Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Maia Sandu consultă partidele politice mici, pe tema integrării europene


Reprezentanții mai multor partide pro-europene la discuții cu președinta Sandu, 28 iunie 2023.
Reprezentanții mai multor partide pro-europene la discuții cu președinta Sandu, 28 iunie 2023.

În acest episod, discutăm despre agenda unei rare întâlniri a președintei Sandu cu reprezentanții altor partide decât PAS, dar și despre posibilitatea ca statul moldovean să dea în judecată gigantul energetic rus Gazprom pentru criza energetică declanșata în R. Moldova în toamna anului 2022.

Președinta Maia Sandu a avut miercuri, 28 iunie, o rară întâlnire cu partidele politice. De obicei, domnia-sa a acționat într-un acord mai mult sau mai puțin tacit cu partidul de guvernare pe care l-a fondat, PAS, pe care își bazează aproape exclusiv inițiativele politice.

Partidele pro-ruse, indiferent cât de puternice, Mai Sandu le-a trecut la categoria „cu ei nu vorbim”, iar în micul lac pro-european unde înoată alte formațiuni mai mici, nu s-a prea uitat, până recent, când le-a consultat înaintea adunării populare pro-UE din centrul capitalei, din luna mai. Toate aceste contacte între președintă și formațiunile politice mai mici le-a urmărit colega mea Cristina Popușoi:

Maia Sandu consultă partidele politice mici, pe tema integrării europene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Alte teme ale episodului difuzat pe 29 iunie:

  • R. Moldova s-ar putea alătura mai multor țări europene – ca Bulgaria sau Italia - care dau în judecată concernul rus Gazprom. Folosit de multă vreme ca o armă geopolitică în relațiile cu țările „beneficiare”, Gazprom este considerat vinovat în unele capitale europene de declanșarea unor crize energetice, mai ales pe parcursul anului 2022.
  • Printre multele efecte indirecte ale evenimentelor dramatice din Rusia din 24 iunie, când s-a evitat ceea ce unii au numit o tentativă de puci din partea grupării Wagner, se numără și un posibil sprijin mai mare pentru înarmarea Ucrainei din partea Congresului Statelor Unite.
  • La sfârșit de iunie, Berlinul aniversează lansarea podului aerian cu care aliații occidentali au ținut în viață în 1948-1949 cartierele blocate de sovietici, dar și discursul memorabil rostit în Berlinul de Vest, în 1963, de președintele american John F. Kennedy.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG