Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

16:04 2.7.2016

Consiliul European a prelungit sancțiunile economice împotriva Rusiei

Consiliul European a prelungit cu șase luni sancțiunile economice ale UE împotriva Rusiei. Restricțiile vor fi în vigoare până la 31 ianuarie 2017.

Sancțiunile economice împotriva Rusiei au fost introduse inițial pe 31 iulie 2014 pentru o perioadă de un an, ca răspuns la acțiunile destabilizatoare ale Rusiei în Ucraina. Măsurile restrictive vizează sectorul financiar, de apărare, energie, precum și al produselor cu dublă utilizare.

În martie 2015, Consiliul European a decis că sancțiunile ar trebui să fie legate direct de realizarea acordurilor de la Minsk, a căror punere în aplicare a fost planificata să fie finalizata înainte de 31 decembrie 2015. Având în vedere că acordurile nu au fost puse în aplicare în timp, UE a extins sancțiunile pînă la 31 iulie 2016.

Evaluand progresul punerii în aplicare a acordurilor de la Minsk, Consiliul European a decis că sancțiunile împotriva Rusiei ar trebui să fie prelungite cu încă șase luni, până la 31 ianuarie 2017.

16:06 2.7.2016

Polonia crede că NATO va putea forța Rusia să se retragă din Ucraina

Ministrul apărării din Polonia, Antoni Macierewicz, spera că deciziile luate la summitul NATO vor forța Rusia să se retragă de pe teritoriul ucrainean, transmite Radio „Polonia”.

„In timpul summit-ului NATO, de la Varșovia, se va lua o decizie capitală. O lungă perioadă de timp Rusia credea ca are dreptul sa conteste aceasta decizie. Înainte de adoptarea ei nu avem niciun motiv să spunem ceva” – a spus Macierewicz.

„Odată ce decizia este luată, putem începe să vorbim despre cum să menținem pacea în lume” – a spus ministrul polonez.

„Sperăm că aceste discuții vor duce la faptul că Rusia nu doar că va abandona pașii săi agresivi dar că, de asemenea, se va retrage de pe teritoriul Ucrainei, care este ocupat ilegal” – a spus Macierewicz.

10:25 3.7.2016

Groisman vede Ucraina în UE peste 10 ani

Premierul Ucrainei a prezis că țara sa va intra în Uniunea Europeană peste 10 ani.

Promisiunea este goală, iar Groisman știe foarte bine că lucrul este imposibil. Nu doar că până în 2019, până la sfârșitul actualei Comisii Europene, nici o nouă cerere de aderare nu va fi primită, dar este extrem de greu de crezut că Ucraina își va rezolva în 3 ani problemele teritoriale, structurale, economice și politice.

Apoi, după ipotetica depunere a cererii, urmează mulți ani de negocieri, pe capitole, a tuturor domeniilor din economie, justiție și legislatură, pentru a le armoniza cu legislația europeană. Ale negocieri durează în medie 6-7 ani, însă în realitate nu există limită și pot dura chiar decenii sau se pot eterniza, cum s-a văzut în cazul Turciei.

In sfârșit, Brexit, referendumul britanc în favoarea ieșirii din UE, a pus capăt oricăror veleități de extindere. Chiar și țările candidate din Balcani, Serbia, Albania și Muntenegru, își văd acum împotmolite speranțele. S-ar putea chiar spune că dat fiind climatul de recesiuni și tulburări de pe continent, politicienii se vor păzi să facă fie și o aluzie la o eventuală cooptare a Ucrainei, aducând Europa la granița cu Rusia.

15:50 4.7.2016

Ucraina amenință Moscova cu represalii comerciale


Ucraina va introduce de urgență măsuri care să permită represalii comerciale, dată fiind intensificarea războiului comercial dus de Rusia.

„Guvernul va lua toate măsurile posibile pentru protejarea intereselor naționale ale Ucrainei și combaterea oricăror manifestări de agresiune din partea Federației Ruse”, a anunțat guvernul

Kievul a numit restricțiile rusești suplimentare aplicate in cazul tranzitului mărfurilor ucrainene pe teritoriul său un act motivat politic care „este o nouă manifestare a agresiunii rusești în Ucraina”.

„Aceste restricții sunt o altă încălcare flagrantă a obligațiilor internaționale ale Federației Ruse, în special a celor asumate în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului și a Acordului privind zona de liber schimb, semnat în 2011”, – subliniaza declaratia guvernului ucrainean.

Pe 3 iulie, Rusia a promulgat Decretul lui Putin care modifică conditiile tranzitului ucrainean de marfuri. Decretul a introdus restricții suplimentare privind tranzitul pe teritoriul Federației Ruse a mărfurilor de origine ucraineana destinat unor tari precum Kazahstan și Kirghizia.

De asemenea, modificările legislative prevăd interzicerea completă a tranzitului de mărfuri aflate „sub embargou” (produse alimentare).

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG