Anglia va instrui 4.000 de soldați ucraineni
Marea Britanie a anunțat la summitul NATO de la Varșovia că va pregati cel puțin patru mii de militari ucraineni.
Ministrul britanic de externe Philip Hammond a spus: „Mizez pe consolidarea cooperării dintre Ucraina și NATO. Marea Britanie își va juca rolul, inclusiv prin instruirea militarilor ucraineni”.
„Ne așteptăm ca până în martie 2017, cel putin 4.000 de militari ucraineni sa participe la programele organizate de Marea Britanie”, – a spus Hammond.
În prezent, in Ucraina lucreaza câteva zeci de instructori militari britanici in cadrul unui program care a demarat în anul 2015.
Rusia refuză extindere mandatului OSCE la frontiera cu Ucraina
Kievul a denunțat respingerea de către Rusia a propunerii pentru extinderea mandatului misiunii OSCE asurpa întregii secțiuni de frontieră ruso-ucraineana, aflata in afara controlului autoritatilor ucranene.
Ministerul de externe subliniat importanța deciziei Consiliului Permanent al OSCE din 7 iulie 2016 privind prelungirea cu trei luni a mandatului misiunii de observare a OSCE, care acționează în cele două punct de control la trecerea frontiereie din Rusia – „Gukovo” și „Donețk”.
„Cu toate acestea, Ministerul își exprimă regretul și indignarea față de noua blocare de catre Rusia a propunerii de a extinde mandatul misiunii pentru toată secțiunea necontrolată a frontierei ruso-ucrainene, prevenind astfel escaladarea în continuare a conflictului. Această poziție a Rusiei în mod fundamental este contrară obligațiilor sale în temeiul protocolului semnat la Minsk pe 5 septembrie 2014 „- declara Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei.
„O prezență pe scară largă a observatorilor internaționali nu va permite Federației Ruse să continue livrarile in secret de trupe si arme pe teritoriul Ucrainei”, – conchide Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina.
UE discută Parteneriatul Estic în Kiev
Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn și colega sa responsabilă cu piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, Elżbieta Bieńkowska se află luni și marți, la Kiev, la cea de-a șaptea reuniune de dialog informal din cadrul Parteneriatului Estic (PaE).
La reuniunea găzduită de capitala Ucrainei iau parte miniștrii afacerilor externe, precum și cei ai economiei din cele șase state ale PaE — Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.
Anul trecut, la Riga, la cel de-al patrulea Summit al PaE, participanții au căzut de acord să se concentreze pe cooperarea în patru domenii: întărirea instituțiilor și buna guvernare, mobilitate, crearea de oportunități mai bune pentru comerț și consolidarea interconectivității.
Reuniunile informale ale Parteneriatului Estic au loc de două ori pe an și sunt găzduite de țările PaE. Aceste întâlniri permit un schimb deschis de opinii între țările partenere și reprezentanții de nivel înalt ai UE privind politica externă și domeniile de cooperare sectorială.
Parteneriatul Estic a fost lansat cu ocazia Summitului de la Praga, la 7 mai 2009, în format 27 de state membre ale UE și șase state partenere: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.
Ucraina semnează un acord de liber schimb cu Canada
Kievul a semnat cu Canada un acord privind zonă a liberului schimb. Documentul a fost semnat de ministrul comerțului internațional al Canadei, Chrystia Freeland și ministrul dezvoltării economice al Ucrainei, Stepan Kubiv.
Acordul prevede eliminarea restricțiilor comerciale și a taxelor vamale dintre cele două țări pe categoriile principale de produse, pentru o perioadă de grație de 3-7 ani.
De asemenea, în perioada de grație vor fi scutite de taxe vamale produsele agricole, precum și materialele de construcții, produse de inginerie, inclusiv componente pentru aeronave, mașini și tractoare. In plus, companiile din ambele țări vor putea participa la licitatii privind achizițiile de stat.