Linkuri accesibilitate

Profilul de Facebook și vitrina magazinului evreiesc (VIDEO)


Radek Banga pe Facebook
Radek Banga pe Facebook

Tribunalul din Kladno l-a pedepsit pe Smid la o sută de ore de muncă în folosul comunității.

Curtea Constituțională a Cehiei a decis la 9 aprilie că un tribunal din orașul Kladno a greșit în judecarea unui comentariu rasist publicat pe profilul de Facebook al muzicianului ceh de etnie romă Radek Banga.

CC a spus că tribunalul ar fi trebuit să-i recunoască lui Banga, personal, calitatea de păgubit, în loc să interpreteze atacul ca „general” și îndreptat împotriva unei întregi etnii, așa cum a vrut de altfel apărarea autorului injuriilor, studentul de 20 de ani David Smid.

Tribunalul din Kladno l-a pedepsit pe Smid la o sută de ore de muncă în folosul comunității, după ce acesta a spus că a scris ce-a scris pe Facebook într-un moment de „rătăcire” și că nu este neonazist, cum ar demonstra-o și faptul că... nu este ras în cap.

Deși comentariul care se încheia cu trimiterea romilor, evreilor și negrilor în camerele de gazare fusese postat direct pe profilul lui Radek Banga, tribunalul din Kladno l-a „ignorat” pe muzician pe tot parcursul procesului, nechemându-l în instanță nici măcar în calitate de martor.

Declarând procedura urmată la Kladno ca greșită, CC a Cehiei a mai spus că

Asemenea postări pe profiluri de FB sunt asemănătoare cu mâzgălirea vitrinei magazinului unui comerciant dintr-o altă minoritate etnică...

atacul nu a avut caracter general, ci concret, fiind plasat pe pagina de FB a unei persoane anume. „Ar trebui, mai departe, dacă nu cumva asemenea postări pe profiluri de FB sunt asemănătoare cu mâzgălirea vitrinei magazinului unui comerciant dintr-o altă minoritate etnică” – se spune în analiza CC, într-o aluzie transparentă la persecutarea evreilor în epoca nazistă.

În vârstă de 37 de ani, Radek Banga este unul din cei mai cunoscuți muzicieni rap și hip-hop de etnie romă din Cehia, evoluând cu trupa sa Gipsy.cz. El se angajează constant, de multă vreme, în efortul de combatere a rasismului în societatea cehă.

Banga a devenit ținta urii de rasă pe net mai ales după ce în 2016 a fost singurul care a protestat în public împotriva premierii unei trupe cu simpatii neonaziste, cu texte xenofobe și islamofobe, Ortel, în cadrul unui concurs național anual muzical cu lungă tradiție numit Cesky Slavik (Privightetoarea cehă). În loc să aplaude succesul trupei Ortel, ca marea majoritate a artiștilor și criticilor prezenți, Banga a fluierat și a părăsit sale de concerte Lucerna.

Săptămâna aceasta, într-o reacție la decizia CC – care nu duce la redeschiderea dosarului, dar poate influența cazuri similare, viitoare – Radek Banga a calificat-o ca pe o victorie și un semnal. „Oamenii vor ști că nu pot scrie orice pe internet”, a scris Banga pe Facebook.

Injuriile studentului Smid au fost în centrul unuia din cele aproximativ zece dosare penale pornite în diferite instanțe cehești de Radek Banga, care a primit pe net mii de amenințări și injurii cu subtext rasist.

Recent, tribunalul din Prostejov l-a condamnat cu suspendare pe Ales Rozsival pentru plasarea pe profilul de FB al lui Banga a unui comentariu în care îi dorea „un duș cu gaz”.

Într-un recent interviu cu cotidianul Blesk, muzicianul rom Radek Banga a spus că injuriile pe care le primește, ca și simpatiile oamenilor pentru grupări neonaziste, inclusiv deghizate în trupe rock, reflectă starea emoțională a societății cehe, dar a adăugat că nu se poate supăra pe toată societatea, mai ales când vede în jurul lui atâția oameni care resping rasismul și alte forme ale urii.

Cehia este una din țările europene unde romii sunt cei mai detestați de majoritatea societății, fiind discriminați pe piața muncii și imobiliară, și segregați în sistemul de educație. După căderea comunismului, sentimentele anti-rome au fost exploatate mai ales de mai multe partide efemere de extremă-dreapta, fiind în prezent „specialitatea” formațiunii parlamentare xenofobe și islamofobe SPD, condusă de politicianul nipono-coreeano-ceh Tomio Okamura.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG