Ștefan-Nicu Buzuc s-a născut la 22 mai 1999 în satul Copanca raionul Căușeni. Absolvent al gimnaziului din sat și a școlii muzicale la instrumentul saxofon. Actualmente este elev la Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale.
Luni
Ora 5:00 - alarma telefonului mobil începe să-și facă treaba însă eu nesătul de somn nu-i dau atenție, dar totuși trebuie să mă trezesc, azi trebuie sa ajung în capitală și sa rezolv o mulțime de probleme.
Sora mă trezește, eu repede îmi fac ceaiul și plec pe strada centrală și aștept transportul. Fiind încă somnoros am adormit în maxi-taxi peste 15 minute, și nici nu am observat cat de repede am ajuns în Chișinău. L-am rugat pe șofer să mă lase la intersecția străzilor Armenească cu Ștefan cel Mare.
De aici se începe „Aventura” birocratică - plec să-mi fac certificat medical ca să-l prezint la școala auto. E chiar obositor să găsești aceste instituții de la care trebuie sa aduni documente, eu find persoana care preferă să caute informații mai des pe net am fost puțin dezinformat referitor la locația instituției medicale. Dar am trecut si peste asta...
Însă nu e totul pentru un început de săptămînă. Am mai fost sa semnez un contract la Academia de Informatică unde o sa merg timp de o lună. Ma bucur pentru că se merita. Aici se oferă studii de calitate și gratuite.
Ulterior plec la cămin ca să prezint camera intendentului ca el să-mi dea o confirmare că totul este ok. Ajungem la un compromis. Pe la chindii intentionez să ajung la Copanca, însă deja am pierdut unica rutieră care pleacă direct în sat.
La 21:00 ajung la baștina. Obosit, flămând și somnoros am încheiat această zi…
Marți
Dimineața asta deja mă trezesc singur, azi reprezint tinerii la ziua voluntarilor în războiul de pe Nistru care se organizează în fiecare an. Partea festiva a fost monotonă. Multe vorbe fără fapte, spuse an de an. Mă întreb care este sensul sa le povestești persoanelor care au trecut prin război despre cum a fost războiul din 1992 de la Nistru. Poate ar fi mai bine ca acești veterani, care povestesc tot veteranilor, să le vorbească elevilor din liceu/colegiu, dar nu să caute acestia informații de pe net. Cât de interesant ar fi dacă aceste mărturii ar fi auzite in săli de clasă. E trist ce se petrece, oamenii care au sărit imediat în apărarea integrității și suveranității țării, asumându-si riscul vieți, sunt lăsați în voia sorții. Adică atunci ei luptau pentru independență iar azi ei lupta pentru existență... E foarte trist.
Miercuri
Azi este mult de lucru, este ultima zi când mai culegem căpșuni , însă eu plec să ud răsada de roșii și castraveți. Alungat de soare am ajuns acasă si am început sa lecturez mai departe cartea „Cel mai mare furt din istorie”, autoare fiind o jurnalistă, Erin Arvedlund. Aici copilăria lui Madoff este prezentată ca a unui copil obișnuit care va deveni unul din cel mai vestit șmecher din domeniul financiar. Fiind culcat pe saltea și auzind cum afară se aude tunetul, vântul, stropi de ploaie sunt transferat de carte în sala de judecată unde se anunță sentința în cazul lui Madoff. Aici e o atmosferă de tensiune între oamenii ce i-au acordat încrederea și venitul lor, dar el le folosea doar în interesele sale. E foarte important cui acordăm încrederea noastră.
Joi
Ziua a început cam pe la ora 3, periodic mă trezeam, nici nu știu ce e de vină - poate salteaua tare sau poate că eu devreme m-am culcat. Oricum deja îmi trecuseră somnul și am început să caut pe net manualele de istorie pentru clasele 10-12, pentru ca de pe acum să-mi reamintesc si să studiez mai profund materia pentru Bacalaureatul la libera alegere care, evident, va fi istoria.
Intre timp am continuat să-mi aprofundez cunoștințele în Web și aplicarea lor în propriu meu proiect Web.
Seară am dat de o petiție că există un festival la care se prepară carnea animalelor domestice (câini, pisici etc.). Aceasta petiție avea ca scop să oprească acest fenomen. Eu nu sunt omul care prefera carnea animalelor domestice. Dar se crează o imagine că cultura unui grup de oameni X contravine culturii unui alt grup de oameni Y și grupul X face niște acțiuni care au ca scop excluderea câtorva aspecte din cultura grupului Y. Cultura noastră nu ne interzice să mâncăm carnea de porc (care este interzisă în religia musulmanilor) sau carnea de vita (interzisa adepților hinduismului).
Cineva pur și simplu dorește să fie mai presus de celălalt.
Vineri
De dimineață citind pe Facebook am găsit un interviu din martie 2016 cu președintele Parlamentului, Andrian Candu. Este intrebat despre vectorul PD-ului, al coaliției majoritare spre menținerea tineretului acasă. D-lui enumera „locuri de muncă, salariu care cel puțin să asigure existența, locuințe tinerilor familii etc .” După, jurnalistul întreabă: „Când vor fi puse în funcțiune toate aspectele?” Președintele Parlamentului răspunde că „Maxim un an”.
Azi e 30 iunie 2017 și îl intreb pe dl Candu care din aceste promisiuni sunt realizate? Nu știu, poate eu sunt prea tânăr ca să le sesizez, dar până acum m-am ales cu o majorare a bursei cu 100 de lei, adică de la 350 la 450, DAR s-a ridicat și taxa de studii de la 4.000 la 7.000 lei.
Nu cunosc dedesubturile, dar il intreb: Dle Candu, poate vă informează consilierii ce se mai întâmplă în Moldova, doar că atât ei cât si Dvs. nu auziți ce spun oamenii pentru că oamenii nu sunt sfetnici la curtea boierului.