Linkuri accesibilitate

„Inimă de piatră” cîștigă onorurile Festivalului One World 2019 Praga (VIDEO)


One World Festival 2019 Praga
One World Festival 2019 Praga

În competiție s-au aflat 117 filme documentare grupate în 14 categorii tematice.

La Festivalul One World de la Praga au fost proiectate 117 filme documentare grupate în 14 categorii tematice. Au fost prezenți la Festival pete 200 de realizatori și protagoniști, activiști în domeniul drepturilor omului și organizatori de festivale de film. În plus, anul acesta au fost prezentate 12 proiecte de realitate virtuală, iar într-o revenire la trecut, a reapărut categoria denumită acum „Scurt și concis”, a filmelor documentare de durată scurtă.

Festivalul s-a desfășurat sub titulatura Safe Proximity/Vecinătate sigură, tematică reflectată în două categorii de filme, avînd ca obiectiv definirea identității la nivel personal și al societății.

Premiul pentru cel mai bun film documentar în categoria Competiție Internațională a fost primid de regizorii Claire Billet și Olivier Jobart (Franța) pentru pelicula Heart of Stone. Un film despre istoria unui refugiat afgan în Franța, în căutarea identității proprii, în curssul unei așteptări de opt ani pentru a primi azilul politic.

Mads Brügger, realizatorul documentarului Cold Case Hammarskjöld (coproducție Danemarca, Norvegia, Suedia, belgia) a primit premiul pentru cel mai bun regizor. Este vorba de istoria morții tragice a fostului secretar-general al ONU, care a șocat întreaga lume și a rămas pînă astăzi încîlcită într-o pînză de teorii ale conspirației.

Premiul special al Juriului i-a fost acordat lui Carl Javér, regizorul unei reconstrucții dramatice a atacului asupra taberei de vară norvegiene Utøya. Filmul se intitulează Reconstructing Utøja și este o coproducție Suedia-Norvegia-Danemarca).

Imagine din „Everything Must Fall”
Imagine din „Everything Must Fall”

În categoria Right to Know, premiul celui mai bun documentar l-a primit Everything Must Fall, al realizatorului sud african Rehad Desai, care relatează evoluția mișcării studențești de la Universitatea din Johannesburg, declanșată împotriva taxelor prea scumpe și care s-a extins ulterior pentru a deveni un protest la scară națională împotriva inegalității sociale.

Premiul Special al Juriului a încununat documentarul To The Four Winds, al regizorului Micheal Toesca (Franța), un film despre fermierul francez Cédric, care a permis la mai multe sute de refugiați din Africa să se adăpostească în ferma lui modestă din Valea Roja, în apropierea frontierei italo-franceze.

În competiția documentarelor din Cehia, cel mai bun film a fost declarat The Good Death, realizat de Tomáš Krupa, despre o bolnavă în stadiu terminal, Janett, care optează pentru sinucidere asistată în Elveția. regizoarea Eva Tomanová și documentarul ei, Another Chance, despre căsătoria între un spărgător aflat în închisoarea și ultima lui victimă, Monika, a primit Premiul Special al Juriului.

Cu alte premii au fost laureate filmele #FollowMe, al olandezului Nicolaas Veul (Premiul Juriului Studenților), și, din nou Reconstructing Utøja (Premiul Juriului regional).

Cadru din „FAR. The Story of a Journey arould the World”
Cadru din „FAR. The Story of a Journey arould the World”

Filmul care a fost preferatul publicului s-a intitulat FAR, The Story of a Journey Around the World, regizat de duo-ul Gwendolin Weisser și Patrick Allagaier (Germania). Este un film autobiografic despre un mod neobișnuit de a călători, ce devine din ce în ce mai popular, exclusiv cu auto-stopul. Cei doi au parcurs astfel Asia și America Centrală.

La Praga, între 9-15 martie s-a desfășurat în a opta ediție și East Doc Platform, manifestare reunind filme documentare din Europa Centrală și Răsăriteană, la care au aparticipat circa 350 de professioniști ai filmului, din întrega lume, și la care au fost acordate premii totalizînd 17.800 de dolari. Premiul principal al East Doc Platform, în valoare de 7500 de dolari a revenit peliculei sîrbo/croate Muzeul Revoluției, al regizorului Srdan Keča. Regizoarea rusă Anna Șișhova-Bogolubova a primit Premouiul HBO Europe Development (2000 de dolari) pentru filmul The New Imperium, iar reprezentanții canalului Current Time TV al Europei Libere au decis să sprijine realizatorii Susanna Barajnieva și Aleksander Krîlov al căror Untitled Rasorguev Project a primit un premiu în valoare de 1500 de dolari.

Previous Next

XS
SM
MD
LG