CEDO a dispus ca România să plătească în anul 2018 peste cinci milioane de euro drept compensații pentru aproape 400 de cazuri câștigate de cetățeni români la Curtea de la Strasbourg. Partea bună, spune într-un interviu acordat în exclusivitate Europei Libere, Fredrik Sundber, șeful departamentului Consiliului Europei care se ocupă cu implementarea hotărârilor CEDO, este că România a închis un număr record de cazuri în 2018, după ce ani de zile curtea a fost sufocată de avalanșa de cazuri românești. Partea rea este că problema sistemică a justiției românești persistă, ceea ce a determinat aproape 3000 de oameni să își caute, în cele din urmă, dreptatea tot la Strasbourg. Iar asta doar în anul 2018.
Europa Liberă: Domnule Sundberg, în 2018 CEDO a închis 393 de cazuri referitoare la România dintr-un total de 2705 de cazuri. Cel mai mare număr de cazuri închise dintre toate statele membre. O veste bună, în sfârșit.
Fredrik Sundberg: „Este în mod evident un lucru bun că România a închis atâtea cazuri. Asta înseamnă că România
România se află într-un proces de remediere a unor violări ale drepturilor omului, indicate de CEDO...
se află într-un proces de remediere a unor violări ale drepturilor omului, indicate de CEDO. Iar asta vine după o lungă perioadă în care curtea a fost asaltată de enormt de multe plângeri ale cetățenilor români. Problemele sistemice sesizate de noi ar putea fi în viitorul apropiat rezolvate dacă guvernarea va aplica o serie de măsuri politice recomandate de noi.”
Europa Liberă: Ați menționat acțiune politică. La ce vă referiți?
Fredrik Sundberg: „La faptul că trebuie adoptate câteva măsuri legislative. Trebuie un cadru legislativ care să le ofere persoanelor aflate în închisoare posibilitatea de a se plânge
Trebuie să li se acorde compensații mai serioase celor cărora li s-au naționalizat casele în timpul regimului comunist...
în justiție pentru condițiile din închisoare, pentru sistemul de îngrijiri medicale de acolo; de asemenea, trebuie să li se acorde compensații mai serioase celor cărora li s-au naționalizat casele în timpul regimului comunist. România a arătat ambiție să rezolve aceste nedreptăți, dar mai are mult de făcut.”
Europa Liberă: Anul trecut 384 de cazuri au fost cazuri vechi, repetitive, cum spuneți Dvs în ultimul raport al CEDO. Tot din cauze structurale?
Fredrik Sundberg: „Da, și asta arată că chiar dacă problemele structurale fundamentele nu au fost încă rezolvate de guvern, cetățenii și-au văzut drepturile respectate cu ajutorul Convenției. Este vorba de cazuri care se referă la închisori, la confiscarea proprietăților în perioada
România trebuie să instituie un sistem care să permită plata rapidă și automată a compensațiilor în cazurile în care cetățenii au câștigat procese...
comunistă sau neexecutarea hotărârilor judecătorești împotriva autorităților de stat de către instanțele din România. Ca atare, România trebuie să instituie un sistem care să permită plata rapidă și automată a compensațiilor în cazurile în care cetățenii au câștigat procese împotriva instituțiilor nefuncționale ale statului, sau a acelora care le-au făcut o nedreptate.”
Europa Liberă: Ce ne puteți spune despre cazurile aflate în așteptare? România este a patra țară ca număr de cazuri aflate în așteptare.
Fredrik Sundberg: „Împreună cu experții din cadrul Comitetului de Miniștri încercăm să le oferim partenerilor din România consultanță, expertiză legală sau orice ar avea nevoie în funcție de circumstanțe. Am fost surprinși de reforma Codurilor penale. A fost cumva grăbită de cazul Al- Nashiri, care se referă la închisorile secrete ale CIA pe teritoriul României.
Comitetul de miniștri a făcut o anchetă pentru a vedea cum de așa ceva a fost posibil, câtă vreme era clar ilegal că era ilegal. Acum s-a făcut această reformă a Codurilor penale, și Comitetul consideră problematică modificarile privind investigarea infracțiunilor precum și reducerea termenelor de prescripție pentru tortură. Or aceste modificări sunt exact invers față de ce fac alte state, unde perioada de prescriere a faptelor de tortură este mărită în mod constant, iar unele state pur și simplu au anulat prescrierea, asta însemnând că tortura este considerată o infracțiune pentru care nu vei fi niciodată iertat.
Curtea Constituțională a avut o contribuție excelentă în
Guvernul trebuie să ia în considerare solicitările Consiliului Europei și ale Curții Constituționale din România
remedierea cât de cât a situației, anulând un număr de prevederi îngriorătoare pentru noi, dar actualmente mingea este în mâinile guvernului, care trebuie să ia în considerare solicitările Consiliului Europei și ale Curții Constituționale din România și să vină cu noi propuneri, nu cele respinse de noi.”
Europa Liberă: CEDO este locul, unde zeci de mii de români și-au găsit dreptatea după Revoluția din 89, cei mai mulți primind și mii de euro compensații bănești. 5,806,667 de euro doar în anul 2018. România este a 5-a țară ca sume plătite în compensații. O notă de plată imensă a fiecărui cetățean pentru o legislație strâmbă și un sistemul de justiție corupt și nefuncțional.
Fredrik Sundberg: „Aceste statistici nu ar trebui citite în această notă. Cinci milioane de euro pentru o țară cu un spectru atât de larg și de profund de probleme ca cele
Aceste compensații ar fi trebuit ordonate de autoritățile românești, nu de CEDO...
discutate nu reprezintă atât de mult. Mai ales dacă ne gândim la nedreptățile și dramele prin care au trecut petenții. De fapt, aceste compensații ar fi trebuit ordonate de autoritățile românești, nu de CEDO. Oricum, România plătește de regulă la timp aceste compensații, astfel că petenții nu pierd din valoarea câștigată la Curte.”
Europa Liberă: Aceste cinci milioane ne arată că injustiția costă. Că o justiție incompetentă, coruptă și nefuncțională, care emite hotărâri strâmbe devine o problemă nu doar pentru cei nedreptăți de un caz sau altul, ci pentru un popor întreg care plătește bani din buzunar pentru greșelile din justiție.
Fredrik Sundberg: „Acești bani sunt o compensație pentru frustrarea, grijile și uneori pentru punerea in pericol a vieții a petenților. Pentru că aceștia nu au fost ajutați de autorități, au fost ignorați și așteptările lor de a li se face dreptate au fost
Statul ar trebui să stabilească compensațiile. Noi o facem pentru că cetățenii nu își găsesc dreptatea la ei în țară...
înșelate. Acestea sunt daune morale care se aplică la violarea de către un stat a Convenției pentru apărarea drepturilor omului. De fapt, cetățenii nu ar trebui să ajungă la CEDO pentru aceste compensații. Statul ar trebui să le stabilească. Noi o facem pentru că cetățenii nu își găsesc dreptatea la ei în țară.”