Linkuri accesibilitate

Proprietarii de maxi-taxi din Chișinău cer subvenţii de la Primărie


Proprietarii de maxi-taxi din capitală nu mai insistă pe majorarea tarifului la călătorie. Ei cer autorităţilor municipale subvenţii estimate la 70 de milioane de lei anual. Propunerea a fost discutată marţi, la o dezbatere publică de la Primărie, la care au participat câţiva consilieri municipali, dar niciunul din partea socialiştilor care reprezintă cea mai mare fracţiune în Consiliul Municipal Chişinău, cel care ar urma să ia o decizie în raport cu transportatorii.

Proprietarii de maxi-taxi din Chișinău cer subvenţii de la Primărie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:09 0:00
Link direct



Proprietarii de microbuze folosite la transportul de pasageri cer condiții comparabile cu cele de care beneficiază parcurile de troleibuze şi autobuze, adică subvenționare, ceea ce ar permite menţinerea tarifului actual de trei lei la maxi-taxi. Calculele transportatorilor arată că pentru a acoperi diferenţa dintre actualul tarif, stabilit mai bine de 10 ani în urmă, şi cel real, care s-ar apropia de 10 lei, ar fi nevoie de subvenţii anuale din partea municipalităţi în valoare de 70 de milioane de lei. Dacă Primăria ar mai găsi 30 de milioane, atunci microbuzele ar putea transporta gratuit pensionarii. Președintele Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, consideră că municipalitatea ar dispune de aceşti bani, pentru că a prevăzut în buget transferuri pentru Parcul Urban de Autobuze şi Regia Transport Electric mult peste cele de care ar avea nevoie cele două întreprinderi municipale.


„Avem un calcul estimativ că 70 de milioane pentru cele 700 de microbuze existente, în funcție de situaţia acestora, că nu toate merită aceeaşi sumă de compensare, la unele rute lucrurile merg mai bine, la altele – prost de tot. Deci, trebuie individual. Dar aşa, după un calcul estimativ, 70 de milioane pe an noi am putea suporta cu 3 lei transportarea călătorilor, investind, aşa cum cere primarul şi viceprimarul, în unităţile de transport, reînnoindu-le şi majorând salariile şoferilor.”

Oleg Alexa a mai menţionat că operatorii de maxi-taxi din capitală așteaptă de la Primărie o viziune clară privind viitorul acestui tip de transport, după ce luni, ca urmare a grevei transportatorilor, primarul general Ion Ceban a avertizat că municipalitatea ar putea rezilia contractele cu aceştia, iar premierul Ion Chicu a spus că microbuzele în general nu mai au ce căuta pe străzile capitalei.

Consilierul municipal din fracţiunea Platforma DA, Iurie Tesa, a menţionat că municipalitatea nu se poate descurca în prezent fără microbuze, întrucât multe din ele circulă în zonele unde nu ajung troleibuzele și autobuzele. Pentru moment, nu există o viziune foarte clară a Primăriei privind planul de mobilitate urbană, care să stabilească foarte clar locul şi rolul microbuzelor în procesul de transportare a pasagerilor, a precizat un alt consilier municipal, Sergiu Tofilat, din partea Mişcării Forţa Nouă. Nu există date foarte exacte despre numărul de microbuze de care ar avea nevoie Primăria pentru a face faţă fluxului de pasageri. La fel, nu este definitivat procesul de tichetare electronică. Toate aceste măsuri nu pot fi făcute peste noapte, a precizat Tofilat. După părerea sa, propunerile transportatorilor ar putea fi o soluţie, însă una intermediară, pe termen scurt:


„Dacă nu întreprindem acum nimic, noi o să ne trezim că voi nu o să treceţi testarea tehnică, jumătate din microbuze sau câte acolo o să dispară, lumea o să fie nemulţumită. Ca să nu ajungem la această situaţie trebuie să găsim o soluţie pe termen scurt. Pentru un an sau doi parţial se poate de revizuit tariful, parţial de văzut cu compensaţiile. Să ştim că pe doi ani de zile, de exemplu, regulile sunt acestea, peste doi ani de zile trecem la alte cerinţe, la tichetare electronică, la prestarea serviciilor pentru care vă achită primăria, dar colectează banii de la călători aparte. Deci vedem alte reguli de joc pe termen lung, alte cerinţe faţă de transportatori.”

Consilierul Corneliu Pîntea de la Partidul Unităţii Naţionale crede şi el că subvenţionarea pierderilor transportatorilor din bugetul municipal ar putea fi o soluţie provizorie pentru acest an:

„În acest fel, împușcăm trei iepuri. Unul – nu mai trebuie să avem cheltuieli suplimentare din buget. Doi – pasagerii rămân cu acelaşi tarif. Trei – probabil este o soluţie care într-o oarecare măsură vă poate satisface şi pe Dvs. dar iarăşi este doar părerea mea, decizia aparţine Consiliului Municipal.”

La dezbaterea de la Primărie au lipsit consilieri din cea mai numeroasă fracţiune, cea a socialiştilor, care, deşi nu deţine majoritatea voturilor, ar putea înclina balanţa de forţe. Primarul general Ion Ceban, care a candidat din partea socialiştilor, declara luni, după ce mai multe rute şi-au sistat temporar activitatea, că nu ar agrea nici majorarea tarifelor de călătorie, nici subvenționarea operatorilor din bugetul municipal. Problema transportatorilor de microbuze urmează a fi discutată joi, în Consiliul Municipal Chişinău, când Direcţia transport public ar urma să-şi prezinte propriile analize la datele furnizate de către operatorii privaţi. Operatorii privaţi au avertizat din nou că dacă municipalitatea nu identifică în timp rezonabil o soluţie agreabilă, ei îți rezerva dreptul să reia protestele de o manieră mult mai categorică.

Previous Next

XS
SM
MD
LG