Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Ce rol va avea Moldova în exportul grânelor din Ucraina?


Grâne sunt încărcate în portul maritim Odesa.
Grâne sunt încărcate în portul maritim Odesa.

În acest episod, discutăm despre cum ar urma autoritățile moldovene să ajute Ucraina să exporte grâu după ce Rusia a denunțat acordul care permitea navelor ucrainene cu asemenea marfă să iasă în Marea Neagră.

Vorbim de asemenea despre cum a supărat premierul ungur Viktor Orban guvernul României cu un nou discurs de pomină la Băile Tușnad, în Munții Carpați.

Șoc și consternare a produs în R. Moldova și România atacul rusesc cu drone asupra portului ucrainean Reni, de la Dunăre, în primele ore ale săptămânii. Într-un interviu acordat colegilor noștri de la EL-România, Cosmin Popa, cercetător la Institutul de Istorie Nicolae Iorga al Academiei Române, a spus că atacul a avut printre scopuri „dezorganizarea transportului” în Moldova și România, care joacă un rol cheie în exporturile de grâne ucrainene după ce Rusia a denunțat acordul care permitea navelor ucrainene cu grâne să iasă din porturile de la Marea Neagră.

Virginia Nica a aflat că autoritățile moldovene vor să crească fluxul de transport al cerealelor ucrainene pe cale ferată, prin intermediul tronsonului Basarabeasca-Berezino, pentru a debloca traficul din Portul Giurgiulești și pentru a fluidiza tranzitul grânelor pe teritoriul R. Moldova.

Ce rol va avea Moldova în exportul grânelor din Ucraina?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Alte teme ale episodului difuzat pe 25 iulie:

  • De mai mulți ani, în fiecare an, în miez de vară, premierul ungur Viktor Orban merge la o „școală de vară” în secuime, la Băile Tușnad din România, ca să-și expună vederile naționalist-conservatoare. Nici anul acesta nu s-a lăsat, și și-a analizat din nou, public, diversele fobii, reușind să supere mai mult decât în trecut guvernul de la București;
  • Sfidând marile proteste ale societății civile, dreapta religioasă israeliană a reușit să treacă prin Parliament primele elemente ale unei controversate reforme a judiciarului. Votul a stârnit consternare în străinătate, inclusiv la Washington.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG