Linkuri accesibilitate

Raport îngrijorător despre starea Pentagonului și controlul sporit al militarilor


Imagine a copertei Raportului american
Imagine a copertei Raportului american

Raportul Comisiei de strategie națională de apărare din Statele Unite.

În momentul în care, în Europa, Emmanuel Macron și Angela Merkel insistă asupra necesității unei armate proprii a UE, în SUA crește îngrijorarea în legătură cu capacitatea Pentagonului de a face față noilor amenințări și de a funcționa sub control civil.

Statele Unite își pierd superioritatea militară într-un ritm primejdios și ar putea pierde un război împotriva Chinei sau a Rusiei, potrivit unui raport făcut public zilele trecute de o comisie bipartizană pe care Congresul a creat-o pentru a evalua strategia de apărare a administrației Trump.

Comisia de strategie națională de apărare, alcătuită din 12 foști oficiali republicani și democrați numiți de Congres, a evaluat Strategia Națională de Apărare pentru 2018 a administrației Trump, care a impus o remodelare amplă a armatei americane pentru a concura cu Beijingul și Moscova într-o eră a concurenței pentru putere.

Președinții Comisiei sunt Eric Edelman, un subsecretar de apărare în timpul administrației lui George W. Bush, și Gary Roughead, un amiral pensionar care a servit ca șef al operațiunilor navale.

Acceptând obiectivele strategiei lui Trump, Comisia a avertizat că Washingtonul nu se mișcă destul de repede și că nu investește suficient pentru a-și pune în practică strategia, riscând să se ajungă la o erodare suplimentară a dominației militare americane, lucru ce ar putea duce la o situație de criză în domeniul securității naționale. În același timp, în opinia Comisiei, China și Rusia caută să domine în regiunile lor și au capacitatea de a-și folosi puterea militară la nivel global, deoarece guvernele lor autoritare urmăresc construirea unor dispozitive militare care vizează direct America.

Imaginea întregului peisaj al securității naționale SUA pe care o schițează comisia de 12 persoane în raportul său este una sumbră, în care armata americană, care s-a bucurat de o dominație necontestată vreme de decenii, nu reușește să primească resursele și atenția necesare din partea administrației pentru a putea depăși China și Rusia într-o cursă pentru puterea militară care amintește de Războiul Rece.

Balanța militară s-a schimbat negativ pentru Statele Unite în Europa, Asia și Orientul Mijlociu, subminând încrederea aliaților Americii și sporind probabilitatea unui conflict militar, a constatat Comisia, după analizarea unor documente clasificate, primirea informații de la Pentagon și intervievând cei mai înalți oficiali din domeniul apărării .

Îngrijorare privind scăderea controlului civil

Comisia a mai constatat că personalul militar al Pentagonului domină deliberările asupra strategiei și desfășurarea forțelor într-o asemenea măsură încât subminează principiul controlului civil al forțelor armate. „Se constată un dezechilibru în relațiile civil-militare cu privire la problemele fundamentale ale dezvoltării și implementării strategiei", afirmă concluziile studiului. „Vocile civile par relativ silențioase în privința problemelor din centrul politicii de apărare și de securitate națională din SUA.”

Ministrul apărării James N. Mattis cu generalul Joe Dunford, la Pentagon, 13 aprilie 2018.
Ministrul apărării James N. Mattis cu generalul Joe Dunford, la Pentagon, 13 aprilie 2018.

Gen. Joe Dunford, președintele Comitetului Șefilor de Stat Major, a contestat concluziile comisiei. „Tot ceea ce facem este efectuat sub principiul controlului civil al armatei”, a spus el într-un interviu, citat de Wall Street Journal.

Gen. Dunford a afirmat că toate recomandările sale privind planurile militare și deplasările de forțe sunt „duse la bun sfârșit” de către ofițerii de politică civilă ai Pentagonului, înainte de a fi prezentate secretarului apărării, Jim Mattis.

Comisia urmează să-și prezinte concluziile comitetului pentru serviciile armate din Senat, care autorizează cheltuielile militare și se ocupă de starea relațiilor civil-militare.

Mattis, un fost general de marină, conduce Pentagonul și are o relație strânsă cu generalul Dunford, și el un ofițer de marină, care a fost odată unul dintre subordonații lui Mattis.

Ponderea generală a funcționarilor politici civili la Pentagon a fost văzută de mulți specialiști în domeniul apărării ca fiind mai scăzută decât în administrațiile anterioare. Ritmul lent în completarea posturilor civile l-a făcut pe Mattis să depindă în special de personalul în uniformă, care se raportează la generalul Dunford.

Comisia a concluzionat la rândul ei că influența personalului militar tinde să se suprapună peste puterea civililor.

Un domeniu important în care comisia a tras concluzia că oficialii civili ar trebui să aibă mai multă influență se referă la deciziile de deplasare a navelor, a aeronavelor și a altor structuri militare în întreaga lume, ca răspuns la amenințările în perpetuă schimbare - ceea ce Pentagonul numește „managementul forței globale”.

John Rood, subsecretarul Pentagonului însărcinat cu domeniul politic, un post civil, a contestat critica, spunând într-o declarație că el lucrează „mână în mână” cu Marele Stat Major care se raportează la generalul Dunford.

Sporuri bugetare inutile

Comisia susține că, în ciuda unui buget american de apărare de 716 de miliarde de dolari în acest an, care este de patru ori mai mare decât cel al Chinei și de peste zece ori cel al Rusiei, strategia de a remodela instituțiile de apărare din SUA pentru a contracara amenințările actuale nu dispune de resurse suficiente.

Comisia a recomandat ca Congresul să ridice plafoanele bugetare privind cheltuielile de apărare în următorii doi ani, dat fiind că, în trecut, acestea au diminuat capacitatea armatei de a planifica pe termen lung.

Pentru a contracara Rusia și China, Comisia a conchis că marina trebuie să-și extindă flota de submarine; forțele aeriene ar trebui să se doteze cu mai multe platforme de recunoaștere și bombardiere cu rază lungă de acțiune; iar armata ar trebui să urmărească mai multe vehicule blindate, rachete de precizie cu rază lungă de acțiune și logistică. Raportul a mai recomandat modernizarea arsenalului nuclear din SUA și numirea unui oficial de rang înalt al Pentagonului responsabil cu dezvoltarea unor sisteme de apărare anti-rachetă suplimentare.

Erodarea influenței civililor

Un alt deficit evident, spune Comisia, este cel cauzat de capacitățile analitice civile ale Departamentului Apărării folosite pentru a determina ce arme și forțe să se dezvolte, capacități analitice civile care s-au atrofiat foarte mult de când structurile respective au fost înființate în anii 1960 de fostul secretar al apărării, Robert McNamara.

Studiul sosește într-un moment în care Pentagonul se confruntă cu amenințări multiple și cu posibilitatea ca bugetul său să scadă în următorii ani.

Deși Donald Trump a sporit cheltuielile militare până la peste 700 miliarde de dolari în anul fiscal 2018, creșterea deficitului bugetar federal a pus în pericol speranțele Pentagonului de a primi fonduri sporite dincolo de 2020.

Studiul se întreabă, de asemenea, dacă Pentagonul a alocat eficient miliardele în finanțarea suplimentară pe care a primit-o deja.

„Multe din resursele suplimentare puse la dispoziție până în prezent au fost distribuite uniform în birocrația apărării, astfel încât „toată lumea să fie mulțumită”, mai degrabă decât să fie folosite strategic pentru a construi capacități viitoare esențiale”, spun concluziile.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG