Linkuri accesibilitate

Regele Mihai în Parlamentul României


„Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri.”






Discursul Regelui Mihai în Parlamentul României este o premieră fiindcă el este probabil singurul monarh european detronat căruia I s-a permis să vorbească în plenul parlamentul țării sale. În mai putin de 15 minute, Regele Mihai a reusit să construiască un discurs demn de un şef de stat.

Regele Mihai în Parlamentul României
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:44 0:00
Link direct



„Se cuvine să rezistăm prezentului şi să ne pregătim viitorul”, a spus Regele Mihai in fata Parlamentului României, explicând câ „nu trebuie niciodată uitați românii şi pământurile româneşti care ne-au fost luate, ca urmare a împărțirilor Europei în sfere de influență”.

Ultimul Rege al Romaniei crede că este dreptul acestor români care trăiesc în alte state să rămână separați sau să trăiască în România, dar din punctul lui de vedere toți aceștia sunt parte a națiunii române „și așa vor rămâne”.
A fost al doilea discurs pe care Regele Mihai l-a ținut în fața legislativului român cu ocazia aniversarii zilei sale de naştere. Primul a fost rostit înainte să abdice, acum aproape 65 de ani. Regele Mihai a subliniat că la 84 de ani de cind a devenit rege poate spune ca „cele mai importante lucruri de dobândit după libertate şi democrație sunt identitatea şi demnitatea”, iar in acest caz „elita românească are o mare răspundere”.
Discursul a avut mai multe niveluri de adresare şi a fost emoționant în primul rând prin însăşi prezența Regelui. A avut apoi o solidă componență socială - s-a referit la situația complicată pe care o traversează românii în plină criză economică.

Din discursul Regelui Mihai nu a lipsit compasiunea: „Sint mâhnit că, după două decenii de revenire la democrație, oamenii bătrâni şi cei bolnavi sînt nevoiți să treacă prin situatii injositoare.”

Nu in ultimul rind, Regele le-a amintit politicienilor că „politica poate aduce prejudicii cetățeanului, dacă este aplicată în disprețul eticii, personalizînd puterea şi nesocotind rostul primordial al instituțiilor Statului”.

În încheiere, Regele Mihai a lansat o provocare: „Stă doar în puterea noastră să facem țara statornică, prosperă şi admiratâ în lume. Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri.”
De la discursul Regelui Mihai în Parlamentul României au absentat toți liderii importanți ai partidului de guvernământ plus preşedintele Traian Basescu. Aceştia au lipsit în mod ostentativ, sabotând într-un fel aniversarea de 90 de ani a Regelui Mihai, care este ultimul şef de stat de pe vremea celui de-al Doilea Război Mondial aflat încă în viață.

Regele Mihai este artizanul loviturii de stat de la 23 agust 1944, prin care România a întors armele împotriva Germaniei naziste şi s-a raliat Aliaților. A fost obligat de guvernarea comunistă să abdice la 30 decembrie 1947.
XS
SM
MD
LG