Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Moldova „importă” din România un specialist în negocieri de aderare la UE: Vasile Pușcaș


Participanți la Adunarea „Moldova Europeană”, organizată de guvern sub egida președintei Sandu.
Participanți la Adunarea „Moldova Europeană”, organizată de guvern sub egida președintei Sandu.

În acest episod discutăm despre cum Moldova s-a hotărât să recurgă la un specialist de prestigiu din România în efortul de a-și grăbi aderarea la Uniunea Europeană, dar și despre necazurile parcă fără de sfârșit ale agricultorilor moldoveni, care amenință cu noi proteste.

Moldova „importă” din România un specialist în negocieri de aderare la UE: Vasile Pușcaș
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Guvernarea PAS se mândrește adesea cu reputația ei bună în străinătate, ca și cu faptul că tocmai ea a fost cea care a adus R. Moldova în pragul Uniunii Europene. Pe de altă parte, aceeași guvernare recunoaște că o greutate pe calea integrării în blocul cu 27 de membri este lipsa personalului moldovean specializat în pregătirea aderării. Nu întâmplător, încă de când Chișinăul a depus cererea de aderare, anul trecut, și-a îndreptat privirile spre București, ca spre un partener natural în acest proces. Mai nou, Chișinăul a decis să profite de experiența unui specialist de mare renume de peste Prut – cum a aflat colegul Denis Dermenji.

Alte teme ale episodului difuzat pe 10 august:

  • Fermierii moldoveni sunt nemulțumiți că guvernul le-ar ignora revendicările, inclusiv cele legate de importul și tranzitul de cereale din Ucraina, care le strică - spun ei - afacerile. Dacă guvernul nu face nimic, spune Asociația Forța Fermierilor, urmează o nouă zi de proteste: 14 august;
  • Se împlinesc trei ani de la alegerile din Belarus, câștigate oficial de Al. Lukașenko și urmate de proteste, arestări și de exilul unor opozanți, în frunte cu candidata prezidențială Svetlana Țihanovskaia. Ce s-a schimbat de atunci, ce șanse sunt ca Belarus să intre pe altă cale de dezvoltare?
  • Statele Unite adoptă măsuri pentru a împiedica China să intre în posesia unor tehnologii și produse americane care ar putea-o ajuta în ambițiile ei militare tot mai mari.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG