Deputatul Dumitru Alaiba, membru al partidului de opoziție PAS, a acuzat puterea de trucarea concursurilor pentru conducerea a două agenții autonome așa încât să-și instaleze acolo persoane loiale. Ce argumente aduce opozantul, cum răspund autoritățile și de ce contează cine conduce asemenea agenții?
Recenta numire a noului director al Consiliului de administrație al ANRE şi repunerea în funcţie a directorului general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor ar indica, la părerea deputatului PAS, Dumitru Alaiba, că actuala guvernare dominată de socialişti a preluat prostul obicei al fostei guvernări democrate, cel de a promova în funcţii cheie persoane loiale. Această acuzaţie formulată şi cu alte ocazii a fost respinsă cu regularitate de fruntaşi socialişti.
Dumitru Alaiba consideră că Violina Şpac a fost numită săptămâna trecută de către Parlament în Consiliului de administrație al ANRE cu încălcarea normelor legale, întrucât s-a omis un concurs public veritabil. Deşi proba interviului la care au fost admişi doi din totalul de opt candidaţi este publică, iar la iniţiativa spicherul Zinaida Greceanîi au fost publicate şi fișele privind evaluarea candidaților, Alaiba pune totuşi la îndoială corectitudinea şi transparența concursului:
Există un risc imens că evaluarea a fost alterată...
„Aceste fişe nu mai contează pentru că există un risc imens că evaluarea a fost alterată de unii dintre membrii comisiei, deputaţii care au fost prezenţi la acel interviu. Din acest motiv am insistat să bat alarma în faţa colegilor din Parlament, am insistat să le explic cum s-a întâmplat acest concurs şi care sunt breşele din acest proces. Majoritatea parlamentară a ignorat însă argumente foarte convingătoare şi fapte care trebuiau luate în calcul şi care trebuiau să stea ala baza respingerii şi anulării acelui concurs.”
Deputaţi din cadrul comisiei economie, buget şi finanţe, cea care a organizat proba interviului, au respins anterior criticile deputatului Alaiba, iar Violina Şpac, anterior șefa Departamentului juridic și protecția consumatorilor al ANRE, a refuzat să comenteze afirmațiile deputatului.
A doua numire contestată de Dumitru Alaiba e cea a directorului general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, Anatolie Zagorodnîi. Fostul deputat democrat Zagorodnîi a fost fost promovat în funcţie de colegii săi de partid în februarie anul trecut, dar a fost revocat în iulie la scurt timp după formarea majorităţii PSRM – blocul ACUM, pe motiv că nu îndeplinește cerința legală de a ocupa această funcţie, şi anume experiența de cel puțin trei ani în domeniul achizițiilor publice. După căderea guvernului Maiei Sandu, Zagorodnîi a contestat în instanţă revocarea sa din funcţie şi a obţinut câştig de cauză.
Se încearcă ponegrirea şi atacarea instituţiei pe care o conduce...Anatolie Zagorodnîi
Deputatul Alaiba a înregistrat a iniţiativă în Parlament privind revocarea repetată a lui Zagorodnîi din funcţie. Deputatul a cerut totodată secretariatului parlamentului să conteste decizia primei instanţe care l-a repus în funcţie pe directorul Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. Anatolie Zagorodnîi nu a comentat noile acuzaţii pe care i le aduce Dumitru Alaiba, dar în iulie când la iniţiativa deputatului a fost revocat de legislativ, Zagorodnîi declara că se încearcă ponegrirea şi atacarea instituţiei pe care o conduce pe motiv că aceasta ar activa eficient.
Deputatul PAS Dumitru Alaiba a mai spus că reformarea celor două agenţii, cea pentru reglementare în energetică şi ce pentru soluționarea contestațiilor a figurat în memorandului privind asistenţa macrofinanciară din partea UE, şi a făcut posibilă anul trecut debursarea primei tranşe din acea asistenţă.
„Acum vedem cu pe de o parte încearcă să convingă societatea şi Bruxelles-ul că vor reforme, dar pe de alte parte permit brutal degradarea rezultatelor bune din cadrul primei tranşe.”
Numirile în funcţii cheie la diverse instituții în urma unor anunţate concursuri publice au fost mai mereu un măr al discordiei stârnind suspiciuni fie din partea opoziţiei, fie din partea experţilor din societatea civilă privind corectitudinea selecţiei. În unul din cele mai recente cazuri, cel vizând numirea judecătorilor Curţii Constituţionale, fosta guvernare PSRM-ACUM, din care a făcut parte şi deputatul Alaiba, a ignorat în general rezultatele propriilor concursuri pe care le-a organizat pentru selectarea celor mai buni magistrați. Astfel din cei șase judecători care au fost numiți, cel puțin trei aveau în spate o vizibilă afiliere politică.