Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Un succes valorificat la maximum: puterea se mândrește prelungit cu revenirea Aeroportului Internațional Chișinău „la stat”


Pe 27 martie 2023, activele, bunurile și proprietățile aeroportului care fuseseră concesionate au fost transmise integral în proprietatea statului.
Pe 27 martie 2023, activele, bunurile și proprietățile aeroportului care fuseseră concesionate au fost transmise integral în proprietatea statului.

În acest episod, discutăm despre efortul puterii de la Chișinău, în frunte cu președinta Maia Sandu, de a prezenta ca pe un mare succes în lupta împotriva corupției și de a obține „puncte” politice din revenirea în proprietatea statului a Aeroportului Internațional Chișinău.

Trecem în revistă și candidații cu șansele cele mai mari la alegerile pentru postul de bașcan din autonomia găgăuză, programate pentru sfârșitul lunii aprilie.

Președinta Maia Sandu a început prima săptămână întreagă a lunii aprilie în forță. Luni dimineață a plecat la București, ca să se întâlnească cu președintele român Klaus Iohannis și cu cancelarul german Olaf Scholz și să discute despre securitatea și parcursul european al Moldovei în condițiile războiului din Ucraina.

Ca și cum asemenea agendă nu ar fi fost deja hiper încărcată, Maia Sandu și-a folosit trecerea prin aeroportul din Chișinău pentru un demers politic suplimentar, lăudându-i pe cei care au votat cu ea și cu PAS. Declarația a urmărit-o și colega noastră Virgina Nica...

Alte teme ale episodului difuzat pe 4 aprilie:

  • Luni, 3 aprilie, a început la Haga procesul a patru comandanți ai fostei „Armate de Eliberare din Kosovo” (UCK): Hashim Thaci, Kadri Veseli, Jakup Krasniqi și Rexhep Selimi. Cei patru sunt acuzați de crime de război și crime împotriva umanității în Kosovo între 1998 și 2000.
  • În 2022, peste o sută de medici ucraineni au primit permise de muncă în Letonia, mică fostă republică sovietică membră în UE care se confruntă, ca mai toate țările europene, cu un deficit cronic de cadre medicale. 20 de medici ucraineni lucrează acum la Spitalul nr. 1 din Riga, de exemplu.
  • Peste 4.000 de adepți ai cultului religios Martorii lui Iehova din Transnistria spun că riscă să fie persecutați de așa-numitele autorități din regiune, iar cultul să fie interzis după scenariul aplicat de Federația Rusă.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG