Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Reforma justiției în Moldova e lentă. Obstrucții sau precauții justificate?


Cu votul a 258 de procurori, Adunarea Generală a Procurorilor, prima din 2020, a fost amânată
Cu votul a 258 de procurori, Adunarea Generală a Procurorilor, prima din 2020, a fost amânată

În acest episod, discutăm despre cum procurorii din Moldova au acceptat să-și amâne o decizie importantă de dragul a numai trei dintre ei. Analizăm de asemenea ce impact ar putea avea dispariția liderilor armatei private ruse Wagner asupra războiului din Ucraina și stabilității interne a Rusiei.

În R. Moldova continuă reforma justiției, prezentată de puterea de la Chișinău drept una din cele mai importante pe calea întronării statului de drept. Procesul nu este însă rapid – iar cunoscătorii spun că nici nu trebuie să fie; esențial este să fie corect. La 23 august, procurorii moldoveni s-au adunat la Chișinău ca să-și aleagă reprezentanții în Consiliul Superior al Procurorilor. Nu s-a întâmplat însă așa, pentru că trei din procurorii prezenți, căzuți la procesul de selecție pentru o eventuală reprezentare, au contestații în lucru și au nevoie de timp. Trebuie să ne îngrijoreze această amânare, sau este ea, dimpotrivă, un semnal bun, anume că procesul merge înainte temeinic, nu grăbit? Am discutat cu colega noastră specializată în problemele judiciarului, Nadejda Coptu.

Reforma justiției în Moldova e lentă. Obstrucții sau precauții justificate?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Alte teme ale episodului difuzat pe 24 august:

  • Miercuri, 23 august, un avion particular cu 10 persoane la bord s-a prăbușit în apropiere de Moscova, iar autoritățile aviatice rusești au spus că la bord se afla Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner. Ce-ar însemna dispariția lui pentru raporturile de putere de la Moscova?
  • În Africa de Sud s-a încheiat un summit BRICS, al puterilor regionale care nu văd cu ochi buni ceea ce cred că ar fi hegemonia occidentală la scară globală. Discutăm într-o relatare de la Washington despre puterea BRICS și cum i-o limitează rivalitatea dintre membrii cei mai puternici, China și Rusia;
  • Sub presiunea sancțiunilor occidentale, tot mai mulți ruși renunță la cetățenia țării de origine, ca să-și salveze averile și cariera. Kremlinul a decis însă să-i ia mai atent în vizor...

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG