Linkuri accesibilitate

Bulgaria: Un scandal energetic amenință guvernul Borisov


Vânzarea uneia din cele trei regionale energetice (CEZ) cu cifra de afaceri de aproape 1 miliard euro unei mici companii bulgare...

Vânzarea uneia din cele trei regionale energetice (CEZ) cu cifra de afaceri de aproape 1 miliard euro unei mici companii bulgare (afaceri 50 000 de euro, datorii la fisc...) înregstrată în urmă cu cinci luni a provocat un imens scandal politic, ce a început cu demisia ministrului Energiei, Temenujka Petkova (prietenă de 20 de ani cu proprietara companiei bulgare).

Când în 2011 un tânăr în vârstă de 26 de ani a cumpărat contra 155 de milioane de euro combinatul siderurgic din Sofia nimeni nu a crezut că acesta este cumpărătorul real. Situația s-a repetat cu câteva ziare centrale, cu televiziunea BiT, clubul diplomatic din Sofia, holdingul „Bulgartabak” și alte active de milioane. În toate aceste cazuri drept cumpărători au apărut persoane necunoscute, în spatele cărora se aflau oligarhi cunoscuți. În cazul stațiunii montane Bansko, de pildă, proprietar pe hârtie este un șomer din Cipru. Până la urmă premierul Borisov a recunoscut că cel real este bancherul Țeko Minev, proprietarul băncii PIB.

La finele săptămânii trecute însă toate limitele în materie de vănzări dubioase au fost depășite după ce compania cehă de stat CEZ, cu cifra de afaceri de aproape 1 miliard euro pe an, a anunțat vânzarea contra 320 de milioane de euro a afacerilor sale în Bulgaria unei companii abia înregistrate cu capital de 50 000 de euro și datorii la fisc. La cele 320 de milioane trebuie adăugate alte 116 – pe care compania cehă le-a împrumutat de BERD. Există și un plan de investiții evaluat la peste 100 de milioane de euro ce trebuie îndeplinit de noul proprietar al regionalei.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:48 0:00
Link direct

Cumpărătorul – bulgăroaica Ghinka Vărbakova, afirmă că va împrumuta cea mai mare parte din cele peste 430 de milioane de euro de la o mare bancă europeană. Experți financiari însă consideră că nici-o bancă serioasă nu va oferi bani unei mici companii îndatorate care pe deasupră nu are potențial și experiență în domeniul energetic.

Premierul Borisov a declarat că nu vede nimic suspect în afacerea, adaugând că statul bulgar nu poate interveni în astfel de cazuri.

El însă a sfătuit-o pe ministrul energeticii Temenujka Petkova de a demisiona după ce aceasta a recunoscut că este prietena de 20 de ani cu Vărbakova.

Compania ceha „Energo Pro”, care s-a numărat printre candidații pentru achiziția regionalei CEZ, s-a plâns că procedura a fost netransparentă și a avertizat că o va contesta în justiția europeană. Miliardarul ceh Iaromir Tesar a spus: „De 20 de ani lucrez în Europa de est și nu am văzut așa ceva”.

Surse din ziarul praghez Lidove Noviny au declarat că jumătate din bani au venit din companii off-shore legate de capitaluri rusești.

Există speculații despre rolul jucat de primii miniștri Borisov și Babiș care s-au întălnit la Sofia cu o lună în urmă.

Organul de presă al PSB, Duma, a propus ieşirea din Parlament a socialiştilor ca o reacție la scandal.

Previous Next

XS
SM
MD
LG