Linkuri accesibilitate

Liuba Stavinschi: Am ajuns târziu și obosită acasă, dar satisfăcută că mi-au reușit cele planificate


Liuba Stavinschi
Liuba Stavinschi

Jurnal Săptămânal la Europa Liberă cu profesoara Liuba Stavinschi, specialistă în probleme de educație

Născută pe 19 octombrie 1960 în satul Solonceni, raionul Rezina. A terminat Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din or. Chișinău, facultatea istorie, științe sociale și metodist în domeniul educației. A activat în calitate de profesor, director adjunct pe educație, viceprimar al or. Rezina. Actualmente este specialist principal, metodist creație populară la Palatul raional de cultură (PRC) „N. Lupov”. Este fondatoare a 4 ONG-uri, Președinte la AO „Nufărul”, scrie și implementează proiecte pentru comunitate, este formator la nivel național și consilier în Consiliul raional Rezina pe listele Blocului „Acum” din partea societății civile.

Luni

Ziua de luni, a fost una foarte încărcată, nu am avut timp nici pentru a merge la prânz. În această zi, am jurizat împreună cu alți colegi evoluările on-line a 24 de colective (5 de bărbați și 19 mixte) din 21 de localități a raionului Rezina la Festivalul-concurs raional „Deschide ușa, creștine!”. Fiecare colectiv a pregătit câte două colinde, care reprezintă localitatea de baștină. Împreună cu membrii juriului am privit înregistrările și am oferit punctaj pentru prestația fiecărui colectiv în parte. Această muncă a durat până după amiază. Ulterior, am scris raportul pentru activitatea mea la PRC „N. Lupov” și planificarea pentru anul 2021. Am oferit consultație conducătorilor formațiilor artistece pentru problemele apărute în planificarea activităților pentru anul viitor. Ar părea, că ziua de muncă a luat sfârșit, numai că pentru ONG-ști, ea continuă. Împreună cu partenerii de la SAP am îmbunătățit dosarul și l-am depus la Concursul de granturi anunțat de Fundația Est-Europeană „Advocasy pentru o protecție mai bună împotriva discriminării”. Seara târziu am revenit acasă, unde eram așteptată de soț.

Marți

Am găsit puteri să-mi planific activitățile pentru ziua de miercuri

M-am trezit de dimineață pentru a pregăti micul dejun și prânzul. La prima oră am avut ședința biroului cu membrii sindicatului din domeniul culturii. După ședință am elaborat Contractul colectiv de muncă al membrilor de sindicat din domeniul culturii, care trebuie să fie negociat cu angajatorul, adică cu șeful secției cultură Rezina. Azi am reușit să merg acasă la prânz și să mănânc împreună cu soțul. A doua jumătate a zilei a fost la fel de încărcată. Am avut întâlniri cu cetățeni din Rezina, în calitatea mea de consilier raional. Am luat legătură cu unii asistenți sociali și primari din raion pentru a mă documenta daca beneficiarii pot lua ajutorul social și ajutorul pentru perioada rece a anului. După o zi de muncă la serviciu, am continuat timp de câteva ore ... , să scriu raportul narativ a proiectului „Activitatea prelungește viața” implementat de AO „Nufărul” în Primăria Solonceni. Acasă am ajuns la oră târzie, dar am găsit puteri să-mi planific activitățile pentru ziua de miercuri.

Miercuri

Deșteptarea este, ca de obicei, dis-de-dimineață, pentru a reuși să fac față celor planificate. Am trebăluit câteva ore bune la bucătărie, am servit micul dejun și am plecat la serviu. În prima jumătate a zilei, am pregătit seminarul din cadrul proiectului „Bugetare parcipativă” (anunțarea participanților și logistica). Prânzul a fost servit acasă, în familie. La ora 15:00 am avut ședința operativă cu angajații PRC „N. Lupov”. După ședință am avut consultare individuală cu conducătorii a două colective artistice-mdel. După serviciu am continuat să scriu raportul narativ a proiectului „Teren de joacă pentru copii din satul Tarasova”, implementat de AdB „Plai Nistrean”, înființată recent, a cărui Președinte sunt. Acasă am ajuns la oră târzie, obosită, dar satisfăcută că mi-au reușit cele planificate.

Joi

Am servit cafeaua în fugă și am mers mai dimineață la serviciu. Am avut o întâlnire cu Președintele de raion. Începând cu ora 9:00 am participat la desfășurarea instruirii „Bugetare parcipativă”. În cadrul seminarului am explicat cât de important este ca cetățenii să participe la gestionarea banilor publici. La finele activității am fost colindați de colectivul „Doruleț” de la PRC „N. Lupov”. Prânzul l-am servit la serviciu. Am lucrat fără pauză de masă, ca să economisesc timpul. După amiază m-am deplasat în satele Solonceni și Tarasova. Scopul vizitei a fost de a face poze la utilajul instalat în s. Solonceni și la terenului de joacă pentru copii instalat în s. Tarasova. Am ajuns mai devreme acasă, pentru a face pregătiri pentru Crăciun.

Vineri

La Rezina mă aștepta și pe mine o surpriză-nepoțelul

M-am trezit de dimineață, am terminat de gătit bucatele. De Crăciun aștept oaspeți. Cel mai așteptat oaspete este desigur nepoțelul. Dar până la întâlnirea cu el, mai am ceva important de realizat. AO „Nufărul”, desfășoară în fiecare an câte două activități de binefacere la Crăciun și la Paște. Anul acesta ne-am găndit, să facem o surpriză împreună cu Moș Crăciun celor patru copii și părinților lor din satul Pripiceni, raionul Rezina. În această familie este angajat la serviciu doar tata, mama suferă de o boală incurabilă. Surpriza ne-a reușit, cel mai mult s-au bucurat cei doi gemeni care au câte 3 ani, la care pentru prima dată a venit Moș Crăciun. Această familie a primit în dar, produse alimentare, dulciuri, haine, jucării și mijloace bănești. Am rămas împlinită, că ne-a reușit surpriza pentru această familie. La Rezina mă aștepta și pe mine o surpriză-nepoțelul. Împreună cu soțul, feciorul, nepoțelul și nora am stat la masa de sărbătoare și ne-am bucurat de Nașterea Mântuitorului, ascultând colinde. După amiaza casa noastră s-a umplut de râsul celui mai adorat nepoțel. Crăciun Fericit, Înger Păzitor și Sănătate Tuturor! La Mulți Ani!

XS
SM
MD
LG