tranzitează prin portul Odesa, situate la 80 km.

Sheriff este și cel mai mare patron din jonă, oferind de lucru în supermarketuri, stațiile de benzină și altele, precum o fabric de coniac, spli de fitness, o rețea de telefonie mobile și unul din cele două canale de televiziune.

Gusan mai este și patronal echipei locale de fotbal FC Sherrif, care joacă în numele Tiraspolului.

18:56 25.2.2020

Situația pe front astăzi în Donbas

23:18 26.2.2020

Ucraina nu există, declară Vladislav Surkov, fostul consilier al preşedintelui Vladimir Putin

Vladislav Surkov, până recent influent consilier al lui Vladimir Putin, susţine că 'Ucraina nu există' şi că ţara vecină este o 'confuzie, nu un stat, într-un interviu publicat miercuri pe portalul Aktualnîe kommentarii.

Autor al conceptului de 'democraţie suverană' şi un personaj-cheie al politicii Kremlinului faţă de Ucraina începând cu 2013, Surkov a demisionat, aşa cum susţine el, întrucât din 2018 'a început încetinirea naturală a proiectului (ucrainean)' şi 'contextul s-a schimbat'.

Considerat de autorităţile ucrainene drept arhitectul anexării Crimeii şi emisar al separatiştilor proruşi din Donbas, Surkov a exclus că această regiune - scena unui conflict armat din 2014 - se va reintegra cu Ucraina.

'Nu am atâta fantezie ca să-mi imaginez aşa ceva. Donbasul nu merită o asemenea umilire şi nici Ucraina o asemenea onoare', a spus el.

Diagnosticul său despre ţara vecină este dur: 'Ucraina nu există, există ucrainitate. Adică o anumită tulburare a minţii (...). Nu există naţiune. Există broşura 'Ucraina independentă', dar Ucraina, nu'.

'Întrebarea este dacă Ucraina nu mai există sau încă nu există?', a apreciat Surkov, care înclină spre a doua variantă.

El declară că ucrainenii - 'nişte tipi încăpăţânaţi' - vor sfârşi prin a construi un stat, deşi a subliniat că 'rămâne de văzut cum va arăta Ucraina, între ce frontiere va exista şi poate câte Ucraine vor fi'.

'Relaţiile (ruşilor) cu Ucraina nu au fost niciodată simple, nici măcar atunci când Ucraina a făcut parte din Rusia', subliniază Surkov, potrivit căruia 'impunerea prin forţă a legăturilor frăţeşti este singura metodă care şi-a dovedit istoric eficacitatea în raport cu Ucraina'.

Fostul consilier prezidenţial, considerat pe vremuri 'eminenţa cenuşie' a Kremlinului, în vârstă de 55 de ani, aflat pe lista cu sancţiuni ale UE şi SUA pentru implicarea sa în criza ucraineană, afirmă că nu are de gând să revină în administraţia publică.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG