Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Grăsimi dăunătoare în loc de brânză și o ofertă moldoveană generoasă pentru actorii de la Mariupol


În acest episod, discutăm despre constatarea agenției pentru siguranța alimentelor că în marea majoritate a plăcintelor cu brânză vândute în Moldova nu există brânză, dar și despre răspunsul colectivului teatrului din Mariupol, Ucraina, la o ofertă a guvernării PAS de a se muta în R. Moldova.

Săptămâna aceasta în R. Moldova expresia „mare brânză” a căpătat o nouă semnificație: presa a explodat după ce agenția care controlează calitatea produselor alimentare a descoperit că în aproximativ 80% din produsele denumite „plăcinte cu brânză” nu este brânză proaspătă de vaci, ci un amestec de grăsimi vegetale hidrogenate, potențial dăunătoare sănătății. La o zi după dezvăluire, guvernul a anunțat norme mai stricte – dar, cum ne-a spus colega Silvia Rotaru, ele se aflau în pregătire de mai multă vreme.

Grăsimi dăunătoare în loc de brânză și o ofertă moldoveană generoasă pentru actorii de la Mariupol
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:29:30 0:00

Alte teme ale episodului difuzat pe 7 februarie:

  • Au venit la Chișinău doi reprezentanți ai teatrului din Mariupol, Ucraina, al cărui sediu a fost distrus de bombardamentele rusești, soldate și cu uciderea și rănirea multora din cei care se adăposteau în clădire; guvernul PAS a oferit colectivului rămas pe drumuri o casă nouă, dar dată fiind noua popularitate globală a teatrului, oferta nu a fost singura.
  • În loc să stopeze extinderea NATO, așa cum tot voia președintele V. Putin, invadarea Ucrainei de către Rusia a impulsionat-o: două țări nordice neutre, Suedia și Finlanda, au făcut cerere de aderare la alianță. Candidatura Suediei însă este obstucționată în mod special de Turcia, care o acuză că ar adăpost dușmanii statului turc, iar Finlanda pare dispusă, cu toată solidaritatea nordică, să meargă înainte singură.
  • Franța a fost marți paralizată din nou de greve și demonstrații de protest împotriva planului guvernamental de ridicare a vârstei de pensionare. Administrația lui Emmanuel Macron susține că reforma este inevitabilă, dată fiind îmbătrânirea populației, dar sindicatele au altă părere și nu renunță la tradiția de rezistență.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG