Linkuri accesibilitate

Huliganism sub mască politică


Mașini incendiate la Hamburg, în timpul summitului G20, 7 iulie 2017
Mașini incendiate la Hamburg, în timpul summitului G20, 7 iulie 2017

Devastările provocate de demonstranţi violenţi la Hamburg, cu prilejul reuniunii G20

Huliganism sub mască politică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:44 0:00
Link direct

Devastările provocate de extremişti la sfîrşitul săptămînii trecute la Hamburg preocupă, în continuare, opinia publică. Cu prilejul reuniunii G20, care s-a desfăşurat în metropola germană, autorităţile s-au aflat în stare de alarmă şi au intervenit contra persoanelor din aşa numitul „bloc negru”, compus din tineri violenţi. Aceştia au spart vitrine şi geamuri, au incendiat maşini, au jefuit magazine, au rănit aproximativ 500 de poliţişti şi au produs imense pagube materiale. Asta, chipurile, în numele anti-globalismului şi contra capitalismului.

Potrivit televiziunii ARD, 51 de suspecţi se află, în prezent, în arest preventiv. Este vorba nu numai despre cetăţeni germani, ci şi despre persoane din Franţa, Italia, Spania, Rusia, Olanda, Elveţia şi Austria.

Toate partidele politice din Germania au condamnat această explozie de violenţă şi s-au distanţat de făptaşi. În nenumărate articole s-a atras atenţia asupra faptului că acţiunile puse la cale de aşa numitul „bloc negru” nu este nimic altceva decît o formă de huliganism brutal, mascat politic de o ideologie difuză, îndreptată şi contra tuturor partidelor democratice, fie de stînga, fie de dreapta.

Candidatul la funcţia de cancelar al social-democraţilor, Martin Schulz, chiar a calificat incidentele drept acţiuni teroriste. În consecinţă a cerut pedepsirea exemplară a celor implicaţi. Referindu-se la întîmplările din Hamburg, ministrul german al justiţiei, Heiko Maas, a atras atenţia asupra unui fenomen care s-a putut observa şi cu alte asemenea ocazii. Este vorba despre „turismul” transnaţional al scandalagiilor care vin din mai multe ţări şi care nu urmăresc nimic altceva decît să provoace, să se bată, să spargă şi apoi să dispară.

Pentru a-i identifica pe răufăcători, ministrul Maas a cerut acum şi ajutorul autorităţilor din ţările din care au sosit huliganii. Acelaşi ministru a mai cerut colegilor săi europeni ca persoanele identificate să fie arestate şi apoi urgent judecate.

In contextul dezbaterii despre consecinţele devastărilor, preşedintele comisiei pentru politică internă a Bundestag-ului, Ansgar Heveling, a propus înfiinţarea unei bănci de date la nivel european care ar trebui să cuprindă informaţii despre scandalagiii din spectrul stîngii extremiste. Politicianul creştin-democrat a respins anumite relatări, în care poliţia a fost criticată pentru că s-ar fi manifestat „prea ofensiv”. El a calificat intervenţia poliţiei drept „corectă”, precizînd că la Hamburg violenţele au avut o nouă calitate, fiindcă s-au desfăşurat cu „intenţia criminală” de a ucide oameni.

Preşedintele Conferinţei pentru Securitate de la München, Wolfgang Ischinger, a subliniat importanţa unor reuniuni ca şi cea de la Hamburg. El a respins criticile unor observatori care au susţinut că astfel de reuniuni ar trebui să aibă loc în afara unor mari centre urbane.

Numai astfel s-ar putea garanta securitatea participanţilor şi s-ar putea evita, respectiv pre-întîmpina acţiuni violente ca şi cele de la Hamburg.

Reuniunea G20, a mai spus Ischinger, oferă ţărilor importante o tribună de a se întîlni şi de a purta discuţii.

El a respins criticile despre oraşele mari ca locaţii inadecvate, arătînd că e inacceptabil ca în alegerea unui loc de desfăşurare, organizatorii să se supună dictatului unor huligani violenţi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG