Marți, 17 octombrie, Moldova aproape și-a egalat recordul de emisari internaționali primiți într-o singură zi! La 1 iunie, la Bulboaca, au fost cam 50 de șefi de stat și de guverne, adunați cu ocazia summitului Comunității Politice Europene, o structură inițiată de președintele francez Emmanuel Macron ca o platformă de dialog între toate țările democratice sau cu aspirații democratice de pe continent.
Marți, 17 octombrie, aproximativ 30 de emisari guvernamentali europeni, mai ales miniștri de externe, au venit în capitala Moldovei ca să discute cum să o ajute, în cadrul unei Platforme de Sprijin pentru R. Moldova. Pregătirile din ajun și evenimentele din ziua Z le-a urmărit Denis Dermenji.
Alte teme ale episodului difuzat pe 17 octombrie:
- R. Moldova, România și Ucraina lucrează la un nou „coridor” de transport pentru grânele ucrainene. Potrivit înțelegerii anunțate la 10 octombrie la București de președinții Ucrainei și României, este vorba de o cale feroviară care trece prin regiunea transnistreană și este dedicată exclusiv cerealelor, nu altor produse agricole;
- Crimeea anexată ilegal de ruși se confruntă cu o criză tot mai gravă a apei. Situația de conflict din jur nu o ajută, nici în această privință.
- În Georgia, spre deosebire de Moldova, președinta țării și guvernul nu se iubesc deloc. Ba, relațiile sunt așa de proaste, că executivul vrea să o înlăture din funcție, pentru că nu l-ar fi informat despre călătoriile ei în străinătate. La mijloc este, de fapt, poziția pro-europeană a președintei Salome Zurabișvili.
Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.