Bruxelles: NATO și Rusia reiau dialogul după summitul de la Varșovia
NATO și Rusia își reiau astăzi dialogul diplomatic pentru prima oară de la summitul de la Varșovia, principala temă fiind situația din Ucraina.
Ambasadorii celor 28 de țări ale Alianței Nord-Atlantice și omologul lor rus, Aleksandr Grușko, se reunesc azi la sediul NATO din Bruxelles pentru o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, o platformă de dialog inactivă de la izbucnirea crizei din Ucraina, în iunie 2014.
„Aliații și Rusia vor discuta trei teme: criza din Ucraina, transparența militară și situația de securitate din Afganistan”, a explicat o purtătoare de cuvânt a NATO, Carmen Romero.
Pentru a protesta împotriva anexării Crimeii de către Rusia și ofensiva separatiștilor proruși în estul Ucrainei în primăvara anului 2014, Alianța Nord-Atlantică și-a suspendat cooperarea practică cu Moscova, pe care o acuză de susținerea militară a rebelilor.
Această criză, care a provocat temeri printre fostele țări ale blocului sovietic care au aderat la NATO în privința propriei integrități teritoriale, a determinat cele 28 de țări ale Alianței să decidă o consolidare militară fără precedent de la sfârșitul războiului rece.
Nouă linie de demarcație în Donbas
În Donbas s-a început detrminarea noilor puncte fierbinți în care au loc ciocniri si marcarea lor ca nouă linie de demarcație între forțele ucrainene si separatisti, a anuntat Mykola Malomuj, fostul președinte al Serviciului de Informații Externe al Ucrainei.
„Prima sarcină este încetare reala a focului și punerea în aplicare a măsurilor pentru identificarea punctelor fierbinți unde va fi instalat un armistitiu dur, dar real”, – a spus el.
„Prioritare sunt trei puncte: Avdeevka, direcția Mariupol, Pesko. Acestea sunt punctele în care există un pericol acut de escaladare a conflictului” – a spus Malomuj.
Raport ONU despre ‘impunitate’ în crimele din Donbas
Un nou raport ONU critică ‘impunitatea’ de care se dă dovadă în estul Ucrainei în numeroasele crime și cazuri de tortură comise acolo.
Raportul, publicat de Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului, găsește ambele părți vinovate de crime și abuzuri, atât separatiștii și militarii ruși care îi sprijină, cât și forțele ucrainene sau batalioanele de voluntari.
Raportul detaliază și bombardarea, de ambele părți, a sectoarelor civile, ceea ce a dus la un mare număr de victime, mute neinventariate.
Raportul desemnează cele două regiuni separatiste Donețk și Luhansk ca fiind cele în care criminalii riscă cel mai puțin să fie aduși în fața justiției.
Rusia instalează rachete S-400 în Crimeea
Rusia va trimite în Crimeea, în luna august, noul sistem de rachete antiaeriene S-400 „Triumf”, a anunțat adjunctul comandantului Regimentului al 18-lea de rachete anti-aeriene al Diviziei 31 de aparare aeriana, locotenent-colonelul Evgheni Oleinikov.
„La finalizarea tragerilor inițiale la Centrul de testare, în august 2016, echipamentul va fi expediat la locul de desfășurare permanentă în orașul Feodosia (Crimeea)”, – a spus Oleinikov.
S-400 „Triumf” este un sistem de rachete anti-aeriene cu rază medie și mare, dezvoltat de către Almaz Central Design Bureau ca o perfecționare a familiei de rachete S-300.