Linkuri accesibilitate

Numărul tot mai mare de cazuri de COVID 19 ar putea readuce școala pe ecranul calculatorului


La două săptămâni de la deschiderea anului școlar se înmulțesc infectările cu Covid-19 în școli şi grădinițe, mai ales în municipiul Chişinău

Numărul tot mai mare de cazuri de COVID 19 ar putea readuce școala pe ecranul calculatorului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:33 0:00
Link direct

În capitală au fost înregistrate 50 % din cazuri depistate zilnic. Datele Agenţiei de Sănătate Publică arată că duminică numărul de infectări printre elevi constituia 214 de cazuri, iar printre profesori – 191 de cazuri în toată republica. Raportat la totalul cazurilor active, numărul elevilor şi profesorilor infectați este infim. Numai că fiecare caz depistat în școală înseamnă autoizolarea cel puţin a unei clase, iar uneori şi a întregii şcoli.

Cele mai multe cazuri de infectări printre elevi şi profesori sunt în municipiul Chişinău, unde se atestă o tendință de creștere, a anunţat luni primarul general Ion Ceban. El a dat asigurări că directorii instituţiilor de învăţământ asigură în continuare toate măsurile sanitare pentru a preveni răspândirea infecției de COVID-19 şi a îndemnat profesorii şi elevii să le respecte cu strictețe. Viceprimarul municipiului Angela Cutasevici a precizat că în primele 10 zile de la deschiderea anului şcolar în instituţiile de învățământ general au fost înregistrate 225 de cazuri active, dintre care 190 în instituțiile de învățământ secundar. 97 de cazuri de îmbolnăviri sunt în rândul elevilor, iar 93 - în rândul profesorilor şi cadrelor non-didactice.

Clasele în care se depistează cel puţin un caz de contaminare sunt plasate în carantină pentru o perioadă de 14 zile, a precizat Angela Cutasevici. Doar pe parcursul săptămânii trecute au intrat în izolare elevi din 30 de clase din 12 insituţii. La moment peste 1300 de elevi şi 57 de angajaţi ai instituţiilor de învăţământ se află în izolare, a menţionat viceprimarul:

În fiecare caz de izolare sau de carantină a claselor se intervine prompt

„Clasele îşi continuă studiile în regim online pentru perioada menţionată de 14 zile. Revenirea elevilor care au avut probleme de sănătate şi nu au frecventat orele se va realiza în mod obligatoriu în baza certificatului medical. ţin să menţionez că în fiecare caz de izolare sau de carantină a claselor se intervine prompt minimizând riscurile de transmitere a virusului. În toate instituţiile sunt respectate măsurile de protecţie şi anume menţinerea distanţei, prevenirea aglomerării, curăţarea şi dezinfectarea spaţiilor, informarea şi instruirea părinţilor, cadrelor didactice, elevilor şi altor măsuri care asigură minimizarea riscurilor de îmbolnăvire.”

Angela Cutasevici a mai spus că rămân în autoizolare şi elevii ai căror membri ai familiei sunt confirmați pozitiv cu Covid-19. În grădinițele din municipiu au fost depistate 35 de cazuri, dintre care 34 de cazuri în rândul angajaților. În autoizolare sunt 72 de copii şi 38 de angajați ai grădinițelor.

Cazuri de îmbolnăvire în rândul elevilor şi cadrelor didactice sunt înregistrate în practic toate raioanele țării. Șeful secției supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii, din cadrul Agenției Națională pentru Sănătate Publică Ştefan Gheorghiţă spune că de la începutul anului au fost depistate 191 de cazuri de contaminare printre cadrele didactice şi 214 de cazuri printre elevi. Apariţia de focare în instituţiile de învățământ a fost o evoluţie anticipată de epidemiologi, spune Ştefan Gheorghiţă:

„Ne-am aşteptat că o să fie cazuri printre copii şi profesori pentru că situaţia e nefavorabilă în toată ţara. Cazuri se înregistrează în toată ţara, mai multe se înregistrează în municipiul Chişinău. 50 la sută din toate cazurile zilnice revin Chişinăului, iar aici şi concentrația de copii este mai mare, de aceea şi numărul e mai mare aici. Principalul este ca copiii să fie diagnosticați la apariţia primelor semne de apariţie a infecţiei ca părinţii să-i reţină acasă şi să se adreseze după asistenţa medicală şi să rămână iozolaţi aceşti copii ca să nu-i infecteze pe ceilalți. Asta se referă şi la profesori.”

De obicei medicii epidemiologi recomandă directorilor instituţiilor de învăţământ să plaseze în carantină doar clasele în care au fost depistate cazuri, dar sunt deja şi exepţii. Bunăoară, în cazul Gimnaziului din Şerpeni, Anenii Noi, întreaga instituție a fost plasată în carantină după ce cu câteva zile înainte de începerea anului şcolar o profesoară a fost confirmată cu Covid-19. Dat fiind că ea interacționase cu majoritatea cadrelor didactice s-a decis autoizolarea întregii instituţii, ne-a spus directoarea gimnaziului Eugenia Botnari:

„Împreună cu asistentul medical am monitorizat situaţia, până vineri nu am avut nici un caz şi de astăzi am reluat activitatea. Cinci clase sunt prezente fizic în şcoală. Dar cu şase clase lucrăm după modelul patru, modelul, hibrid, o grupă vine luni, miercuri şi vineri la şcoală, alta marţi şi joi. Ne gândim că totul o să fie bine, suntem optimişti. Cum o să dipistăm un caz de febră, o să stopăm şi poate totul va fi bine, nu ne gândim la rău.”

Ministerul Educaţiei ar urma să prezinte marţi situaţia epidemiologică din instituţiile de învăţământ din ţară. Deocamdată nimeni nu se încumetă să facă pronosticuri despre cum va continua în perioada următoare procesul educațional, dar învăţarea online rămâne un scenariu de alternativă, chiar dacă nu toţi elevii şi profesorii sunt dotaţi cu toate cele necesare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG