Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Alegerile găgăuze în turul al doilea – două fețe ale aceleiași opțiuni?


În acest episod, discutăm despre intrarea în turul al doilea al alegerilor din autonomia găgăuză a doi candidați cu vederi pro-ruse, dar și despre cine și cum se încumetă să ducă mai departe tradiția agricolă în R. Moldova, în condițiile depopulării satelor și a emigrației.

La 30 aprilie, alegătorii autonomiei găgăuze au mers la vot, propulsându-i în turul al doilea pe candidatul socialiștilor, Grigorii Uzun și candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul. Cei doi se vor confrunta decisiv la 14 mai. În presă, inclusiv internațională, s-a scris că este un scrutin geo-politic, adică despre înclinarea către Rusia sau spre Occident – ar ambii aflați în frunte sunt, cum se vede, pro-ruși. Ce va însemna asta? Va schimba cumva viața găgăuzilor, care tot spre Rusia au privit mai cu drag? Va fi Găgăuzia o piatră de piciorul unei Moldove pornită avântat spre UE? Acestea sunt câteva chestiuni pe care mi-am promis să le discut cu colega Cristina Popușoi.

Alegerile găgăuze în turul al doilea – două fețe ale aceleiași opțiuni?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Alte teme ale episodului difuzat pe 3 mai:

  • Vârsta medie a agricultorilor din R. Moldova este ridicată: 53 de ani. De ce fug oamenii de glie, și cine are totuși curajul să reia tradiția, adesea în condiții dificile? A „documentat” fenomenul reporterul RL Virginica Nica
  • Ce s-a mai întâmplat cu universitățile moldovene „absorbite” într-o reformă controversată, pornită de PAS? – ne spun colegii Al. Eftode și Liuba Maxim, care au „adus la zi” discuția la podcastul „Reporterii”
  • Cea mai săracă și mai coruptă țară din Uniunea Europeană, Bulgaria, se confruntă de mai mulți ani cu instabilitatea politică și lipsa de rezultate mari în lupta cu corupția. Și mai grav, țara balcanică a primit luni o nedorită ocazie de a rememora climatul de fărădelege și violență din anii 1990 – anume, ceea ce pare să fi fost o tentativă de asasinare a procurorului general.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, YouTube și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM. Orele de difuzare la radio și frecvențele pot fi găsite aici.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG