Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru (istoric): „Niciodată nu va fi suficient, sacul nu este fără fund”


Tariful la gaze a crescut cu 140% după semnarea recentă a unui nou contract pe cinci ani cu Gazprom, deși prețul la care cumpără Moldova gaze este substanțial mai mic decât cel de pe piața internațională. Miercuri, 10 noiembrie, guvernul a anunțat și cum va compensa parțial populația pentru această scumpire care va atrage cu sine și alte scumpiri. Compensații care ar putea să coste bugetul de stat peste 1,6 miliarde de lei.

Europa Liberă a stat de vorbă cu istoricul Gheorghe Cojocaru:

Gheorghe Cojocaru: „În prag de iarnă, marea majoritate a oamenilor își pun problema supraviețuirii fizice, pandemia face în continuare jertfe, iar factura la încălzire va crește peste limita suportabilității lor financiare. S-a creat astfel, în contextul general al pandemiei, o situație de mare tensiune social-economică, când de la autoritățile centrale se așteaptă măsuri care să vină în ajutorul celor mulți și celor mai neprotejați în condițiile actuale.”

Europa Liberă: Aici și era polemica – îi ajută guvernarea pe toți? Frontiera între cei neajutorați sau vulnerabili și cei care ar putea suporta facturile încărcate e foarte șubredă și atunci guvernarea a găsit o formulă, am anunțat-o și noi la Europa Liberă, dar opoziția nu se potolește, zice că ea ar fi făcut mai bine și ar trebui guvernul să-și dea demisia. Ce credeți despre revendicarea aceasta?

Gheorghe Cojocaru: „Nu este prima și ultima dată când guvernării i se va cere demisia, iar cel mai bun răspuns la aceste cereri ale opoziției vor fi politicile adoptate și susținute bugetar în favoarea oamenilor simpli, cei mai afectați, într-adevăr, de scumpirile pentru agentul termic. Prin decizia de a susține consumatorii casnici în perioada rece a anului, guvernarea a răspuns punctual la situația creată de scumpirea gazelor, s-a plasat de aceeași parte a baricadei cu marea majoritate a oamenilor, asumându-și o parte importantă din povara financiară generată de situația complicată de pe piața gazelor naturale. După ce a promis că va acorda compensații sociale, guvernarea, iată, a demonstrat că-și onorează realmente promisiunile.”

Europa Liberă: Criticile opoziției oricum nu se vor potoli nici după aceste măsuri financiare luate de actuala guvernare, oamenii însă, probabil, vor trebui să facă diferența între critică și atitudinea reală față de problemele cu care ei se confruntă în fiecare zi, pornind de la sacul cu bani care stă la dispoziția guvernării. Acum vă întreb, dacă vor fi suficiente aceste compensații și indemnizații pentru ca să potolească valul de nemulțumire ascendent?

Totul se scumpește?
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:04:45 0:00

Gheorghe Cojocaru: „Niciodată nu va fi suficient, sacul nu este fără fund, oamenii, într-adevăr, și-ar dori un ajutor mai mare din partea guvernului, mai ales în condițiile în care se prognozează scumpiri în lanț, însă aici va trebui să se țină cont și de posibilitățile reale ale puterii de a face față acestei situații dramatice. Or, aceste posibilități ale guvernului nu sunt nici pe departe cele dorite, mai ales în condițiile de declin economic generat de pandemie.”

Europa Liberă: Nu vreau să repet refrenul opoziției, dar știți prea bine că ei sunt convinși că ar fi ieșit din situația dificilă mult mai lesne, cu mai puține costuri și asta le oferă posibilitatea să întrebe: unde-s promisele ajutoare din Occident?

Gheorghe Cojocaru: „La trei luni de la instalarea la putere, guvernul Gavriliță a repornit cooperarea cu marii parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova, s-au dat deja și primele ajutoare financiare. Sprijinul politic de care a beneficiat actuala guvernare din partea Occidentului a cântărit greu la soluționarea rapidă a crizei gazelor și la semnarea unui nou contract cu Gazprom-ul, iar eliminarea corupției din structurile de stat va trebui să deschidă calea pentru noi programe de ajutorare și noi proiecte social-economice cu Uniunea Europeană și cu Statele Unite ale Americii de care are nevoie astăzi întreaga societate.”

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG