Linkuri accesibilitate

Ion Socolenco: Vom sărbători Învierea Domnului în condiții de pandemie


Jurnal săptămânal la Europa Liberă cu fizicianul Ion Socolenco.

Născut în comuna Pepeni, raionul Sângerei. A absolvit liceul teoretic Alexandru Agapie din Pepeni, și-a continuat studiile de licență și de magistru la Facultatea de Fizică de la USM. A urmat cursuri în cadrul programului de doctorat în domeniul Fizicii la Universitatea Carolină, din Praga. A lucrat timp de un an într-un laborator de Fizică de creștere a cristalelor la Universitatea Rutgers din Statele Unite. În prezent, este stay-at-home dad; se ocupă de pregătirea pentru școală a fiicei Georgiana și în timpul liber, își aprofundează cunoștințele proprii în domeniul matematicii.

Luni

Mă trezesc tîrziu. Fiica noastră de 5 ani, Georgiana, a început de curând să citească și am stat noaptea trecută pînă tîrziu să caut și să descopăr noi titluri de carte interesante pe care să le explorăm.

Actualmente, statutul migrațional din Statele Unite nu-mi permite să lucrez legal și odată ce stau acasă, am decis împreună cu soția să nu o mai ducem pe micuța noastră la grădiniță, dar să am grijă eu de pregătirea ei academică pentru școală.

Se trezește și prințesa odată ce aude vocea mamei la telefon. Vorbim un pic cu mama, după care ne lasă să facem rutina de dimineață. Nu reușim să ne ridicăm bine din pat că Georgiana mă anunță că tare o iubește pe bunica Tatiana și că ar vrea s-o sunăm. Îi spun că bunica s-ar putea să fie acum prin grădină și n-o să ne răspundă, dar ea insistă și spre surprinderea noastră bunica ne-a răspuns. Bunica ne spune că și-a pus vaccinul anti-Covid astăzi și că se simte bine.

O încurajez pe Georgiana să meargă și să-și aleagă singură hăinuțele și să se îmbrace. Mergem în bucătărie, îi încălzesc terciul și nu reușesc să i-l pun pe masă că mă roagă să-l sunăm pe bunelul. Așa cum prevăzusem, bunelul Vasile cu bunica Zina lucrează încă în grădină.

Adesea desenează avioane, care zboară spre Moldova

O înțeleg pe micuță că le duce dorul bunicilor. O interesează Moldova și mă întreabă cum este acolo, și este foarte impresionată să descopere că avem atît de multe rude. Adesea desenează avioane, care zboară spre Moldova și dacă construiește ceva din blocuri, atunci numaidecât acolo este Pepeni și undeva acolo se afla și casa bunicilor…

După ce citim cîteva cărți, Georgiana vrea o pauză și mă roagă s-o las să privească ceva la calculator. O las să privească The Grouchy Ladybug by Eric Carle și alte cărți citite din aceasta serie.

Pe la ora 3 după amiază, vrea cu insistență să mergem afară - Vreau să respir aer! și imediat se îmbracă gata de ducă.

Ajungem la oficiul mamei și o chemăm să iasă un pic afară. Georgiana suflă în păpădii și își pune dorințe năstrușnice. Mama se întoarce la muncă, iar noi mergem la terenul de joacă.

Ajunși acasă, Georgiana colorează și îmi tot spune s-o sun pe mama. Este deja ora 6:30 și fiica noastră își cere drepturile - o vrea pe mami acasă!

Pun câțiva cartofi la fiert: azi Georgiana a venit cu ideea de cină. Cu mama acasă, facem colțunași cu cartofi.

Marți

Până se trezește Georgiana, privesc cu un ochi un show televizat unde se discută despre situația din Ucraina și mai nou războiul diplomatic dintre țările europene și Rusia.

O rog pe Georgiana să-și aleagă hăinuțele și să se îmbrace, iar eu între timp pregătesc terciul la bucătărie. Vorbim cu bunica, apoi cu bunelul. La Pepeni era posomorat si frig afară, și i-am găsit pe toți bunicii în casă.

Ca la cronometru, la ora 3:00 după amiază se îmbracă, își pune masca și mă așteaptă să ieșim la plimbare. Încerc s-o conving că poate facem puțină matematică și apoi mergem afară, dar este de neclintit.

Mergem la terenul de joacă și se bucură la scrânciob. Închide ochii și îmi spune că îi place cum o mângâie razele soarelui.

Acasă ne bucurăm să găsim colțunași cu brânză și cu cartofi rămași de aseară: într-un minut cina este servită, iar colțunașii par mai gustoși. Am lipit la colțunași aseară până la ora 10:00, dar a meritat.

Înainte de somn, Georgiana își alege cîteva cărți să-i citim. Cînd îi spunem că o carte e de ajuns, insistă să mai citim cîteva. Se pare că Georgiana ne plătește cu aceeași monedă și vrea să-i citim mai multe cărți decât am avea noi chef, tot așa cum probabil și așteptările noastre față de ea devin tot mai mari.

Miercuri

Astăzi mă trezesc dis de dimineață. Am hainele pregătite să le pun la spălat.

Mami pleacă la serviciu, iar eu pun lapte la fiert, pentru că vreau să-i fac Georgianei terci din griș de grâu.

Între timp Georgiana încearcă să-i sune pe bunei, dar fără succes. Ne răspunde mai târziu bunica Tatiana. Este bucuroasă că astăzi vremea este un pic mai bună la Pepeni și se pregătește să meargă împreuna cu sora ei, la străbunica Ecaterina și să-i ducă câteva plăcinte.

Facem cu Georgiana un pic de matematică: adunăm numere pînă la 20. După ce învățăm și cîteva cuvinte noi în engleză, are voie să meargă și să privească desene animate.

La ora 7:00 vorbim prin Zoom cu Martha și Don – prietenii noștri din Wisconsin. Am discutat despre perspectiva unei vizite pe care vor s-o întreprindă în vară aici la noi. Georgiana visează cu ochii deschiși. E tare bucuroasă că tanti Marta cu nenea Don vor veni în vizită.

La ora 9, președintele american Joe Biden ține un discurs în fața Congresului.

Președintele anunță despre The American Jobs Plan. M-ar interesa să văd în ce mod aceste proiecte mari de infrastructură vor impulsiona să apară mai multe proiecte de construcție a așa numitelor Green Affordable Housing, adică locuințe verzi la prețuri accesibile.

Joi

Astăzi mami ne alintă, pentru că ne trezim cu terciul și supița gata-pregătite, ceea ce înseamnă că o să ne putem focusa mai mult pe activitățile noastre academice.

Georgiana mănâncă două linguri de terci și caută imediat să-i sune pe bunei, dar fără succes. Este dezamăgită. O sunăm pe nana Svetlana și este bucuroasă că în sfârșit are cu cine vorbi. Vorbim și cu Patricia, verișoara Georgianei, care ne anunță bucuroasă că a luat un ”Foarte Bine” la limba română. Ne bucurăm mult pentru succesele Patriciei.

Nu o grăbesc pe Georgiana chiar de dimineață cu activitățile academice, o las să se mai joace, dar ea singură își aduce două cărți și începe să le citească. Ajunge la un cuvânt mai greu de citit și mă cheamă să-i citesc eu cartea, dar îi răspund că nu am timp. Renunță.

Își caută o foaie și câteva markere și lasă frâu imaginației la colorat.

O sunăm pe bunica Tatiana, dar bunica probabil e ocupată, coace pasca și cozonac pentru Paște.

Găsesc o carte despre tornade și o chem pe Georgiana s-o citim. Aflăm lucruri interesante despre cum funcționează acestea, ce le provoacă și ce alte fenomene le însoțesc. Georgiana pare interesată, face ochi mari la imagini, pune întrebări.

După cină, Ecaterina și Georgiana merg afară la plimbare. Planificau să treacă și pe la supermarket să cumpere făină, ca să coacă pască și cozonac. Dar ploaia torențială de afară le întoarce dezamăgite și ude acasă.

Vineri

Mă trezesc și aud cum Ecaterina vorbește cu cineva la telefon. Iar lucrează. Chiar dacă mi-a spus că astăzi își ia zi liberă ca să ne pregătim de Paște. Se pare că lucrul nu se termină. Vin la bucătărie și încep să pun vesela care am spălat-o la loc. Mă roagă să fac acest lucru mai tîrziu, ca să nu o trezesc pe micuță, că vrea să mai rezolve din problemele de la serviciu. Dacă se trezește Georgiana, atunci îi va fi foarte greu să lucreze și să finiseze ce are de făcut.

S-a trezit și cea mică. Este foarte bucuroasă să o găsească pe mami acasă.

Acest lucru se întâmplă doar în weekend. Mami o anunță că o să stea acasă astăzi doar că are un pic de lucru.

Învățăm cu Georgiana cîteva cuvinte noi în engleză, facem cîteva exerciții mici de matematică.

Vrem să rămînem vigilenți în fața virusului

E fericită micuța: azi coacem pasca și cozonac. Vom sărbători Învierea Domnului în condiții de pandemie și din păcate nu vom putea să mergem la Slujba de Înviere la biserica românească, la care ne place de obicei să mergem foarte mult. Dar vrem să rămînem vigilenți în fața virusului. Duminică vine la noi o prietenă de-a noastră din Moldova, care își face studiile la doctorat în domeniul sociologiei. Suntem cu toții vaccinați și ne simțim mai în siguranță să ne întîlnim acum, după mai mult de un an de pandemie.

Ne pregătim de zor de Paște. Noi deja ne-am convins că numai atunci când pregătirile durează până la miezul nopții și noi cădem din picioare de oboseală - numai atunci începem și noi încetul cu încetul să simțim că este sărbătoare. Așa sărbătoream acasă când eram mici în Moldova, și doar așa putem simți sărbătorile și aici, departe de casă.

Cu urări numai de bine! Paște Fericit!

XS
SM
MD
LG